Υπό την πίεση φορέων των νησιών, παραγόντων της ακτοπλοΐας, εμπόρων και ξενοδόχων συνεδριάζει την Τρίτη – πιθανότατα το μεσημέρι – η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία προκειμένου να αποφασίσει για το μέλλον των κινητοποιήσεων που έχει εξαγγείλει.

Τα μέλη της ΠΝΟ έχουν αποφασίσει να προχωρήσουν σε 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες ζητώντας μεταξύ άλλων την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας και τη διατήρηση του καμποτάζ στην ακτοπλοΐα.

Οι ναυτεργάτες συγκεντρώθηκαν στο λιμάνι του Πειραιά από νωρίς το πρωί της Δευτέρας, καθώς ξεκίνησαν τη 48ωρη απεργία που είχαν προαναγγείλει με αποτέλεσμα τα πλοία να παραμένουν δεμένα.

«Σεβόμαστε το μόχθο και την προσφορά του Έλληνα ναυτικού. Είμαστε ανοιχτοί σε διάλογο με τη ΠΝΟ, στο πλαίσιο, όμως, των δυνατοτήτων που έχουμε σήμερα. Κάθε χτύπημα στην αγροτική παραγωγή, στον τουρισμό, στα νησιά, στην εθνική οικονομία είναι χτύπημα στον άνεργο, στο συνταξιούχο και τον εργαζόμενο, τους οποίους οφείλουμε να προστατεύσουμε και θα το κάνουμε οπωσδήποτε» δήλωσε η υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Άννα Διαμαντοπούλου.

Στην απεργία της ΠΝΟ συμμετέχουν οι εργαζόμενοι στο Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο (ΝΑΤ) και στον Οίκο Ναύτου οι οποίοι προχώρησαν σε κατάληψη των κτιρίων.

Το πρωί της Δευτέρας η Γενική Γραμματέας του υπουργείου Εργασίας Αθηνά Δρέττα συναντήθηκε με εκπροσώπους των εργαζομένων του Οίκου Ναύτου, ενώ ανάλογη συνάντηση είχε και με τους εργαζόμενους του ΝΑΤ, η κ. Αννα Διαμαντοπούλου.

Στις κινητοποιήσεις των ναυτεργατών συμμετέχουν και τα πληρώματα στα ρυμουλκά, με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί πρόβλημα στις προσεγγίσεις εμπορικών πλοίων αλλά και κρουαζιερόπλοιων στα ελληνικά λιμάνια.

Με σημερινή επιστολή της, μάλιστα, προς τον Γενικό Γραμματέα Λιμένων, Αθ. Πάλλη, η Διεθνής Ναυτική Ενωση, ζητά την παρέμβασή του και κάνει λόγο για οικονομική αιμορραγία του εμπορικού κόσμου και των επιχειρήσεων.

Επίσης την Τρίτη -και όχι σήμερα όπως ήταν προγραμματισμένο- αναμένεται να συνεδριάσουν τα σωματεία των πλοηγών προκειμένου να αποφασίσουν αν θα συμμετάσχουν στην απεργία της ΠΝΟ.

Εκκληση Κορκίδη

Εκκληση στην ΠΝΟ να περιορίσει τις κινητοποιήσεις της απευθύνει και ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, Βασίλης Κορκίδης, και ζητά να επιτρέψει από το βράδυ της Τρίτης να γίνουν κανονικά τα δρομολόγια των πλοίων από και προς τα νησιά για τη μεταφορά ευπαθών προϊόντων.

Οι κινητοποιήσεις των ναυτικών έχουν προκαλέσει και αντιπαραθέσεις μεταξύ των κομμάτων, με ΝΔ, ΛΑΟΣ και ΔΗΣΥ, να στρέφουν τα πυρά τους στο ΠΑΜΕ και το ΚΚΕ, αν και η απεργία αποφασίστηκε ομοφώνως από την ΠΝΟ, που αποτελείται από 14 ναυτεργατικά σωματεία, μερικά μόνο από τα οποία πρόσκεινται στα κόμματα της Αριστεράς, ενώ τα υπόλοιπα πρόσκεινται στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ.

