από metereologos.gr
Δευτέρα 25 Ιουνίου 2018
 
 

Αστρονομική γεωμετρία είχαν αναπτύξει οι Βαβυλώνιοι!

Είχαν ανακαλύψει την ακριβή θέση και τροχιά του Δία 1.500 χρόνια νωρίτερα από όταν πιστεύαμε ότι συνέβη
Αστρονομική γεωμετρία είχαν αναπτύξει οι Βαβυλώνιοι!
Η επιγραφή στην οποία σύμφωνα με τους ερευνητές είναι καταγεγραμμένη η θέση και η τροχιά του Δία μέσα από περίπλοκες γεωμετρικές απεικονίσεις. Credit: (Trustees of the British Museum/Mathieu Ossendrijver)
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Ηταν γνωστό ότι οι Βαβυλώνιοι ήταν εξαιρετικοί μαθηματικοί και χρησιμοποιούσαν τα μαθηματικά και στις αστρονομικές τους παρατηρήσεις. Είχαν κάνει πολλές και σημαντικές αστρονομικές ανακαλύψεις. Οπως φαίνεται οι Βαβυλώνιοι είχαν πολύ μεγαλύτερες γνώσεις και ικανότητες στα μαθηματικά και ειδικότερα στην γεωμετρία από όσο πιστεύαμε. Νέα μελέτη αναφέρει ότι οι Βαβυλώνιοι είχαν αναπτύξει ένα είδος «αστρονομικής γεωμετρίας» με την οποία κατάφερναν να παρατηρούν την κίνηση των ουράνιων σωμάτων.

Σύμφωνα με τους ερευνητές οι Βαβυλώνιοι είχαν καταφέρει να εντοπίσουν όχι μόνο την ακριβή θέση αλλά και την τροχιά του Δία. Η ανακάλυψη είναι πολύ σημαντική αφού μέχρι σήμερα πιστεύαμε ότι εκείνοι που εντόπισαν την ακριβή θέση και κίνηση του Δία ήταν μέλη του  Κολεγίου Μέρτον στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης τον 14ο αιώνα. Αν τελικά η ανακάλυψη των ερευνητών επιβεβαιωθεί οι επιστήμονες θα πρέπει να εξετάσουν εκ νέου όλα τα σχετικά με την αστρονομία ευρήματα που υπάρχουν από την Βαβυλώνα αφού μπορεί να διαπιστωθεί ότι οι αστρονόμοι εκεί είχαν πολύ μεγαλύτερες γνώσεις του ηλιακού μας συστήματος και του Σύμπαντος γενικότερα από όσο πιστεύαμε μέχρι σήμερα.

 

