Μια αναπάντεχη ανακάλυψη έκαναν ερευνητές σε τροπικά δάση της Βραζιλίας. Διαπίστωσαν ότι κάποια είδη φοινίκων άρχισαν να εξαφανίζονται παράλληλα με κάποια πτηνά με τα οποία είχαν, όπως αποδεικνύεται, συμβιωτική σχέση. Στην πραγματικότητα τα συγκεκριμένα είδη των φοινίκων δεν εξαφανίστηκαν αλλά υποχρεώθηκαν να «μεταλλαχθούν».

Η εξαφάνιση

Ερευνητές του Βιολογικού Σταθμού Donana στη Ισπανία μελετώντας τις επιπτώσεις της αποψίλωσης των τροπικών δασών ανακάλυψαν μια άγνωστη μέχρι τώρα πτυχή τους. Μεταξύ άλλων διαπίστωσαν ότι εξαφανίζονται κάποια είδη φοινίκων στα τροπικά δάση της Βραζιλίας. Είδαν ότι τα είδη που εξαφανίζονται είναι εκείνα που παράγουν μεγαλύτερους σε μέγεθος καρπούς από τα υπόλοιπα είδη φοινίκων. Οι ερευνητές εξέτασαν μια σειρά από πιθανές αιτίες που συνδέονται με αυτή την εξαφάνιση. Αιτίες όπως η αποψίλωση, οι κλιματικές αλλαγές, η γονιμότητα του εδάφους κ.α. Δεν βρήκαν όμως καμία σύνδεση αυτών των παραγόντων με το φαινόμενο. Τελικά κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η εξαφάνιση των φοινίκων ακολουθούσε τη μείωση του πληθυσμού πτηνών με μεγάλα ράμφη όπως τα τουκάν.

Η εξήγηση

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα πτηνά με τα μεγάλα ράμφη τρέφονται με τους μεγάλους καρπούς από τους φοίνικες και ακολούθως λειτουργούν ως επικονιαστές. Τα είδη πτηνών με μικρότερα ράμφη προτιμούν να τρέφονται με τους καρπούς μικρότερου μεγέθους που παράγουν άλλα είδη φοινίκων.

Ετσι η μείωση του πληθυσμού των πτηνών με μεγάλα ράμφη στα τροπικά δάση της Βραζιλίας εμπόδισε την αναπαραγωγή των φοινίκων με μεγάλους καρπούς. Οι ερευνητές αναφέρουν ότι στην πραγματικότητα τα είδη των φοινίκων με τους μεγαλύτερους καρπούς δεν εξαφανίστηκαν αλλά υποχρεώθηκαν να εξελιχθούν έτσι ώστε να παράγουν μικρότερους καρπούς και ένα έχουν περισσότερες πιθανότητες επιβίωσης. Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Science».