Τα «Πιτσιρίκια» έκαναν πρώτη φορά την εμφάνισή τους στην πόλη τον Ιανουάριο του 2013, δίνοντας μια ευκαιρία σε γονείς και παιδιά να βρουν χειροποίητα και εναλλακτικά είδη στο πρώτο bazaar που ασχολείται αποκλειστικά με το παιδί. Μετά την μεγάλη ανταπόκριση, «Τα πιτσιρίκια» ξεκινώντας από το Κέντρο Λέξη στη Νέα Φιλοθέη το Σαββατοκύριακο 30 –31 Μαρτίου με ελεύθερη είσοδο θα αλωνίσουν την Αθήνα μέχρι το καλοκαίρι με ενδιάμεσους σταθμούς το Γκάζι, το Γαλάτσι, το Χαλάνδρι, αλλά και άλλους που αναμένεται να ανακοινωθούν.

«Τα «πιτσιρίκια» δομήθηκαν επάνω στην ιδέα ενός μπαζάρ το οποίο θα καλύπτει τις ανάγκες εκείνων των γονιών που θέλουν να βρουν χειροποίητα ρούχα, παιχνίδια, αξεσουάρ κι άλλα εναλλακτικά είδη για το παιδί τους» αναφέρει στο Βήμα, ο υπεύθυνος επικοινωνίας κ. Κώστα Φονταλής. Στόχος της διοργάνωσης αυτής είναι να «μεγαλώσει» βήμα –βήμα καλύπτοντας επίσης σημαντικές ανάγκες ενημέρωσης των γονέων για ποικίλα θέματα, αλλά και των παιδιών για δημιουργικό παιχνίδι και παιδαγωγικές δραστηριότητες.
Εξελίσσονται λοιπόν σε ένα meeting point για γονείς με ανησυχίες και παιδιά που θέλουν να διασκεδάσουν και να μάθουν, με πρώτο σημείο συνάντησης το διήμερο στο Κέντρο Λέξη, Πευκών και Δωδεκανήσου 114 στη Νέα Φιλοθέη, στα πλαίσια των εγκαινίων του χώρου. Εκεί από τις 11 το πρωί μέχρι τις 8 το απόγευμα, μικροί και μεγάλοι μπορούν να προμηθευτούν πληθώρα εναλλακτικών ειδών όπως ρούχα, παιχνίδια, αξεσουάρ, μωρουδιακά, είδη βάφτισης και παιδικού πάρτι, σχολικά, κ.ά. που προτείνουν περισσότεροι από 15 δημιουργοί και έμποροι εναλλακτικών ειδών για παιδιά. Οι τιμές θα ξεκινούν από 3 ευρώ και ανεβαίνουν ανάλογα το είδος.

Παράλληλα, μια σειρά δραστηριοτήτων ειδικά σχεδιασμένων για πιτσιρίκια, όπως το πρωτότυπο μπισκοτοπαιχνίδι της La Mimada Del Barrio, το θεατρικό παιχνίδι από το Kids On Stage και ψυχοπαιδαγωγικές δραστηριότητες από την ομάδα της «Λέξη» θα απασχολήσουν δημιουργικά και διασκεδαστικά του μικρούς επισκέπτες. Και τις δύο ημέρες το πρόγραμμα των παιδικών δραστηριοτήτων ξεκινά στις 12.30 το μεσημέρι.

Αυτό που διαφοροποιεί το bazaar από το προηγούμενο είναι ότι εμπλουτίζεται με εργαστήρια για γονείς, οι οποίοι θα μάθουν από ειδικούς πώς να κρατήσουν τα παιδιά τους σε γνωστική φόρμα χωρίς βιβλία, πώς να ενισχύσουν την αυτοεκτίμηση των παιδιών τους ή να ενημερωθούν για τις δεξιότητες επικοινωνίας και μάθησης παιδιών στην προσχολική και σχολική ηλικία. «Στόχος των workshops είναι να σπάσουμε στερεότυπα που επικρατούν στην ελληνική κοινωνία, όπως αυτά που αφορούν στις μαθησιακές δυσκολίες ή τον θηλασμό που θα συζητηθεί σε επόμενη συνάντηση, ακόμα και την φυσική γέννα στο σπίτι που ενδιαφέρει πολλές γυναίκες» λέει ο κ. Φονταλής.

Δείτε το σχετικό βίντεο

Αναλυτικά το πρόγραμμα των δραστηριοτήτων του διημέρου
Σάββατο 30 Μαρτίου 2013
∙Δραστηριότητες για παιδιά
12.30 –13.30: Face painting από την Ασπασία Γιαννίκου – Αίθουσα Χελώνα
12.30 –13.15: Μπισκοτοπαιχνίδι από τη La Mimada Del Barrio – Aίθουσα Σκαντζόχοιρος
13.30 –14.15: Μπισκοτοπαιχνίδι από τη La Mimada Del Barrio – Aίθουσα Σκαντζόχοιρος
17.00 –18.30: Θεατρικό Παιχνίδι από το Kids On Stage – Aίθουσα Σκαντζόχοιρος
∙Workshops για γονείς (αριθμός συμμετεχόντων 13) | Αίθουσα Χαμαιλέων:
12.30 – 13.30: Πώς να κρατήσω το παιδί μου σε γνωστική φόρμα χωρίς βιβλία! από την ψυχολόγο και την ειδική παιδαγωγό της «λέξης»
17.00 –18.30: Πώς να ενισχύσετε την αυτοεκτίμηση του παιδιού σας από την κλινική ψυχολόγο Σωτηρία Μακαρώνη.
Κυριακή 31 Μαρτίου 2013
∙Δραστηριότητες για παιδιά
12.30 –13.30: Face painting από την Ασπασία Γιαννίκου – Αίθουσα Χελώνα
13.00 –14.30: Ψυχοπαιδαγωγικές δραστηριότητες για πιτσιρίκια από την ομάδα της «Λέξης» – Αίθουσα Σκαντζόχοιρος & Xελώνα
17.00 –17.45: Μπισκοτοπαιχνίδι από τη La Mimada Del Barrio – Αίθουσα Σκαντζόχοιρος
18.00 –19.30: Θεατρικό Παιχνίδι από το Kids On Stage – Aίθουσα Σκαντζόχοιρος
∙Workshops για γονείς (αριθμός συμμετεχόντων 13) | Αίθουσα Χαμαιλέων
12.30 – 13.30: Δεξιότητες Επικοινωνίας & Μάθησης παιδιών προσχολικής και σχολικής ηλικίας από την ψυχολόγο και την ειδική παιδαγωγό της «λέξης»
17.00 –18.30: Πώς να ενισχύσετε την αυτοεκτίμηση του παιδιού σας από την κλινική ψυχολόγο Σωτηρία Μακαρώνη.
Οι συμμετέχοντες δημιουργοί στο 2ο Μπαζάρ είναι οι εξής:
∙Είδη ρουχισμού από τo Things to Love
∙Αξεσουάρ, διακοσμητικά και παιχνίδια από το Otinanai, την Κρίστα Βιδάλη, την Κίρκη Ευαγγελινού, την Μαρία Μπαμπίλη, το loonies and dreamz, το stripes & buttons, Zoopepet, Aspa Art Creation, green and cheap και το Αεικίνητον
∙Φωτιστικά από το beelights
∙Καλλυντικά από την Φωτεινή Λουκά και
∙Καδράκια από την Ευγενία Γκιόκα
∙Δώρα για το μωρό από τα diapercakes
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε «Τα πιτσιρίκια» στο facebook.