Η επιγραφή

Ομάδα ερευνητών με επικεφαλής ειδικούς του Πανεπιστημίου Humboldt στο Βερολίνο μελέτησε ένα θραύσμα μίας πήλινης επιγραφής που χρονολογείται ανάμεσα στο 350 π.Χ. και στο 50 π.Χ. Η επιγραφή αυτή είχε διαπιστωθεί ότι περιείχε αστρονομικά δεδομένα και οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι σε αυτή υπάρχει… προηγμένη γεωμετρία με την οποία οι δημιουργοί της επιγραφής κατέγραψαν την θέση αλλά και την τροχιά του Δία. Σύμφωνα με ειδικούς η γεωμετρία των Βαβυλώνιων ήταν πιο προχωρημένη από αυτή που ανέπτυξαν και χρησιμοποίησαν αργότερα οι Ελληνες. Ομως για κάποιο λόγο η βαβυλώνια γεωμετρία παρέμεινε για αιώνες κρυμμένη μέσα στις επιγραφές.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση των ερευνητών στην επιθεώρηση «Science» στο θραύσμα αυτό υπάρχουν καταγεγραμμένα δύο χρονικά διαστήματα εμφάνισης του Δία, την πρώτη φορά που εμφανίζεται στον ορίζοντα, και υπολογίζει την θέση του πλανήτη σε διάστημα 60 και 120 ημερών.  Οι ερευνητές αναφέρουν επίσης ότι στην επιγραφή αυτή έχουν καταγραφεί και άλλα δεδομένα για τον Δία όπως ο χρόνος που ο Δίας καλύπτει το μισό της απόστασης των 60 ημερών, χρησιμοποιώντας και πάλι την γεωμετρία. Πιο συγκεκριμένα οι ερευνητές αναφέρουν ότι οι δημιουργοί της επιγραφής χρησιμοποιούσαν τραπεζοειδή σχήματα για να υπολογίζουν την θέση του Δία. Σε μία περίπτωση «μοίρασαν» στη μέση ένα τραπεζοειδές σχήμα που εμφανίζεται μεταξύ των δύο ακραίων θέσεων του πλανήτη στον ορίζοντα. Παρόμοιες μεθόδους με αυτές των Βαβυλώνιων είχαν χρησιμοποιήσει και οι ερευνητές του 14ου αιώνα για να παρατηρήσουν τον Δία.Μαθηματικά – Πληροφορική  περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (28)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  ΚΟΙΝΗ ΛΟΓΙΚΗ | 25/11/2016 17:58
  ΜΕΡΙΚΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΚΟΙΝΗΣ ΛΟΓΙΚΗΣ. Η ΠΡΩΗΝ ΑΣΙΑ/ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ/ ΒΑΒΥΛΩΝΑ/ ΜΕ ΔΙΑΔΟΧΗ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΩΝ ΚΡΑΤΑΙΩΝ/ ΣΕ ΘΕΣΗ ΙΣΧΥΟΣ ΕΠΙ 15 ΑΙΩΝΕΣ.-1800 /ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΗ ΤΟΥ ΝΑΒΟΥΧΟΔΟΝΟΣΟΡΑ -605. ΗΡΟΔΟΤΟΣ/ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ(ΔΕΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΤΑΜΠΛΕΤΕΣ) ΑΠΕΚΑΛΥΨΑΝ ΟΛΑ ΟΣΑ ΕΠΙΤΕΛΕΣΤΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΒΑΒΥΛΩΝΙΟΥΣ (ΣΕ ΣΦΗΝΟΕΙΔΗ ΓΡΑΦΗ)ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ/ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ/ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ,/ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ/ΜΑΓΕΙΑ/ ΜΑΝΤΙΚΗ ΤΕΧΝΗ/ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ/ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΗΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑΣ/ ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΔΙΑΓΝΩΣΕΙΣ ΕΜΠΕΙΡΙΑΣ / ΜΑΓΕΙΑΣ/ ΜΕΤΡΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑΠΟΛΛΩΝ ΑΓΝΩΣΤΩΝ/ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΕΣ ΕΞΙΣΩΣΕΙΣ/ΠΑΝΤΟΔΥΝΑΜΙΑ ΕΜΠΟΡΩΝ/.ΔΙΚΑΙΟ/ΘΕΣΜΟΙ/ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΙΚΟΙ ΚΩΔΙΚΕΣ/ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ/ΑΡΔΕΙΤΙΚΑ ΕΡΓΑ/ΤΡΑΠΕΖΕΣ/ΜΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ/ ΤΑ ΘΕΜΕΛΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ!!
  ΕΛΕΝΗ ΚΩΝΤΣΑ
  απάντηση00
   
   
  ας δούμε τι λεν οι κορυφαίοι | 08/02/2016 15:54
  σε όσους αρέσκονται να παραθέτουν παραπομπές αγνώστων σχετικά νεο-ρεβιζιονιστών μεταφέρω αυτούσια την φράση από το μνημιώδες βιβλίο του John Burnet Early Greek philosophy : "...είναι μια ακριβής περιγραφή της επιστήμης να πούμε πως η επιστήμη είναι το να σκεφτόμαστε για τον κόσμο με Ελληνικό τρόπο. Για αυτό και Επιστήμη ποτέ δεν υπήρξε παρά μόνο από ανθρώπους που επηρεάστηκαν από τους Έλληνες..."
  ατρειδης
  απάντηση82
   
   
   
  Προς τους καθυστερημένουςΕλληναράδες | 03/02/2016 13:36
  Andre Pichot, Le naissance de la science (Η γέννηση της επιστήμης), Paris, 1991. Σε μετάφραση στα Γερμανικά : A. Pichot, Die Geburt der Wissenschaft, Von den Babyloniern zu den frühen Griechen, Frannkfurt/Main, New York, 1995, ISBN 3-88059-978-5. Θα τρίψετε τα μάτια σας.
  Panosd Terz
  απάντηση31
  Απαντήσεις  2 | Εμφάνιση όλων
   
   
   
  Η Ανατολή προηγείτο πολύ | 01/02/2016 21:15
  Ο απογαλακτισμός του ανθρωπίνου γένους από την μητέρα φύση έλαβε χώραν στη Μέση Ανατολή οκτώ έως ενιά χιλιάδες χρόνια π.Χ. ( στην Ευρώπη μεταξύ της 5ης και της 3ης χιλιετερίδας π.Χ. ) μέσω της Αγροτικής Επανάστασης που ήταν η πρώτη μεγάλη ανάπτυξη των παραγωγικών δυνάμεων στην ιστορία της ανθρωπότητας. Αυτό ισχύει γενικά και για την γενική εξέλιξη του υλικού και ύστερα από 4.500 έτη και του πνευματικού πολιτισμού. Αυτό το κοσμοϊστορικό γεγονός ήταν η αφετηρία για τη Νεολιθική Εποχή. Οι λαοί της Μέσης Ανατολης έχουν ως πρώτοι στην ιστορία της ανθρωπότητας εγκαθιδρύσει ως ένδειξη προηγμένου πολιτισμού κράτη ( μεταξύ της 4ης και της 3ης χιλιετηρίδας π.Χ., στις Ινδίες την 3η χιλιετηρίδα π.Χ. ) και είχαν τους πρώτους νόμους ( Urukagina 2285 π.X. , Urnammu 2063 π.Χ., Kodex Eshnuna 1950 π.Χ., Kodex Hammurapi (1728 π.X.). Ηδη είχαν αλφάβητα, σχολεία, λογοτεχνία, επιστήμες κλπ. περίπου χίλια χρόνια προ της άφιξης των Ινδοευρωπαίων (Ιαπετικών) στον ελληνικό χώρο ! Η ελληνοκεντρική ομφαλοσκόπηση οδηγεί κατ ευθείαν σε αποβλάκωση. Ξυπνήστε επί τέλους.
  Panos Terz
  απάντηση76
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  ! | 30/01/2016 19:36
  Οἱ ἀρχαῖοι Ἕλληνες ἤξεραν νὰ ὑπολογίζουν ἐπιφάνειες ποὺ ὁρίζονται ἀπὸ καμπύλες. Εὔδοξος ὁ Κνίδιος καὶ ὁ Ἀρχιμήδης καὶ πρόδρομοι αὐτῶν ὁ Ἀντιφῶν ὁ Ῥαμνούσιος, ναὶ ὁ σοφιστής, καὶ ὁ Βρύσων ἀπὸ τὴν Ἡράκλεια. Ἡ ταινία στὴν ἱστοσελίδα τῆς ἐπιθεωρήσεως λέει ὅτι περιγράφουν οἱ ἐπιγραφὲς ὑπολογισμοὺς ἐμβαδῶν κάτω ἀπὸ καμπύλη.
  Ανώνυμος / η
  απάντηση61
   
   
  Και αφου ηταν | 30/01/2016 18:21
  τοσο προηγμενοι στον υπολογισμο των τροχιων και στη γεωμετρια εν γενει, γιατι σταματησαν? Φαινεται εβαλε ο διαβολακος την ουρα του παλι.
  AAA
  απάντηση30
   
   
   
  Αλλο επιστήμη και άλλο πατριωτισμός | 30/01/2016 14:41
  Οι γνώσεις των ειδικών επιστημόνων δεν επιτρέπουν εθνοκεντρικές ερμηνείες. Είναι λοιπόν άκρως ανέντιμο, ύπουλο και διεστραμμένο να υβρίζονται και συκοφαντούνται αυτοί που λένε το αυτονόητο. Διατί αυτή η ροπή σε συγκρουσιασμό και εμφυλιοπολεμική διάθεση ; Δαβάστε και κανένα ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ βιβλίο περί τέτοιων ζητημάτων. Οι πρόγονοί μας έχουν εφεύρει πολλά , αλλά και αυτοί είχαν σε μερικά τους ΔΑΣΚΑΛΟΥΣ των : Αιγύπτιοι, Βαβυλώνιοι κλπ. Η γεωμετρία έχει εμπεδωθεί στην Αίγυπτο (επίσης η ιατρική, η αρχιτεκτονική, ο νομοθετισμός), ενώ η Βαβυλωνία προηγείτο στα μαθηματικά και στην αστρονομία *δάσδκαλοί των οι Σουμέριοι και οι Ακκάδες. Το Πυθαγόρειο θεώρημα ήταν γνωστό στην Βαβυλώνία 1000 έτη πριν.
  Panos Terz
  απάντηση94
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Ο σπορος δεν μπορει να εξηγησει το ανθος. | 30/01/2016 12:58
  Δημητρη χαιρε, μαλλον ξεχνανε οι περισσοτεροι, επιστημονες και μη, ο τι πριν απο την Ελλαδα που γνωρισαμε μεσω απο αυτα που εχουν σωθει και κληρονομησαμε, ο τι η διανοια ανηκε αποκλειστικα στο ιερατειο του εκαστοτε βασιλια. Και εδω μιλαμε για την τοτε Ασια και την Αιγυπτο. Το ιδιο ακριβως και στην Εσπερια με τους Ινκα, Μαγια και λοιπους λαους της. Το θεμα δεν ειναι ποιος το ειπε πρωτος και το εγραψε κατω, το θεμα ειναι τι προσφεραν στην οικουμενη με την ανακαλυψη τους η με τη πρωτεια τους. Και φαντασου Δημητρη, ο τι αυτο που γνωριζουμε για τους προγονους μας, και ολοι το θαυμαζουν, ειναι τιποτα σε συγκριση με αυτο που δεν σωθηκε, και ποιος ξερει τι αλλο γνωριζαν. Ευ εχειν και πραττειν.
  Savvas Karagiannidis, Oslo Norge
  απάντηση71
   
   
  αληθώς έχουν δίκηο οι Αγγλιδούλες μας... | 30/01/2016 07:32
  μπορεί να μην κατάλαβαν τον τρόπο με τον οποίο οι Βαβυλώνιοι υπολόγιζαν την τροχιά του Δία, στην πραγματικότητα ούτε καν που κατάλαβαν τι έκαναν αυτοί οι αρχαίοι, αλλά έχουν διαμορφωμένην άποψιν...
  άντε απο κει ρε γελοίες
  απάντηση04
   
   
   
