«Συναγωνίζονται» σε λουκέτα οι μεγάλοι εμπορικοί δρόμοι της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, της Λάρισας, του Ηρακλείου Κρήτης, της Καβάλας, της Κοζάνης, της Έδεσσας, της Βέροιας και της Τρίπολης. Πρωταθλήτρια αναδεικνύεται η οδός Σταδίου όπου καταγράφηκε το υψηλότερο ποσοστό κλειστών επιχειρήσεων το οποίο φτάνει το 34%. Η έρευνα που υλοποίησε η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου καταγράφει την ανησυχητική πορεία του εμπορικού κόσμου και την αύξηση των λουκέτων.

Πρωταθλήτρια η Σταδίου
Η κατάσταση του εμπορικού κέντρου της Αθήνας είναι ιδιαίτερα κρίσιμη, αφού το ποσοστό των κλειστών επιχειρήσεων αυξήθηκε στο 24% από 17% που ήταν τον Αύγουστο του 2010. Αμέσως μετά τη Σταδίου, ο μεγαλύτερος αριθμός λουκέτων καταγράφηκε στην οδό Ακαδημίας (26%), στην Ερμού (25%) και στην Πατησίων (26%).
Τα προάστια της Αθήνας ακόμη αντιστέκονται. Στη λεωφόρο Ηρακλείου, όπως και στη Θησέως, το ποσοστό των «λουκέτων» φτάνει στο 18%. Στην Κηφισιά ωστόσο, στο σύνολο πέντε εμπορικών δρόμων που εξετάστηκαν, το ποσοστό φτάνει περίπου το 24% ενώ πριν από έξι μήνες ήταν στο 12%. Στο Χαλάνδρι παρατηρείται υψηλή συγκέντρωση «λουκέτων» στο σύνολο των κεντρικών εμπορικών δρόμων (Παπανδρέου, Αγία Παρασκευή και Χαιμαντά) που φτάνει το 22%. Ανησυχητική είναι και η εικόνα στο εμπορικό κέντρο του Πειραιά με το 21% των καταστημάτων στους κεντρικούς δρόμους να είναι κλειστά.
Το εμπορικό κέντρο της Αθήνας έχει πεθάνει
«Οι απεργίες και τα επεισόδια στο ιστορικό κέντρο της πόλης «σκοτώνουν» το Κέντρο. Ιδιαίτερα φέτος το καλοκαίρι, το «γκέτο» που είχε καταλάβει την πλατεία Συντάγματος έδωσε τη χαριστική βολή», λέει ο κ. Γιώργος Σοφρωνάς, ο οποίος διατηρεί εδώ και είκοσι χρόνια κατάστημα με δερμάτινες τσάντες και ζώνες στην οδό Ερμού.
Όπως υποστηρίζει η φετινή χρονιά ήταν χειρότερη από την περυσινή. «Μας ανησυχεί το γεγονός ότι έχουμε χάσει τον καταναλωτή. Τον έχουν απωθήσει από το Κέντρο. Και δεν είναι μόνο τα καταστήματα ένδυσης και υπόδησης που πλήττονται. Είναι και οι καφετέριες, τα εστιατόρια και άλλες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται εδώ και περίμεναν τον τουρισμό να φέρει κάποια έσοδα. Αλλά μία τα επεισόδια, μία οι απεργίες των ταξί, χάθηκε η ευκαιρία. Καμία προσπάθεια της κυβέρνησης δεν έχει στεφθεί με επιτυχία παρά τις εξαγγελίες και τις υποσχέσεις. Οι δράσεις των αρμοδίων έρχονταν μόνο κατασταλτικά, αποσπασματικά και για περιορισμένο χρόνο. Το κέντρο της Αθήνας πρέπει να «ξαναβρεί τη ψυχή του»», αναφέρει ο κ. Σοφρωνάς. Και προσθέτει: «Εγώ έχω κρατηθεί στα πόδια μου έως σήμερα διότι είμαι και κατασκευαστής και διατηρώ μια καλή ποιότητα. Δεν κυνήγησα το φθηνό αλλά κακής ποιότητας εμπόρευμα. Μπορεί να μην είμαι σήμερα σε τόσο καλή οικονομική κατάσταση αλλά ακόμη μπορώ να διατηρήσω το προσωπικό μου. Τρεις υπάλληλοι εργάζονται στην επιχείρησή μου (κατάστημα και εργαστήριο) για 28, 22 και 15 χρόνια ο καθένας ενώ δύο προσελήφθησαν πριν από μια διετία. Δεν είναι εύκολο να τους πω να φύγουν. Είναι μέλη της οικογένειας πια».

