Ξεπερνώντας κάθε προσδοκία το Opportunity συνεχίζει ακαταπόνητο την εξερεύνηση του Κόκκινου Πλανήτη. Την 1η Μαρτίου έφθασε στο στόμιο του κρατήρα Σάντα Μαρία όπου και «απαθανατίστηκε» σε μια φωτογραφία που δόθηκε τώρα στη δημοσιότητα από τη NASA.

Το ρομποτικό όχημα φαίνεται σαν μια γαλάζια κουκίδα στο κάτω δεξιά μέρος του στομίου του κρατήρα (με το ενδεικτικό βέλος). Τα ίχνη που έχει αφήσει φθάνοντας ως εκεί είναι επίσης ορατά ενώ γύρω από το στόμιο _ με ανοιχτά πορτοκαλί χρώματα _ μπορεί να δει κανείς τα αναβλήματα από τη σχετικά πρόσφατη πρόσκρουση που σχημάτισε τον Σάντα Μαρία.

To Opportunity προσεδαφίστηκε στον Αρη το 2003 μαζί με το «δίδυμό» του Spirit. Τα δυο οχήματα αναμενόταν ότι θα είχαν πάψει να είναι λειτουργικά πολύ νωρίτερα, αλλά τελικά διέψευσαν όλες τις προβλέψεις. Το Spirit σίγησε τον περασμένο Μάρτιο, όταν μια ρόδα του «κόλλησε» στο έδαφος. Το Opportunity συνεχίζει την αποστολή του εξερευνώντας αυτή τη στιγμή αυτόν τον «φρέσκο» κρατήρα ο οποίος έχει διάμετρο περίπου 90 μέτρων.

Τα στοιχεία που συλλέγει θα δώσουν πολύτιμες πληροφορίες για τον σχηματισμό του κρατήρα και τις μεταβολές που έχουν επιφέρει σε αυτόν οι αρειανές καιρικές συνθήκες και η διάβρωση. Στη συνέχεια οι ειδικοί υπολογίζουν ότι θα συνεχίσει την πορεία του προς έναν ακόμη μεγαλύτερο κρατήρα, τον Εντέβορ, ο οποίος απέχει περίπου έξι χιλιόμετρα από τον Σάντα Μαρία.

Η φωτογραφία τραβήχτηκε από την κάμερα του Πειράματος Απεικονιστικής Επιστήμης Υψηλής Ανάλυσης (High Resolution Imaging Science Experiment – HiRISE) που βρίσκεται στον δορυφόρο Mars Reconnaissance Orbiter.