  ΜΗΔΕΙΣ ΑΓΕΩΜΕΤΡΗΤΟΣ ΕΙΣΗΤΩ | 30/01/2016 00:00
  <...ένα θραύσμα μίας πήλινης επιγραφής που χρονολογείται ανάμεσα στο 350 π.Χ. και στο 50 π.Χ....> ΑΠΟΛΛΩΝΙΟΣ 270 π.Χ. έργο ΚΩΝΙΚΑ - ΑΡΙΣΤΑΡΧΟΣ ηλιοκεντρικό σύστημα. Οι Γερμανοί ανασκαφείς τα ίδια έλεγαν προ ετών για το ΠΥΘΑΓΟΡΕΙΟ ΘΕΩΡΗΜΑ. Είναι τοις πάσι γνωστό ότι ΕΛΛΗΝΕΣ γεωμέτρες ταξίδεψαν και φιλοξενήθηκαν στην Αίγυπτο και στην Βαβυλώνα και μεταλαμπάδευσαν τις γνώσεις τους. Σε λίγο θα μας πούνε για την ΕΥΚΛΕΙΔΕΙΑ γεωμετρία, την ΔΙΟΦΑΝΤΙΚΗ εξίσωση, κ.ο.κ. Η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία να δώσει την ανταπάντηση με δημοσίευση στο Science.
  Γιάννης
  απάντηση92
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  ανακρίβειες... | 29/01/2016 21:51
  σε πολλαπλά σημεία του "άρθρου" μιλάτε για "Ομάδα ερευνητών με επικεφαλής ειδικούς" σε προφανή προσπάθεια να προσδώσετε κύρος. Στη πραγματικότητα η συγκεκριμένη δημοσίευση έχει γίνει από ένα μόνο άτομο. Το προφανές ερώτημα για κάθε εύλογο αναγνώστη είναι γιατί σας ενδιαφέρει να προσδώσετε κύρος στη συγκεκριμένη δημοσίευση;
  ατρείδης
  απάντηση101
   
   
  όπως πάντα ανθέλληνες | 29/01/2016 20:10
  είναι απλά αστείο να στηρίζεται κάποιος σε εικασίες σχετικές με κάποιες πλήνθινες επιγραφές από ένα (1) "επιστήμονα" που βιάζεται να φθάσει σε λάθος συμπεράσματα και να υιοθετεί άμεσα αυτά τα λάθος συμπεράσματα όταν από την άλλη μεριά της πλάστιγκας έχουμε 2500 χρόνια απόλυτης επικράτησης και διεθνούς παραδοχής της αρχαιοελληνικής επιστημονικής πρωτοκαθεδρίας. Όσο για το φίλο που προτείνει τα "πολύ καλά βιβλία" που συγκρίνουν την ανύπαρκτη βαβυλωνιακή επιστήμη με την Ελληνική μήπως είναι της μόδας ένας ρεβιζιονισμός προς τον Ελληνισμό που μερικώς τροφοδοτείται και από την ξεφτίλα του σύγχρονου ελλαδικού κράτους;
  έλλην
  απάντηση114
   
   
   
  λάθος συμπεράσματα... | 29/01/2016 16:29
  οι γενικεύσεις του τύπου " ήταν πιό προχωρημένοι"(όχι δεν ήταν, έκαναν απλώς ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ) οδηγούν από πείσμα στο αντίθετο άκρο ότι οι Αρχαίοι Έλληνες τα έκαναν όλα και άν η γενίκευση η προαναφαιρόμενη δεν είναι σωστή προτείνω σ΄αυτόν που γράφει γιά ανθέλληνες να κατανοήσει ότι όσο λάθος είναι η προηγούμενη θέση άλλο τόσο λάθος είναι και η δική του.Να διαβάσει ένα καλό βιβλίο(υπάρχουν πολλά) προτού κατηγορήσει γιά ανθέλληνες...
  Dimitris
  απάντηση5820
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
   
  όπως πάντα ανθέλληνες... | 29/01/2016 15:01
  "Σύμφωνα με ειδικούς η γεωμετρία των Βαβυλώνιων ήταν πιο προχωρημένη από αυτή που ανέπτυξαν και χρησιμοποίησαν αργότερα οι Ελληνες. Ομως για κάποιο λόγο η βαβυλώνια γεωμετρία παρέμεινε για αιώνες κρυμμένη μέσα στις επιγραφές." Από που προκύπτει ότι μια ανύπαρκτη επιστημονική γνώση (αυτή των Βαβυλώνιων) ξεπερνά τους ΚΟΡΥΦΑΙΟΥΣ αυτούς από τους οποίους ξεκίνησαν ΟΛΑ (Έλληνες); Μερικές φορές δε μπορείτε να κρυφτείτε...
  έλλην
  απάντηση5284
  Απαντήσεις  4 | Εμφάνιση όλων