Επτακόσιες υποθέσεις παιδικής πορνογραφίας μέσω του Internet – με εκατοντάδες συλλήψεις πολιτών υπεράνω υποψίας από κάθε κοινωνική και οικονομική ομάδα – έχει εξιχνιάσει η ΕΛΑΣ από το 2004 μέχρι σήμερα.
Η σύλληψη το τελευταίο 24ωρο ενός 25χρονου από την Βέροια και ενός 43χρονου από την Κοζανη για διακίνηση οπτικού υλικού με ανηλίκους, μέσω του διαδικτύου είναι η 80η υπόθεση που αποκαλύπτεται φέτος από την Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Ανάμεσα στους δεκάδες συλληφθέντες είναι επιχειρηματίες, δημόσιοι υπάλληλοι, εκπαιδευτικοί, στρατιωτικοί, γιατροί μέχρι και… βοσκοί, οι οποίοι διακινούσαν πορνογραφικό υλικό.
Ο εντοπισμός παιδόφιλων μέσα από το διαδίκτυο είναι πλέον μαζικός, αφού η ΕΛΑΣ έχει τους τελευταίους μήνες στη διάθεσή της έναν ειδικό ηλεκτρονικό ανιχνευτή και δεν περιμένει – όπως συνέβαινε μέχρι προσφάτως – σήματα της Ιντερπόλ ή ξένων διωκτικών αρχών για να βρεθεί στα ίχνη Ελλήνων διακινητών παιδικής πορνογραφίας, μελών διεθνών κυκλωμάτω.
Σήμερα η ΕΛΑΣ έχει την δυνατότητα να εντοπίζει τους «μοναχικούς» παιδόφιλους του διαδικτύου χωρίς καμμιά άλλη βοήθεια από ξένες διωκτικές υπηρεσίες.
Ανεξαρτήτως των διαδικασιών πάντως, όπως αναφέρει στο «Βήμα» υψηλόβαθμος αξιωματικός που χειρίζεται τέτοιου είδους υποθέσεις, «το ανησυχητικό και το απεχθές είναι ότι ολοένα και περισσότερο εντοπίζουμε διακίνηση πορνογραφικού υλικού με μωρά ηλικίας μερικών μηνών έως δυο ετών».

Τουλάχιστον, όπως προσθέτει, «το παρήγορο είναι από την άλλη πλευρά ότι αν εξαιρεθεί μία περίπτωση προ μερικών ετών στην Καβάλα, δεν έχουμε εντοπίσει το διακινούμενο πορνογραφικό υλικό να έχει παραχθεί στην χώρα μας».
Εθισμός

Εκείνο που έχει εντυπωσιάσει τους αξιωματικούς της ΕΛΑΣ είναι «ο εθισμός και η εξάρτηση των διακινητών πορνογραφικού υλικού με ανηλίκους».
Οπως αναφέρουν «πριν αρχίσει το διωκτικό μας έργο και πριν δημοσιοποιηθούν οι πρώτες συλλήψεις παιδόφιλων στο διαδίκτυο, υπολογίζουμε ότι εισέρχονταν σε τέτοιου τύπου ιστοσελίδες ή διακινούσαν τέτοιου είδους υλικό περίπου 5.000 άτομα».

Σήμερα, σύμφωνα με τους αστυνομικούς, οι περισσότεροι από αυτούς έχουν σταματήσει γιατί φοβούνται τον εντοπισμό τους. «Ωστόσο αρκετές εκατοντάδες έχουν απόλυτο εθισμό και εξάρτηση. Δεν έχουν σταματήσει και δεν θα σταματήσουν. Αναζητούν και βλέπουν υλικό παιδικής πορνογραφίας μέχρι και στις διακοπές τους. Αρκετοί έχουν συλληφθεί μία και δύο φορές και συνεχίζουν».
Σαρωτής

Η βασική διαφορα που υπάρχει τους τελευταίους μήνες στην δίωξη των παιδόφιλων του είναι η χρήση ενός «ραντάρ» για παιδόφιλους, το οποίο έχει ενεργοποιήσει από τις αρχες Φεβρουαριου η Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, στον 13ο όροφο του αστυνομικού μεγάρου της λεωφόρου Αλεξάνδρας.
Ο σαρωτής παιδικής πορνογραφίας στο διαδίκτυο βασίζεται σε λογισμικό της αμερικανικής εταιρείας TLO – με έδρα στο Μαϊάμι – το οποίο έχει την δυνατότητα να σαρώνει περίπου 150.000.000 ηλεκτρονικά ίχνη που καταχωρούνται κάθε ημέρα στην χώρα μας.
Το σύστημα αυτό σε πρώτη φάση «σημαδεύει» ηλεκτρονικά, με ειδικούς κωδικούς αριθμούς τις φωτογραφίες και τα βίντεο με παιδική πορνογραφία και στην συνέχεια προσδιορίζει τον τρόπο διακίνησης τους στον κυβερνοχώρο.
Το σύστημα ανακαλύπτει τη διαδρομή κάθε σχετικής φωτογραφίας ή βίντεο και εντοπίζει τον τρόπο διανομής τους. Ακολουθώντας τους κωδικούς του πορνογραφικού υλικού με ανηλίκους εντοπίζει με αυτοματοποιημένες διαδικασίες τους χρήστες του διαδικτύου που το ανασύρουν και το διακινούν.
Στην συνέχεια ακολουθεί η συνήθης διαδικασία με την άρση του απορρήτου επικοινωνιών προκειμένου να βρεθεί μέσω των αποκαλυφθέντων ηλεκτρονικών ιχνών η ταυτότητα των χρηστών.
Πέντε συνολικά στελέχη της ΕΛΑΣ χειρίζονται σε 24ωρη βάση αυτό το σύστημα και τα αποτελέσματα θεωρούνται «εντυπωσιακά», όπως λένε οι αξιωματικοί.
Υπολογίζεται ότι στη χώρα μας συνεχίζουν να διακινούν τέτοιου είδους υλικό άλλοι 400 χρήστες του διαδικτύου, οι οποίοι μέχρι στιγμής δεν έχουν εντοπισθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΛΑΣ.