Η Χαλκίδα θα γίνει ο πρώτος Δήμος στην Ελλάδα που θα αποκτήσει πιλοτικά «έξυπνα» συστήματα στάθμευσης και φωτισμού, στο όραμα μιας έξυπνης και δικτυωμένης πόλης. Τα δυο πρωτοποριακά συστήματα Smart Parking και Smart Lighting στοχεύουν στη μείωση του κυκλοφοριακού προβλήματος στους δρόμους και στην εξοικονόμηση της απαιτούμενης ενέργειας για την φωταγώγηση της πόλης. Tην υλοποίηση του έργου έχουν αναλάβει ο Όμιλος ΟΤΕ, η Cisco και οι εταιρείες ΚΑΥΚΑΣ και ΟΤS.

Τέλος στο γύρω-γύρω όλοι

Το Smart Parking, θα βασίζεται σε ειδικούς αισθητήρες που θα εγκατασταθούν σε κεντρικά σημεία της Χαλκίδας οι οποίοι θα συλλέγουν στοιχεία γύρω από τις ελεύθερες θέσεις στάθμευσης. Στη συνέχεια θα μεταδίδουν τις πληροφορίες αυτές στην εφαρμογή του συστήματος, την οποία οι χρήστες θα μπορούν να συμβουλεύονται από το smartphone τους. Σε περίπτωση που κάποιος άλλος οδηγός προλάβει να «φάει» την διαθέσιμη θέση που είχε αποκαλύψει η εφαρμογή, το σύστημα ενημερώνεται και προτείνει εκ νέου την πλησιέστερη θέση.

Υπολογίζεται ότι με τη βοήθεια του Smart Parking, ο «πονοκέφαλος» της εξεύρεσης πάρκινγκ στα πολύβουα αστικά κέντρα αναμένεται να μειωθεί σε διάρκεια κατά 20 ολόκληρα λεπτά. Κάτι τέτοιο θα έχει ως αποτέλεσμα την εκπομπή λιγότερων ρύπων αλλά και τον περιορισμό του κυκλοφοριακού προβλήματος. Επιπλέον, η Δημοτική Αρχή θα είναι σε θέση να διαχειρίζεται τις διαθέσιμες θέσεις στάθμευσης πιο αποτελεσματικά, παρακολουθώντας τον μέσο χρόνο στάθμευσης του κάθε οχήματος αλλά και τυχόν παραβάσεις του Κ.Ο.Κ.

Φως στα μέτρα μας

Το σύστημα «έξυπνου» φωτισμού για την φωταγώγηση του Δήμου, θα διαθέτει λαμπτήρες LED και θα προσφέρει εξοικονόμηση ενέργειας που θα μεταφράζεται σε μείωση κατά 60% ως προς την κατανάλωση ρεύματος. Το μυστικό σύμφωνα με τους ειδικούς, κρύβεται στη δυνατότητα προσαρμογής της έντασης του φωτισμού ανάλογα με τις ανάγκες της κάθε περιοχής ξεχωριστά, την εποχή και την ώρα της μέρας. Μέσω της ειδικής εφαρμογής, το αρμόδιο τμήμα του Δήμου θα είναι σε θέση να διαχειρίζεται το δίκτυο φωτισμού εύκολα και σε πραγματικό χρόνο.

Η πλατφόρμα μιας πόλης με νοημοσύνη

Τα δεδομένα που θα προκύπτουν από την λειτουργία και των δύο συστημάτων θα συγκεντρώνονται σε Cloud υποδομές και από εκεί θα επικοινωνούν με την ειδική πλατφόρμα διαχείρισης, η οποία μεταξύ άλλων θα επιτρέπει την αλληλεπίδραση των εφαρμοζόμενων λύσεων, την διαχείρισή τους από εξουσιοδοτημένο προσωπικό αλλά και την συνολική απεικόνιση των αποτελεσμάτων ως προς την εφαρμογή τους. Θα υπάρχει ακόμα η δυνατότητα προσθήκης νέων λύσεων στην ίδια πλατφόρμα.

«Είναι μεγάλη μας χαρά που με τη βοήθεια σημαντικών εταίρων, η Χαλκίδα γίνεται η πρώτη πόλη στην Ελλάδα που εγκαθιστά έξυπνα συστήματα στάθμευσης και φωτισμού. Προτεραιότητά μας είναι να διασφαλίσουμε την ποιότητα ζωής των κατοίκων μας και να προστατεύσουμε το περιβάλλον, με τη βοήθεια των καινοτόμων τεχνολογιών. Στόχος μας είναι η Χαλκίδα να αποτελέσει πρότυπο “πράσινης” και “έξυπνης” πόλης για όλη τη χώρα» δήλωσε ο Δήμαρχος Χαλκιδέων κ. Χρήστος Παγώνης. Το έργο εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί στις αρχές του 2017.