Κατά και η ΝΔ

Σε αυτές τις συνθήκες ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γιάννης Μιχελάκης δήλωσε:

«Στις δύσκολες αυτές ώρες, η πραγματοποίηση επαναλαμβανόμενων απεργιών από τους ναυτεργάτες θα έχει σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις στους νησιώτες μας και ιδιαίτερα στους αγρότες, που δεν θα έχουν τη δυνατότητα διάθεσης των προϊόντων τους στην αγορά.

Η εμπειρία του πρόσφατου παρελθόντος παραπέμπει, άλλωστε, σε καταλήψεις πλοίων από μικροομάδες της Αριστεράς, που θέλουν να επιβάλλουν, με τη βία, τις αποφάσεις τους και να φέρνουν σε σύγκρουση τους ανθρώπους του μόχθου. Οι άνθρωποι αυτοί δεν έχουν καταλάβει τι συμβαίνει, ούτε στην οικονομία, ούτε στην κοινωνία».

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης τονίζει ότι βασικός άξονας για την ανάκαμψη της οικονομίας είναι η θάλασσα. «Αλλά, λίγα πράγματα μπορεί να περιμένουμε από τη θάλασσα, από τη στιγμή που έχουμε παραδώσει την πρωτοκαθεδρία στην ΠΝΟ. Πολύ φοβούμαι ότι στο τέλος θα τα κάνουμε θάλασσα».

ΣΥΝ: Δίκαιη η απεργία

Από πλευράς ΣΥΝ ο Θεόδωρος Δρίτσας ξεκαθάρισε ότι η απεργία είναι δίκαιη και αναγκαία: «Ερχεται να απαντήσει στη συνδυασμένη κυβερνητική επίθεση απαξίωσης του κλάδου των Ελλήνων ναυτικών…Εκφράζουμε την υποστήριξή μας και την κατανόησή μας προς τους χρήστες των ακτοπλοϊκών μεταφορών και τους παραγωγικούς κλάδους, όπως οι αγρότες της Κρήτης, που υφίστανται και αυτοί δύο χρόνια τώρα τις συνέπειες της κρίσης και αυτές τις μέρες τις συνέπειες από τις απεργιακές κινητοποιήσεις των ναυτικών. Όλοι καταλαβαίνουμε όμως ότι ο κοινός ένοχος είναι η κυβερνητική πολιτική».

Ντόρα κατά Αλέκας

Σφοδρή επίθεση κατά του ΚΚΕ εξαπέλυσε η Ντόρα Μπακογιάννη: «Η λογική της κυρίας Παπαρήγα ότι μπορεί μια κοινωνική ομάδα να εξοντώνει μια άλλη για να προσθέσει ατέλειωτους ανέργους στον ήδη μακρύ κατάλογο που υπάρχει, είναι μοναδική.

Είναι η λογική του κομμουνιστικού κόμματος, το οποίο πιστεύει ότι ο λαός πρέπει ακόμα περισσότερο να εξαθλιωθεί, ακόμα περισσότερο να καταστραφεί, για να αντλήσει το κομμουνιστικό κόμμα πολιτικά οφέλη. Ελπίζω η κυρία Παπαρήγα αντί να έχει τις έτοιμες απαντήσεις της, να μιλήσει με τους αγρότες της Κρήτης που μέχρι τώρα έχει αποφύγει να τους δεχθεί.»

Το ΚΚΕ από την πλευρά του απαντά ότι «το γεγονός ότι επιτίθενται στους ναυτεργάτες οι ίδιες δυνάμεις που έχουν οδηγήσει τη ζωή του λαού στον πάτο και είναι έτοιμες να τον πάνε ακόμα πιο κάτω, είναι αρκετό για να βγάλει καθένας τα συμπεράσματά του».