Από τον Σεπτέμβριο αναμένεται να αρχίσει η διαδικασία υποβολής των δηλώσεων των ιδιοκτητών ακινήτων για την «τακτοποίηση» των ημιυπαίθριων χώρων που κλείστηκαν και μεταβλήθηκαν σε κατοικήσιμους, καθώς και των υπογείων και ισογείων των πολυκατοικιών που έχουν αλλάξει χρήση και από κλειστά γκαράζ ή αποθήκες έχουν μεταβληθεί σε διαμερίσματα ή καταστήματα. Με βάση τον νέο νόμο 3775/2009, που ισχύει από τις 21 Ιουλίου, οπότε δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, η διαδικασία κατάθεσης των δηλώσεων θα λήξει στις 21.1.2010, εκτός και αν δοθεί παράταση.

Εν μέσω Αυγούστου και θερινών διακοπών, λίγοι είναι οι ιδιοκτήτες που έσπευσαν στις πολεοδομίες της χώρας, κυρίως για διευκρινιστικές ερωτήσεις. Οι απορίες που δημιουργούνται υποβοηθούνται από συγκεχυμένες πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, αλλά και από τις αντιδράσεις του πολιτικού και επιστημονικού κόσμου της χώρας, που στην πλειοψηφία του θεωρεί την «τακτοποίηση» των ημιυπαίθριων ως καθαρά εισπρακτικό μέτρο, το οποίο, όπως αναφέρεται, δεν διασφαλίζει τους ιδιοκτήτες ακινήτων από μελλοντικές φοροεπιδρομές. Παράλληλα εκτιμούν ότι το μέτρο είναι αίολο νομικά, αφού νομιμοποίηση δεν μπορεί να γίνει καθώς προϋποθέτει αύξηση του συντελεστή δόμησης σε όλη τη χώρα, κάτι που αντιβαίνει στο Σύνταγμα.

Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Γιώργος Σουφλιάς με επανειλημμένες δηλώσεις του έχει δώσει διευκρινίσεις για τα ερωτήματα που εγείρονται, καθώς το θέμα αφορά περισσότερους από 1.500.000 ιδιοκτήτες ακινήτων.

Παράλληλα το υπουργείο υποστηρίζει ότι καμία προσφυγή δεν έχει κατατεθεί στο ΣτΕ κατά του νέου νόμου.

Αντίθετα το υπουργείο αναμένει τις επόμενες ημέρες τη γνωμοδότηση της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου επί του ερωτήματος των συμβολαιογράφων αν μπορούν οι ημιυπαίθριοι να μεταβιβάζονται ή θεωρούνται αυθαίρετα.

Πάντως οι πολίτες φαίνεται να θέλουν να ξεμπερδεύουν με την όποια παρανομία έχουν φορτωθεί εκούσια ή ακούσια, αλλά φοβούνται ότι καταγγέλλοντας τον εαυτό τους ως παράνομο, ανοίγουν τον δρόμο για μετέπειτα φορολογικές επιδρομές εναντίον τους. Διαβεβαιώσεις ωστόσο ότι δεν θα φορολογηθούν στο μέλλον έδωσαν τόσο ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ όσο και η ΠΟΜΙΔΑ.