από metereologos.gr
Παρασκευή 20 Απριλίου 2018
 
 

Απεργία των δασκάλων στις 22 Σεπτεμβρίου

Το 20% των τίτλων των σχολικών βιβλίων θα βρίσκονται στο 60% των σχολείων στην έναρξη του σχολικού έτους
Απεργία των δασκάλων στις 22 Σεπτεμβρίου
ΜΠΟΛΑΡΗ) }
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

Αθήνα Κλειστά θα είναι τα δημοτικά σχολεία στις 22 Σεπτεμβρίου, καθώς η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας (ΔΟΕ) προκήρυξε 24ωρη απεργία εξαιτίας των προβλημάτων στα σχολεία, αλλά και της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε η ΔΟΕ, οι δάσκαλοι διεκδικούν «άμεση κατάργηση του μνημονίου και του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, ενιαίο μισθολόγιο που θα αναβαθμίζει οικονομικά τον εκπαιδευτικό και θα αντιμετωπίζει ισότιμα εργαζομένους των ίδιων προσόντων, καμιά μείωση μισθών, 1.400€ καθαρά στο νεοδιόριστο εκπαιδευτικό, δαπάνες για την Παιδεία στο 5% του Α. Ε. Π., άμεση χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών από τον κρατικό προϋπολογισμό».

Οι δάσκαλοι αποφάσισαν να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο της ΑΔΕΔΥ και ΓΣΕΕ το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου στη Θεσσαλονίκη. Ακόμη θα στείλουν επιστολή προς όλους τους γονείς εξηγώντας την κατάσταση στα σχολεία και στον κλάδο και θα κάνουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου, ημέρα της 24ωρης απεργίας, έξω από το υπουργείο Παιδείας και από την επομένη πραγματοποίηση γενικών συνελεύσεων για τον καθορισμό της παραπέρα αγωνιστικής πορείας του κλάδου σε συνεργασία με τους καθηγητές.

Τι θα γίνει με τα βιβλία

Το 20% των τίτλων των σχολικών βιβλίων θα βρίσκονται στο 60% των σχολείων την Δευτέρα, 12 Σεπτεμβρίου, οπότε ξεκινάει και η νέα σχολική χρονιά. Κατά περίπτωση, όμως, στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη το ποσοστό θα είναι σε κάποιες περιοχές αρκετά χαμηλότερο. Αντιθέτως σε κάποια νησιά, στα οποία δόθηκε προτεραιότητα, έχει ήδη φτάσει μέχρι και το 70% ορισμένων τίτλων.

Τα στοιχεία αυτά έδωσαν οι εκπρόσωποι του συλλόγου εργαζομένων Οργανισμού Εκδόσεων Διδακτικών βιβλίων που έδωσαν σήμερα συνέντευξη Τύπου για το θέμα που δημιουργήθηκε φέτος για τα σχολικά βιβλία.

Οι εργαζόμενοι του ΟΕΔΒ επανέλαβαν ότι ο Οργανισμός τώρα παραλαμβάνει το χαρτί και μόνο στα μέσα Οκτωβρίου θα έχει φτάσει στα σχολεία το 60% των βιβλίων. Η κατάσταση μάλιστα αναμένεται να ομαλοποιηθεί ένα με ενάμιση μήνα μετά την έναρξη του νέου σχολικού έτους.

Όπως υποστήριξαν οι εκπρόσωποι του ΟΕΔΒ η διαδικασία που ακολουθήθηκε εφέτος οδήγησε τελικά σε τραγικές σπατάλες, καθώς επειδή το υπουργείο Οικονομικών δεν ενέκρινε εποχιακούς υπαλλήλους, προσλήφθηκαν τελικά εργαζόμενοι μέσω ιδιωτικών εταιριών, που πληρώνονται 102 ευρώ την ημέρα ο καθένας και 145 ευρώ την ημέρα το κάθε φορτηγό που χρησιμοποιείται για την μεταφορά και εκφόρτωση των βιβλίων.

