Θετικό αντίκτυπο είχε πριν από λίγες μέρες η ανακοίνωση της εταιρίας ARM ότι δημιούργησε ένα τσιπάκι που επιτρέπει τη σύνδεση στο διαδίκτυο όλων των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών και συστημάτων. Οι εφαρμογές από τη διασύνδεση όλων των συσκευών είναι ανεξάντλητες και οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι θα βελτιώσει πολλούς τομείς της ζωής του σύγχρονου ανθρώπου. Ομως η CIA έχει διαφορετική άποψη και κάνει αναφορά στις πιθανές παρενέργειες αυτής της εξέλιξης. Η πιο σημαντική είναι ότι η διασύνδεση των οικιακών συσκευών στο Internet μπορεί να «προδώσει» διάφορες πτυχές της ιδιωτικής μας ζωής ή ακόμη χειρότερα θα μπορεί κάποιος να αποκτήσει τον έλεγχο των συσκευών και συστημάτων λειτουργίας του σπιτιού μας.

Οικιακός Big Brother

Το ιστολόγιο «Danger Room» που αποτελεί μέρος της δικτυακής έκδοσης του δημοφιλούς περιοδικού τεχνολογίας Wired αποκάλυψε ότι ο διευθυντής της CIA, Ντέιβιντ Πετρέους επισκέφτηκε πριν λίγες μέρες μια μεγάλη εταιρία επενδύσεων και μίλησε για τους κινδύνους της ολοένα και μεγαλύτερης διασύνδεσης συσκευών και συστημάτων στο Internet.

Σύμφωνα με το ιστολόγιο ο Πετρέους είπε ότι «οι συνδεδεμένες με το Internet συσκευές και συστήματα θα μετασχηματίσουν τη τέχνη της κατασκοπείας. Οποιος θέλει να κατασκοπεύσει κάποιον δεν θα χρειάζεται να εισβάλει σε κάποιο σπίτι ή γραφείο και να τοποθετήσει κοριούς ή άλλα συστήματα παρακολούθησης. Δεν θα χρειάζεται να βρει τρόπο να είναι ο ίδιος παρών σε κάποια εκδήλωση ή γεγονός για να μάθει τι θα συμβεί εκεί».

Ο Πετρέους υποστηρίζει ότι οι τεχνολογίες που θα επιτρέψουν τη διασύνδεση των καθημερινής χρήσης ηλεκτρικών συσκευών (τηλέφωνα, φορητοί υπολογιστές, ταμπλέτες κλπ) αλλά και των οικιακών συσκευών και συστημάτων (τηλεοράσεων, ψυγείων, θερμοσίφωνων, φωτιστικών, συναγερμών κλπ) τόσο μεταξύ τους όσο και με το Internet τα κάνει ευάλωτα και μπορεί κάποιος που το επιθυμεί να έχει πρόσβαση σε όλα τα δεδομένα τους.

Ο διευθυντής της CIA μάλιστα έκανε ένα βήμα περισσότερο και υποστήριξε ότι είναι πιθανό να μπορεί κάποιος όχι απλά να έχει στη διάθεση του τα δεδομένα αυτών των συσκευών και να παρακολουθεί έτσι που βρίσκεται ή τι κάνει στη ζωή του κάποιος άνθρωπος ανά πάσα στιγμή αλλά να αποκτά κατά το δοκούν και τον έλεγχο όσων συσκευών και συστημάτων του «στόχου» είναι συνδεμένα στο Internet. Ετσι όχι απλά θα μπορεί κάποιος να παρακολουθεί αλλά και να επεμβαίνει στη ζωή ενός ανθρώπου.