Ο λεγόμενος «κομήτης του αιώνα» πλησιάζει με ταχύτητα 377 χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο τον Ήλιο και είναι πλέον τόσο φωτεινός που μπορεί να γίνει ορατός με ένα μικρό ερασιτεχνικό τηλεσκόπιο ή ακόμη και με κυάλια. Ο ISON υπολογίζεται ότι θα φτάσει στις 28 Νοεμβρίου στο μητρικό μας άστρο και σύμφωνα με τους ειδικούς τότε θα μπορεί να τον δει κανείς ακόμα και δια γυμνού οφθαλμού.

Οταν ο ISON φτάσει στον Ηλιο η θερμοκρασία του αναμένεται να αγγίξει τους 2,800 βαθμούς Κελσίου. Οι επιστήμονες παρατηρούν συνεχώς τον κομήτη τόσο για να μελετήσουν την πορεία και συμπεριφορά του αλλά και για να δουν αν θα καταφέρει να επιβιώσει κατά την επίσκεψη του στον Ηλιο.

Η κεφαλή του ISON έχει διάμετρο λίγο μεγαλύτερη από πέντε χιλιάδες χλμ, μεγαλύτερη από τη διάμετρο της Αυστραλίας ενώ η ουρά του έχει έκταση περίπου 90 χιλιάδων χλμ. Σύμφωνα με τους ειδικούς στις 28 Νοεμβρίου ο ISON για λίγη ώρα θα είναι το πιο λαμπρό αντικείμενο στον ουρανό, πιο λαμπρό ακόμη και από την πανσέληνο. Είναι μάλιστα πιθανό ο κομήτης να είναι ορατός ακόμη και στο φως της ημέρας.