Εμπνεόμενος από τα «μαγικά παπούτσια» που φορούσε η νεαρή ηρωίδα στο Μάγο του Οζ, ένας καλλιτέχνης στη Βρετανία κατασκεύασε ένα ζευγάρι παπούτσια τα οποία διαθέτουν σύστημα εντοπισμού θέσης (GPS) και δείχνουν στον κάτοχό τους την σωστή διαδρομή που πρέπει να ακολουθήσει για να φτάσει στον προορισμό του.

Παπούτσια με GPS

Μόλις ο κάτοχος των παπουτσιών χτυπήσει ελαφρά μεταξύ τους τα τακούνια ενεργοποιείται το GPS. Αμέσως μετά, τα μικρά λαμπάκια τύπου LED που είναι ενσωματωμένα στα παπούτσια του δείχνουν την κατεύθυνση την οποία πρέπει να ακολουθήσει. Τα παπούτσια συνδέονται με υπολογιστή (με καλώδιο USB) και έτσι κάθε φορά που θέλει ο κάτοχός τους να πάει κάπου μπορεί να «φορτώνει» στον μηχανισμό τον χάρτη της περιοχής. Το σύστημα δείχνει επίσης στον κάτοχό του την πρόοδο της κίνησής του και το πόσο κοντά βρίσκεται στο σημείο που θέλει να πάει.

Χρήσιμα για άτομα με Αλτσχάιμερ

Τα παπούτσια κατασκεύασε ο Ντομινίκ Γουίλκοξ που έχει πάρει μάστερ στη Βασιλική Σχολή Καλών Τεχνών της Αγγλίας. Κοστίζουν 250 ευρώ και εκτός από την καλλιτεχνική τους διάσταση μπορεί να έχουν και πρακτικές εφαρμογές όπως παραδείγματος χάριν, να τα φορούν άτομα που πάσχουν από Αλτσχάιμερ ώστε να μην χάνονται στους δρόμους και να επιστρέφουν στο σπίτι τους.