Ένας καθηγητής μαθηματικών διαπίστωσε ότι οι ηλεκτρονικές συσκευές ανάγνωσης (τα eBooks) βαραίνουν όσο μεγαλώνει ο όγκος των δεδομένων που αποθηκεύονται σε αυτές. Με βάση τη μέθοδο που χρησιμοποίησε ο μαθηματικός, μια εκπομπή επιστήμης που μεταδίδεται στο Διαδίκτυο υπολόγισε το βάρος ολόκληρου του κυβερνοχώρου και υποστηρίζει ότι το Internet ζυγίζει όσο… μια φράουλα!

Το ψηφιακό ζύγισμα

Ο Τζον Κουμπιάτοβιτς, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Μπέρκλεϊ στις ΗΠΑ, διαπίστωσε ότι η αποθήκευση βιβλίων σε ψηφιακή μορφή στις συσκευές eBook δεν αυξάνει τον αριθμό των ηλεκτρονίων αυτών των συσκευών. Αυξάνονται όμως τα επίπεδα ενέργειας των ηλεκτρονίων. Η σχέση ανάμεσα στην ενέργεια και τη μάζα (η περίφημη εξίσωση του Αϊνστάιν) σημαίνει ότι η αύξηση των επιπέδων ενέργειας προκαλεί αυτόματα και αύξηση της μάζας.

Τα μέλη της εκπομπής «Vsauce» που προβάλλεται μέσα στη δημοφιλή πύλη βίντεο YouTube αποφάσισαν να ακολουθήσουν την ίδια μέθοδο για να μετρήσουν το βάρος του Internet. Υπολόγισαν τα δεδομένα που βρίσκονται στους 75-100 εκατομμύρια διακομιστές του πλανήτη στους οποίους στηρίζεται ο κυβερνοχώρος.

Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το συνολικό βάρος των ηλεκτρονίων που απαιτούνται για να λειτουργούν όλοι αυτοί οι διακομιστές είναι 50 γραμμάρια – όσο περίπου ζυγίζει μια φράουλα. Η μέτρηση έγινε χωρίς να ληφθεί υπόψη η οικιακή χρήση του Internet. Αν συμπεριληφθούν λοιπόν και οι υπολογιστές που εν δυνάμει θα μπορούσαν να είναι συνδεδεμένοι στο Internet από τα σπίτια, το βάρος του κυβερνοχώρου τριπλασιάζεται και αντιστοιχεί σε… τρεις φράουλες.