Οι ανεμοστρόβιλοι της Γης δεν είναι πραγματικά τίποτε μπροστά στον ανεμοστρόβιλο αυτού του βίντεο που «ξεπηδά» από την επιφάνεια του Ηλιου και έχει πλάτος περισσότερο από πέντε φορές μεγαλύτερο από εκείνο της Γης.

Η δραστηριότητά του απαθανατίστηκε από τα τηλεσκόπια του Αστεροσκοπείου Ηλιακής Δυναμικής (SDO) της NASA πέρυσι τον Σεπτέμβριο και το σχετικό βίντεο παρουσιάστηκε σήμερα στο βρετανικό Συνέδριο Αστρονομίας που διεξάγεται στο Μάντσεστερ.

Μεγάλο μέγεθος και υψηλές θερμοκρασίες

Εκτός από το μεγάλο του μέγεθος ο συγκεκριμένος ηλιακός ανεμοστρόβιλος παρουσιάζει επίσης υψηλότερες θερμοκρασίες από τα μικρότερου μεγέθους ανάλογα φαινόμενα που έχουν παρατηρήσει οι επιστήμονες. Όπως εξήγησε ο Σινγκ Λι, φυσικός του Πανεπιστημίου του Αμπεριστγουιθ στην Ουαλλία ο οποίος έκανε τη σχετική παρουσίαση, στο βίντεο απεικονίζονται σωμάτια αερίων σε τρεις διαφορετικές θερμοκρασίες.

Οι ειδικοί θεωρούν ότι η κίνηση των ηλιακών ανεμοστρόβιλων ενδέχεται να συμβάλλει στην πυροδότηση εκλάμψεων –εκρήξεων που σημειώνονται στο ηλιακό στέμμα και προκαλούν τις μαγνητικές καταιγίδες. Δυο τέτοιες εκρήξεις διακρίνονται στο βίντεο ακριβώς επάνω από τον ανεμοστρόβιλο καθώς αυτός αρχίζει να σχηματίζεται.

Ο κ. Λι ελπίζει ότι ο ίδιος και η ομάδα του θα έχουν στο άμεσο μέλλον την ευκαιρία να παρατηρήσουν περισσότερα ανάλογα φαινόμενα επειδή η ηλιακή δραστηριότητα βρίσκεται σε μεγάλη έξαρση αυτή την περίοδο.