Για διγλωσσία κατηγορεί τον δήμαρχο Αθηναίων κ. Ν. Κακλαμάνη το υπουργείο Εσωτερικών στο ζήτημα των απεργών συμβασιούχων. Η αντιπαράθεση μεταξύ του υπουργού Εσωτερικών κ. Ι. Ραγκούση και του δημάρχου Αθηναίων κορυφώνεται, την ώρα που η Αθήνα βουλιάζει κυριολεκτικά στα σκουπίδια, αφού χιλιάδες τόνοι απορρίμματα έχουν κατακλύσει τους δρόμους του μεγαλύτερου δήμου της χώρας, με σοβαρούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία- μεσούσης και της εξάπλωσης της νέας γρίπης- και προκαλώντας αρρυθμίες στην αγορά και στον τουρισμό, οι οποίοι καλούνται προ των Χριστουγέννων να δουλέψουν υπό κάκιστες συνθήκες.

Χθες το πρωί ο κ. Ραγκούσης απέστειλε επιστολή στον κ. Κακλαμάνη, στην οποία χαρακτήρισε την κατάσταση που επικρατεί «απαράδεκτη» και τον Δήμο Αθηναίων «δυσάρεστη εξαίρεση», ζητώντας από τον δήμαρχο να αναλάβει τις ευθύνες του. Ο υπουργός Εσωτερικών τόνισε ότι τα αιτήματα των απεργών συμβασιούχων του Δήμου Αθηναίων δεν μπορούν να ικανοποιηθούν «καθώς είναι αντισυνταγματικά και παράνομα» και ότι «η προσαύξηση της μοριοδότησής τους είναι καταφανώς άδικη και έχει βάσιμα επικριθεί ως αντισυνταγματική», διότι τυχόν εφαρμογή της «θα αδικούσε την τεράστια πλειοψηφία, παραβιάζοντας κάθε έννοια ισονομίας».

«Παρά το γεγονός ότι η απεργία αυτή κηρύχθηκε για τρεις ημέρες παράνομη και καταχρηστική με δικαστική απόφαση, το κέντρο της Αθήνας παρέμεινε το προηγούμενο τριήμερο γεμάτο σκουπίδια» τόνισε, καλώντας τον κ. Κακλαμάνη να αναλάβει τις ευθύνες του και να κινήσει «όλες τις νόμιμες διαδικασίες, ώστε να ξεκινήσει άμεσα η αποκομιδή των απορριμμάτων».

Στην απάντησή του ο δήμαρχος Αθηναίων κατηγόρησε τον κ. Ραγκούση ότι «κάπως αργά σκέφθηκε να παρέμβει για να εξομαλυνθεί μια κατάσταση που οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στη δική του αδιαλλαξία», υποστήριξε τα αιτήματα των απεργών (ως πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ) και σημείωσε ότι οι νόμιμες διαδικασίες – δηλαδή η προσφυγή στα δικαστήρια κατά της απεργίας- ξεκίνησαν τη Δευτέρα. «Αρνούμαι να ασχοληθώ με τις λοιπές ανακρίβειες που περιέχονται στην επιστολή του» κατέληξε ο κ. Κακλαμάνης.

Στο ζήτημα της προσφυγής του δήμου κατά της απεργίας στα δικαστήρια (η απόφαση αναμένεται σήμερα το πρωί) το υπουργείο Εσωτερικών κατηγορεί τον δήμαρχο για διγλωσσία καθώς, ενώ ο κ. Κακλαμάνης στην επιστολή του είπε ότι προσέφυγε στη Δικαιοσύνη τη Δευτέρα, σε πρωινή του δήλωση στον ΑΝΤ1 τόνισε: «Ελπίζω ότι δεν θα χρειαστεί να επαναληφθεί αυτό… για τις ημέρες των πορειών». Το ίδιο έγινε και στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση του Στρατηγικού Σχεδίου του Δήμου Αθηναίων για την Κλιματική Αλλαγή, όπου ο δήμαρχος δήλωσε: «Αν δεν επικρατήσουν νηφάλιες φωνές, θα βρεθώ στη δύσκολη θέση να ζητήσω να εφαρμοστεί ο νόμος όπως προβλέπεται από την κείμενη νομοθεσία».

Το απόγευμα παρενέβη στο ζήτημα και ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Περιβάλλοντος κ. Γ. Δημόπουλος, ο οποίος ανέφερε ότι το περασμένο τριήμερο έγιναν συνολικά 172 δρομολόγια αποκομιδής απορριμμάτων σε κεντρικούς δρόμους, τα οποία είναι «καταγεγραμμένα και πιστοποιούνται από το Γραφείο Κίνησης της Διεύθυνσης Καθαριότητας του Δήμου Αθηναίων, καθώς και τον Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων».

Στο μεταξύ να κλείσει τη χωματερή απειλεί η Επιτροπή Ιδιοκτητών Ακινήτων Χωματερής Φυλής λόγω μη καταβολής αποζημιώσεων. «Η μη καταβολή των αποζημιώσεών μας από μέρους της πολιτείας θα μας αναγκάσει να οριοθετήσουμε τα χωράφια μας. Η καταπάτηση έγινε από το ελληνικό Δημόσιο, το οποίο καθυστερεί να μας δώσεις τις αποζημιώσεις. Ετσι, με λύπη μας, οι εικόνες με τα σκουπίδιασύντομα θα επαναληφθούνμε ευθύνη της πολιτείας» καταλήγει η ανακοίνωση.