Η πτώση του μετεώρου στη Ρωσία την περασμένη εβδομάδα και η «φιλική» επίσκεψη λίγες ώρες αργότερα του αστεροειδή 2012 DA14 αναζωπύρωσε τη συζήτηση σχετικά με τους τρόπους προστασίας του πλανήτη από επικίνδυνα διαστημικά σώματα. Στο τραπέζι έχουν πέσει κατά καιρούς διάφορες ιδέες. Κάποιοι προτείνουν να ρίχνουμε επάνω σε απειλητικούς αστεροειδείς πυρηνικά όπλα ή σκάφη-καμικάζι για να τους καταστρέφουμε ή να εκτρέπουμε την πορεία τους.

Μια άλλη πρόταση αφορά την αποστολή ειδικά σχεδιασμένων σκαφών τα οποία θα χρησιμοποιούν τη βαρύτητα για να αλλάξουν την πορεία των επικίνδυνων σωμάτων. Η τελευταία και πιο εντυπωσιακή πρόταση αφορά τη δημιουργία ενός διαστημικού αμυντικού συστήματος που θα εξολοθρεύει τους αστεροειδείς μακριά από τη Γη.

Ηλιακό υπερόπλο

Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας και του Πολυτεχνείου της Καλιφόρνιας ανέπτυξαν την ιδέα του DE-STAR, ενός συστήματος που θα βρίσκεται στο Διάστημα και θα καταστρέφει απειλητικά για τη Γη αντικείμενα. Το DE-STAR (Directed Energy Solar Targeting of Asteroids and exploRation) θα αποτελείται από μηχανισμούς οι οποίοι θα βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τη Γη και θα μετατρέπουν την ηλιακή ενέργεια σε ακτίνες λέιζερ.

Οι επιστήμονες που ανέπτυξαν το σχέδιο υποστηρίζουν ότι το DE-STAR θα μπορεί όχι απλά να διαλύσει σε μικρότερα κομμάτια έναν αστεροειδή αλλά κυριολεκτικά να τον εξαϋλώσει. Οπως αναφέρουν, το DE-STAR θα μπορεί να εντοπίζει τον απειλητικό αστεροειδή όταν αυτός βρίσκεται σε πολύ μακρινή απόσταση από τη Γη – παρόμοια με εκείνη που έχει ο Ηλιος από τον πλανήτη μας. Το σύστημα θα αρχίζει να χτυπά τον αστεροειδή με τις ακτίνες λέιζερ από εκείνη την απόσταση με στόχο την καταστροφή του πολύ πριν φθάσει στη Γη.

Οι δυνατότητές του

Σύμφωνα με τους ερευνητές, το DE-STAR θα μπορεί να χτυπήσει και να καταστρέψει έναν διαστημικό βράχο δέκα φορές μεγαλύτερο από τον 2012 DA14 που πέρασε την περασμένη εβδομάδα κοντά από τη Γη.

«Δεν πρόκειται για μια προωθημένη ιδέα βγαλμένη από ταινία επιστημονικής φαντασίας. Ολες οι τεχνολογίες και τα συστήματα που χρειάζονται για την κατασκευή του DE-STAR υπάρχουν. Πιθανώς κάποιες από αυτές τις τεχνολογίες δεν είναι ακόμη στο επίπεδο που απαιτεί η λειτουργία ενός τέτοιου συστήματος αλλά τα δομικά υλικά για την κατασκευή του υπάρχουν και μπορεί να ξεκινήσει άμεσα η δημιουργία του. Απλά θα χρειαστεί να εξελίξουμε τις απαραίτητες τεχνολογίες ώστε να προσαρμοστούν στα μεγέθη και στην ισχύ που απαιτεί ένα τέτοιο σύστημα» αναφέρει ο Γκάρι Χιουζ, μέλος της ομάδας των επιστημόνων που προτείνουν το DE-STAR ως σύστημα προστασίας από διαστημικές απειλές. Το DE-STAR θα μπορεί επίσης όχι μόνο να καταστρέφει αλλά και να εκτρέπει από την τροχιά τους μεγάλους αστεροειδείς, υποστηρίζουν οι επιστήμονες.