Σε κατάσχεση 600 τόνων ακατάλληλης για κατανάλωση κομπόστας ροδάκινου, βερίκοκου και σταφυλιού προχώρησε σήμερα Τετάρτη κλιμάκιο του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ). Σύμφωνα με πληροφορίες, τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι επιπλέον ποσότητες έχουν ήδη φτάσει σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Στην Ελλάδα, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, υπάρχει πιθανότητα τα επικίνδυνα προϊόντα να έχουν διακινηθεί σε πολλούς κλάδους τροφίμων (ζαχαροπλαστεία, εστιατόρια κλπ.) και να έχουν χρησιμοποιηθεί ως πρώτη ύλη.

Ποσότητες των επικίνδυνων για τη δημόσια υγεία τροφίμων βρίσκονταν σε εγκαταστάσεις του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μακροχωρίου Βέροιας «Η Πρόοδος», στον Κολινδρό Πιερίας, ο οποίος, δεν είναι σε λειτουργία. Τόνοι κονσερβών εντοπίστηκαν και στις εγκαταστάσεις της εταιρείας Converi, η οποία εδρεύει στο Μακροχώρι Ημαθίας.

Ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ κ. Ι. Μίχας ενημέρωσε τον αρμόδιο εισαγγελέα και λόγω του αυξημένου οικονομικού ενδιαφέροντος ζητήθηκε και η συνδρομή των υπηρεσιών του ΣΔΟΕ. Οπως υποστηρίζουν πηγές του ΕΦΕΤ υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι τόνοι προϊόντων έχουν διακινηθεί και εκτός Ελλάδος (σε ΕΕ ή σε τρίτες χώρες).

Η έρευνα, η οποία ξεκίνησε μετά από καταγγελία πολιτών, συνεχίζεται καθώς αρμόδια κλιμάκια εξετάζουν τα στοιχεία και τα παραστατικά που βρέθηκαν στις παραπάνω εγκαταστάσεις Σε δηλώσεις του ο κ. Μίχας επεσήμανε ότι «στις
ιδιαίτερα δύσκολες αυτές στιγμές που περνά η χώρα μας, είναι απόλυτη ανάγκη οι Έλληνες παραγωγοί και επιχειρηματίες να επενδύσουν στην αδιαμφισβήτητη ποιότητα της ελληνικής παραγωγής τηρώντας στο έπακρο τις διατάξεις της εθνικής και κοινοτικής νομοθεσίας. Ο ΕΦΕΤ θα βρίσκεται σταθερά απέναντι σε όλους όσοι κερδοσκοπούν και επιχειρούν να εξαπατήσουν με έκνομα τεχνάσματα και μεθόδους τους καταναλωτές».