Μάλιστα, το κόστος των φωτοτυπιών, σύμφωνα με τους εργαζόμενους του ΟΕΔΒ, είναι πολύ μεγαλύτερο απ΄ αυτό των βιβλίων, καθώς ένα βιβλίο κοστίζει 0,80 λεπτά, ενώ σαράντα σελίδες φωτοτυπιών 4 ευρώ.

Διέξοδος στο πρόβλημα μπορεί να βρεθεί αν προχωρήσει η λύση της εκτύπωσης των σχολικών βιβλίων από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το οποίο διαθέτει την αναγκαία υποδομή, αλλά για να γίνει αυτό το πρυτανικό συμβούλιο ζητεί από το υπουργείο Παιδείας να αναλάβει το κόστος της προμήθειας του χαρτιού.

Όπως είπε ο πρύτανης του Ιδρύματος κ. Γ. Μυλόπουλος, σήμερα το πρωί σε συνεντευξή του στην τηλεόραση του Σκάι, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο διαθέτει τα κατάλληλα εκτυπωτικά μηχανήματα και μπορεί να αναλάβει το έργο με χαρτί που θα του προμηθευσει το υπουργειο Παιδείας. Η πρόταση του ΑΠΘ θα μπορούσε να αποτελέσει μια διέξοδο στο προβλημα που έχει προκύψει αρκεί να βρεθούν τα κονδύλια.

Όπως δήλωσε, πάντως, σήμερα ο πρόεδρος του Συλλόγου εργαζομένων στον Οργανισμό Εκδόσεων Διδακτικών Βιβλίων κ. Μ. Λυκόπουλος «υπάρχουν ευθύνες για την καθυστέρηση στην εκτύπωση των σχολικών βιβλίων και στα τέσσερα συναρμόδια υπουργεία, Παιδείας, Οικονομικών, Προεδρίας, Ανάπτυξης».

Να παραιτηθεί η υπουργός
Παραίτηση της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στα σχολεία, ζήτησαν εν τω μεταξύ μέλη της ΟΛΜΕ που συμμετείχαν στη σημερινή συνέντευξη Τύπου των εργαζομένων του ΟΕΔΒ.

Όπως είπε ο κ. Θ. Κοτσυφάκης εκ μέρους της Ομοσπονδίας, στα περισσότερα σχολεία τα φωτοτυπικά μηχανήματα, δεν είναι επαγγελματικά και σε πολλά από αυτά δεν λειτουργούν καν. Εφέτος θα πρέπει να έχουν προετοιμαστεί για να μοιραστούν στα σχολεία 1.200 τίτλοι βιβλίων σε 32 εκατομμύρια αντίτυπα.

Όπως ανέφεραν, τα βιβλία που υπάρχουν ήδη προέρχονται από τα περσινά αποθέματα και το ίδιο ισχύει και γι' αυτά που υπάρχουν στα βιβλιοπωλεία και τα οποία πωλούνται από 1,50 έως 9 ευρώ.