«Ο καταναλωτής προτιμά τα εμπορικά κέντρα»
Από την πλευρά του ο ιδιοκτήτης των καταστημάτων INCONTRI και GEOX κ. Θάνος Τσαγγάρης θίγει το θέμα των ενοικίων. «Τα ενοίκια έπεσαν αλλά σε περιοχές οι οποίες δεν έχουν πλέον εμπορική κίνηση. Στην Πατησίων για παράδειγμα μειώθηκαν τα ενοίκια αλλά παράλληλα έπεσε και ο τζίρος των καταστημάτων. Στις αγορές που ακόμη αντέχουν, όπως η Γλυφάδα ή ο πεζόδρομος Χαλανδρίου, τα ενοίκια παραμένουν υψηλά. Από την άλλη οι τράπεζες δεν δίνουν πια κεφάλαιο κίνησης. Την ίδια στιγμή, οι εισαγωγικές εταιρείες επώνυμων ρούχων ζητούν επιταγές για εμπορεύματα τα οποία θα παραδώσουν μετά από 6 μήνες. Και ήδη έχουμε πληρώσει αυτά που θα έρθουν τον χειμώνα», λέει ο κ. Τσαγγάρης.
Μεγάλη πληγή όμως, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι τα εμπορικά κέντρα. «Τα μαγαζιά κλείνουν σε όλες τις πιάτσες διότι έχουν τραβήξει τον καταναλωτή τα εμπορικά κέντρα. Με αποκορύφωμα το νέο εκπτωτικό χωριό. Είναι ασφαλείς προορισμοί όπου μπορεί να πάει κάποιος με το παιδί του. Δεν κινδυνεύει να πέσει πάνω σε διαδήλωση και ταραχές όπως στο κέντρο της Αθήνας», σημειώνει.
Τα λεγόμενά του βρίσκουν σύμφωνο και τον κ. Τάσο Χάρο ο οποίος διατηρεί κατάστημα με γυναικεία ρούχα στην Αγίου Μάρκου. «Δεν είναι μόνο οι έμποροι που έχουν ήδη κλείσει. Κι αυτοί που ακόμη το παλεύουν, είναι με το λουκέτο στο χέρι. Πρόκειται για μια αγορά που προσπαθεί να επιβιώσει μόνο με τις δικές της δυνάμεις παρά τις διαδηλώσεις και τα επεισόδια στο Κέντρο για το μεσοπρόθεσμο – είχε μια βδομάδα να σηκωθεί η κορδέλα από τη Βασιλίσσης Σοφίας _ ή την απεργία των ταξιτζήδων. Ποιος θα κατέβαινε να ψωνίσει με αυτές τις συνθήκες; Πριν από πέντε μήνες βγήκε ο πρωθυπουργός και έκανε εξαγγελίες για το Κέντρο της Αθήνας. Και τελικά η κατάσταση χειροτέρευσε», επισημαίνει.

Θα πολλαπλασιστούν τα λουκέτα
«Δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για τη στήριξη της μικρής εμπορικής επιχείρησης στην Ελλάδα», λέει στο «Βήμα» ο πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών κ. Παναγής Καρέλλας. «Κανένα πρόγραμμα του ΕΣΠΑ δεν αφορά στις εμπορικές επιχειρήσεις, μικρές ή μεγάλες. Οι μικροί έμποροι προσπαθούν μόνοι τους να επιβιώσουν, με δεδομένη, στην Αθήνα, τη μείωση του τζίρου τους 30% με 40% κατά τη φετινή περίοδο των εκπτώσεων σε σχέση με την ούτως ή άλλως κακή περυσινή χρονιά», τονίζει ο κ. Καρέλλας. Παράλληλα, όπως επισημαίνει, οι εισπρακτικοί προσανατολισμοί της κυβέρνησης έχουν σταθερά ως στόχο τον συνταξιούχο, το ακίνητο, το εμπόριο. «Οδηγούμαστε στη συγκέντρωση του εμπορίου σε λίγα χέρια. Κι αυτό διαφαίνεται από τα χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα εμπορικών κέντρων τα οποία εγκαθίστανται στην περιφέρεια της Αθήνας. Προβλέπω ότι έως το τέλος τού έτους τα λουκέτα θα πολλαπλασιαστούν. Δεν υπάρχει διάδοχος κατάσταση για τον έλληνα έμπορο. Το παιδί του προτιμά πια να το κατευθύνει προς άλλα επαγγέλματα ή πιθανώς να το στείλει σε άλλη χώρα», καταλήγει ο ίδιος.

Κρατά ακόμη η Περιφέρεια
Το κέντρο της Θεσσαλονίκης εμφανίζει μια πιο ενθαρρυντική εικόνα σε σύγκριση με εκείνη της Αθήνας. Ωστόσο και εκεί, το ποσοστό των κλειστών επιχειρήσεων έχει αυξηθεί στο 20% από 10,1% πέρυσι. Στους εμπορικούς δρόμους Μητροπόλεως και Αγίας Σοφίας, εμφανίζονται τα χαμηλότερα ποσοστά «λουκέτου» τα οποία φτάνουν το 9% και 8% αντίστοιχα. Οι οδοί Εγνατία, Βενιζέλου και Βασιλίσσης Όλγας φαίνεται να έχουν πληγεί περισσότερο, αφού το 19%, 18% και 18,5% αντίστοιχα, των επιχειρήσεων έχουν βάλει λουκέτο. Κρισιμότερη είναι η κατάσταση στην οδό Κασσάνδρου όπου 1 στις 3 επιχειρήσεις έχει κλείσει.
Στην περιοχή της Λάρισας το ποσοστό των κλειστών επιχειρήσεων έχει σημειώσει αύξηση στο 14,9% από 11,5% πέρυσι. Στο Ηράκλειο της Κρήτης, το ποσοστό των κλειστών επιχειρήσεων σημείωσε αύξηση, φτάνοντας το 15% από 12,3% τον Αύγουστο του 2010.

Στην Καβάλα στο σύνολο των εμπορικών δρόμων που εξετάστηκαν, τα «λουκέτα» φτάνουν το 14,7% των συνολικών καταστημάτων. Στους εμπορικούς δρόμους της Κοζάνης σχεδόν το 18,8% των επιχειρήσεων είναι κλειστό. Στην Έδεσσα στο σύνολο των υπό εξέταση εμπορικών δρόμων τα κλειστά καταστήματα προσεγγίζουν το 18,0% και στη Βέροια το 12,4%. Στην Τρίπολη το ποσοστό κλειστών καταστημάτων στους κεντρικούς δρόμους του εμπορικού κέντρου φθάνει το 20%, ενώ σε λιγότερο κεντρικούς δρόμους ακόμα και το 40%.