Ηταν λίγο µετά το µεσηµέρι της Παρασκευής 22 Ιουλίου 2011 όταν µιαέκρηξη παγιδευµένου αυτοκινήτου που βρισκόταν σταθµευµένο µπροστά από το γραφείο του νορβηγού πρωθυπουργού Γενς Στόλτενµπεργκ συγκλόνισε το Οσλο σκοτώνοντας οκτώκαι τραυµατίζοντας δεκάδεςάτοµα. Αµέσως αστυνοµικοί, αναλυτές, ειδήµονες και µη – παρασυρµένοι ίσως από το ισλαµοφοβικό πνεύµα της εποχής – έσπευσαν να µιλήσουν γιαφράξιες της Αλ Κάιντα που βρήκαν ευκαιρία να προκαλέσουν πανικό στηνήσυχη νορβηγική κοινωνία.

Η πραγµατικότητα επρόκειτο να τους διαψεύσει.Ο εξτρεµισµός αυ τή τη φορά δεν«φορούσε»µαντίλα ή κελεµπία αλλάείχε ξανθά µαλλιά και γαλανά µάτια και αποτελούσε τον ακραίο εκφραστή των ολοένα ισχυροποιούµενων ακροδεξιών κινηµάτων της Ευρώπης.

Λιγότερο από δύο ώρες µετά τη θανατηφόρα έκρηξη ο 32χρονος Αντερς ΜπέρινγκΜπρέιβικ, ντυµένος σαν αστυνοµικός καικουβαλώντας βαρύ οπλισµό, επιβιβαζόταν στο νησί Ουτόγια, όπου λειτουργούσε κατασκήνωση της νεολαίας του κυβερνώντος Εργατικού Κόµµατος. Εκεί, προσποιούµενος ότι ήθελε να ενηµερώσει τους κατασκηνωτές, στην πλειονότητά τους εφήβους και νέους, για την έκρηξη που εκείνος είχε οργανώσει στο Οσλο, τους ζήτησε να συγκεντρωθούν – και άρχισε να πυροβολεί αδιακρίτως, σαν να έπαιζε τα αγαπηµένα του πολεµικά βιντεογκέιµ.

Ο Μπρέιβικ έσπερνε τον θάνατο για περισσότερο από δύο ώρες µε σκοπό, όπως δήλωσε αργότερα, να σώσει, ως σύγχρονος ναΐτης ιππότης, «την Ευρώπη από τη µουσουλµανική κυριαρχία» και «να πληρώσει το Εργατικό Κόµµα» που έκανε ανοίγµατα στους µετανάστες.

Ο απολογισµός ήταν τραγικός: 69 νεκροί, µεταξύ των οποίων ένα 14χρονο κορίτσι. Το µακελειό έληξε µε την παράδοση του δολοφόνου που δήλωσε «διοικητής τουνορβηγικού αντικοµµουνιστικού αντιστασιακού κινήµατος» και χαρακτήρισε την πράξη του «ειδεχθή αλλά απαραίτητη».

Ψυχίατροι διέγνωσαν επισήµως ότι ο Μπρέιβικ είναι«παράφρονας», ότι έπασχε από «ψυχωτικό επεισόδιο» κατά τη διάρκεια της επίθεσης. Είναι πιθανόν να µην καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης αλλά σε επ’ αόριστον εγκλεισµό σε ψυχιατρική κλινική.Και αν οι νορβηγικές αρχές προστατεύσουντην κοινωνία από τον µεγαλοµανή και ξενοφοβικό Μπρέιβικ, όπως φάνηκε, το αβγό του φιδιού τηςΑκροδεξιάς έχει ήδη εκκολαφθεί στην Ευρώπη.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