Κατέληξαν, δε, λέγοντας ότι ούτε καν τα σχολεια θα μπορέσουν να αξιοποιήσουν την επιπλέον επιχορήγηση τους. Κι αυτό γιατί δεν έχουν συσταθεί ακόμη οι αρμόδιες σχολικές επιτροπές στους Καλλικρατικούς δήμους και έτσι δεν θα υπάρχει φορέας να δεχθεί τις πιστώσεις που θα δοθούν για να καλυφθούν τα έξοδα φωτοτυπιών και λοιπές λειτουργικές δαπάνες των σχολείων.Κοινωνία περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (14)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΤΑΣΗΣ | 07/09/2011 19:55
  ΕΠΙΣΤΟΛΗ Ηλιούπολη, 7-9-2011 Βρισκόμαστε προ των πυλών για την έναρξη του Νέου σχολικού έτους 2011-12 με άδεια τα χέρια.. .και την ψυχή γεμάτη αγωνία γύρω από τον προγραμματισμό και τη λειτουργικότητα του «Νέου –παλιού σχολείου». Είναι διάχυτη η απαισιοδοξία ότι και πάλι δε θα δούμε κάτι διαφορετικό από τις προηγούμενες χρονιές να ανατέλλει στο χώρο της «εκπαίδευσης». Ωστόσο αντί να ψάχνουμε για δικαιολογίες και για υπεκφυγές για το «τις πταίει» αυτή τη φορά και επτωχεύσαμε , αντί να αναλωνόμαστε σε σενάρια του τύπου «η γνώση στο χαρτί» , αντί να καταναλώνουμε πόρους και ενέργεια μπροστά στα «άψυχα φωτοτυπικά» που δεν γνωρίζουν τι τους περιμένει μέχρι να καούν τα φώτα τους , αντί να αναρωτιόμαστε τι θα έχουν τα DVD που προαναγγέλλει η δ/νση του υπουργείου αφού κανείς δεν γνωρίζει για τη χρήση τους ,ούτε για κατ΄ οίκον εργασίες , ούτε καν σαν «παρουσίαση» μέσα στη σχολική τάξη , αντί να ρίχνουμε το βάρος στην πλάτη του δασκάλου που έχει και να προετοιμάσει ,ακόμη, να ελέγξει , να εφαρμόσει το πρόγραμμά του , να φροντίσει την τάξη του, την οικογένεια του , να ισορροπήσει την οικονομική και σωματική του κατάσταση με την πτώχευση που έχει επέλθει και όλα αυτά τα ασύλληπτα που συμβαίνουν στην κοινωνία μας και στον μικρόκοσμο που μας περιβάλλει απλά και μόνο για να αναπαράγει αυτό το «σύστημα». Δώστε επιτέλους ένα «μαθητικό κουπόνι» σε κάθε μαθητή για τις ανάγκες της τάξης που παρακολουθεί και τις ανάγκες κάθε μαθήματος , όπως δικαιούται κατά βάση και για όλες τα μαθητικά χρόνια αυτός κι η κάθε ελληνική οικογένεια από ένα αντίστοιχο «μαθητικό επίδομα» που η ίδια από το υστέρημα της και τη φορολογία της υποστηρίζει μεν «τη δωρεάν εκπαίδευση» των ελληνοπαίδων. Αυτό ,εξάλλου μπορεί να αποτελέσει και μια ανάσα στο χώρο του βιβλίου και του τομέα εκπαιδευτικού υλικού της οικονομίας μας μεσο- και μακροπρόθεσμα . Έχετε κάθε υποχρέωση να υποστηρίξετε το ελληνικό εκπαιδευτικό μας σύστημα με ένα τρόπο όπως ταιριάζει σε
  ΑΝΝΑ ΠΕΤΡΙΔΟΥ-ΔΑΣΚΑΛΑ
  απάντηση73
   
   
   
  όχι στη μιζέρια και τα κλαυθμυρίσματα | 07/09/2011 17:15
  Ενιαίο μισθολόγιο αυτονόητα πρέπει να σημαίνει και ίδιος χρόνος άδειας για όλους τους υπαλλήλους, ήτοι 25 εργάσιμες ημέρες ετησίως . Οι δάσκαλοι και οι καθηγητές έχουν τη νοοτροπία του Καραγκιόζη : Τα δικά σου ( λεφτά) δικά μου, τα δικά μου δικά μου ( 4 μήνες ξεκούραση και αραλίκι το χρόνο). Το καλοκαίρι αντί να κοπροσκυλιάζουν ας αποσπώνται σε άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου με έλλειψη προσωπικού και να καλύπτουν έκτακτες εποχικές ανάγκες. Αν συνυπολογίσει κανείς τις ώρες εργασίας τους ή ακριβέστερα τις ώρες μη εργασίας τους είναι σίγουρα οι πιο καλοπληρωμένοι ΔΥ. Αρκετά πια με την κλάψα τους.
  Δήθεν προνομιουχος Δ.Υ
  απάντηση3724
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  <<ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ>> | 07/09/2011 16:55
  Ξοδεύοντας τόσο χαρτί για τις φωτοτυπίες άσκοπα θα γίνει πραγματικότητα η πράσινη ανάπτυξη της Αννούλας και των άλλων συντρόφων της;
  MANOLO
  απάντηση219
   
   
  Κοπρίτες | 07/09/2011 15:37
  Ας με συγχωρήσουν οι εκπαιδευτικοί αλλά έχουν εξελιχθεί σε μεγάλους κοπρίτες πλην ελαχίστων φωτεινών εξαιρέσεων
  Ανώνυμος / η
  απάντηση2911
   
   
  ...ειναι που ονειρευομαι σαν τον καραγκιοζη... | 07/09/2011 15:34
  Για τον ιστορικό του μέλλοντος "ΠΡΩΤΑ Ο ΜΑΘΗΤΗΣ" έφη υπουργός παιδείας εν έτει 2010!
  Ανώνυμος / η
  απάντηση112
   
   
  ANOIXTH EPISTOLH | 07/09/2011 15:27
  SE OLA TA ANEPTYGMENA KRATH DEN GINETAI KATHE XRONO EKTYPWSH SXOLIKWN BIBLIWN. OI GONEIS STO TELOS TOY XRONOY TA PARADIDOYN STA SXOLEIA KAI PERNOYN PISW THN EGGYHSH POY EDWSAN OTAN TA PHRAN (PERIPOY 10 EYRW ANA BIBLIO) GIATI STHN ELLADA POY EINAI XREOKOPHMENH EKTYPWNOYME KATHE XRONO??? POIOS OFELEITAI APO TO EGKLHMA ????
  KOSTAS
  απάντηση534
   
   
   
  Και η ΟΛΜΕ; | 07/09/2011 15:25
  1)Πού είναι χαμένη η ΟΛΜΕ; Γιατί δεν συναποφασίζει με τη ΔΟΕ; 2)Τι σχέση έχουν οι κακοπληρωμένοι εκπαιδευτικοί με ΟΛΟΥΣ τους υπόλοιπους καλοπληρωμένους της ΑΔΕΔΥ και των ΔΕΚΟ και προγραμματίζουν κοινές δράσεις; Ας εφαρμοστεί πρώτα το καθολικά ενιαίο μισθολόγιο και μετά οι κοινές δράσεις...
  Σπυρίδων
  απάντηση219
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
   
  Oι διαδραστικοί πίνακες την μάραναν.... | 07/09/2011 15:13
  Δίκαια και σωστά τα αιτήματα των δασκάλων αλλά να κάνουν και γνωστό προς τα έξω το νέο δεδομένο της Αννούλας όπου τα παιδιά πλέον θα σχολάνε στις 13:30. Αλήθεια σε πιο πλανήτη ζει? νομίζει ότι όλος ο κόσμος έχει τη δυνατότητα να πληρώνει ιδιωτικά σχολεία ή κάποιον να πέρνει τα παιδιά όταν σχολάνε? Τόσος κόπος τόσα χρόνια να εφαρμοστεί η επέκταση του ωραρίου και η μελέτη στα δημόσια σχολεία για να έρθει η κάθε άσχετη που θέλει να κάνει την υπουργό για να το καταργήσει χώρις δεύτερη σκέψη? Κατά τ'άλλα οι υπολογιστές και οι διαδραστικοί πίνακες τη μάραναν.... έτσι νομίζει ότι εκσυγχρονίζονται τα σχολεία!!!! Μήπως τελικά τα παιδιά κατά την προχωρημένη άποψη της υπουργού πρέπει να πηγαίνουν τις μισές μέρες στο σχολείο στα πλαίσια της περιστολής των δαπανών???
  Στα όρια της απόγνωσης εργαζόμενη μητέρα....
  απάντηση3811
  Απαντήσεις  2 | Εμφάνιση όλων
   
-