Διαστημικά ταξί για τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ΔΔΣ) με εκτυπωμένα εξαρτήματα από τρισδιάστατο εκτυπωτή φαίνεται πως ετοιμάζει η Boeing.

Ο αμερικανικός κολοσσός αεροναυπηγικής πριν από λίγες μέρες προχώρησε στη συνεργασία του με την εταιρεία Oxford Performance Materials, η οποία ανέλαβε την τρισδιάστατη εκτύπωση 600 εξαρτημάτων για τα πολυαναμενόμενα διαστημικά ταξί Starliner. Πρόκειται για την επταθέσια «κάψουλα» της NASA που έχει αναλάβει να κατασκευάσει η Boeing και θα μεταφέρει τους αστροναύτες από και προς τον ΔΔΣ.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη αποδεικνύει ότι υπάρχει μια γενικότερη στροφή προς την τρισδιάστατη εκτύπωση, η οποία ξεκινά από τη δημιουργία προτύπων, μέχρι τη μαζική παραγωγή εξαρτημάτων υψηλής ποιότητας για αεροσκάφη και διαστημικά σκάφη.

Τα εκτυπωμένα εξαρτήματα θα αποτελούνται από ένα καινοτόμο πουπουλένιο αλλά παράλληλα πολύ ανθεκτικό υλικό αντίστοιχο του αλουμινίου. «Αυτό που είναι πραγματικά πολύτιμο τόσο για τη NASA όσο και για την Boeing, είναι ότι το εν λόγω υλικό είναι πολύ ανθεκτικό και ταυτόχρονα πάρα πολύ ελαφρύ» τονίζει ο πρόεδρος της Oxford Performance Materials, Λάρι Βαρχόλακ.

Χαρτί γράψε-σβήσε

Ενα χαρτί επάνω στο οποίο μπορεί να εκτυπωθεί κείμενο με τη βοήθεια υπεριώδους ακτινοβολίας (UV) ανέπτυξαν κινέζοι και αμερικανοί ερευνητές από τα Πανεπιστήμια Σαντόνγκ και της Καλιφόρνιας-Ρίβερσαϊντ. Το «μαγικό» χαρτί μάλιστα, που δημιουργήθηκε με στόχο την προστασία των δασών και του περιβάλλοντος, μπορεί να τυπωθεί και να σβηστεί περί τις 80 φορές.

Το μυστικό του, όπως εξηγούν οι επιστήμονες, κρύβεται σε μια λεπτή επίστρωση μιας χημικής ουσίας που αλλάζει χρώματα όταν εκτεθεί σε υψηλές θερμοκρασίες. Κάτι τέτοιο επιτρέπει την εκτύπωση του ειδικού χαρτιού κατόπιν έκθεσής του στους 120 βαθμούς Κελσίου, όπως επίσης και το σβήσιμο του κειμένου για την εκ νέου χρήση του.
«Η έρευνά μας οδήγησε σε ένα χαρτί νέας γενιάς το οποίο συνοδεύεται από ένα προηγμένο σύστημα εκτύπωσης άνευ μελάνης. Το χαρτί μάλιστα έχει την ίδια αίσθηση με ένα συμβατικό χαρτί, αλλά μπορεί να ξαναχρησιμοποιηθεί αλλεπάλληλες φορές χωρίς την ανάγκη για μελάνη» δηλώνει ο καθηγητής Γιαντόνγκ Γιν, από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας-Ρίβερσαϊντ.

Ρομπότ σε ρόλο μανάβη

Η βρετανική εταιρεία Ocado, το μεγαλύτερο online supermarket στον κόσμο, δοκιμάζει έναν ρομποτικό βραχίονα σε ρόλο… μανάβη. Το ρομποτικό χέρι με το μαλακό άγγιγμα είναι το RBO Hand 2. Διαθέτει δάχτυλα από εύκαμπτο, ελαστικό υλικό και χρησιμοποιεί ένα σύστημα συμπιεσμένου αέρα ώστε να ρυθμίζει τη λαβή του. Κάτι τέτοιο, σύμφωνα με την εταιρεία, του επιτρέπει να πιάνει τα ώριμα φρούτα και λαχανικά χωρίς να τα τραυματίζει ή να τα λιώνει και να τα συσκευάζει με ασφάλεια.

Το RBO Hand 2 ανήκει στο πρότζεκτ SoMa (Soft Manipulation) της εταιρείας στο οποίο συμμετέχουν διάφορα πανεπιστήμια από την Ιταλία, τη Γερμανία και την Αυστρία, όπως επίσης και το ερευνητικό τμήμα της Disney.
Στόχος της Οcado είναι η δημιουργία μιας στρατιάς από ρομποτικούς βραχίονες, οι οποίοι θα μεταχειρίζονται ευαίσθητα προϊόντα στις υπερσύγχρονες αποθήκες τους. Ηδη στις εγκαταστάσεις της υπάρχει ένας ρομποτικός καθαριστής, ονόματι SecondHands, ο οποίος βοηθάει στην καθαριότητα του τεράστιου χώρου.

Καροτσάκι-σκυλάκι για τη λαϊκή!

Ξεχάστε τις βαριές σακούλες του σουπερμάρκετ, ξεχάστε και το καροτσάκι της λαϊκής. Η ιταλική Vespa δημιούργησε το Gita: ένα καροτσάκι-σκούτερ, το οποίο όπως μαρτυρεί το όνομά του στην ιταλική γλώσσα, πάει… βόλτα!

Ο ρομποτικός βοηθός έχει χωρητικότητα 18 κιλών και νοημοσύνη ώστε να ακολουθεί τον ιδιοκτήτη του ή να κινείται αυτόνομα σε ένα χαρτογραφημένο περιβάλλον με τη βοήθεια GPS. Με ύψος 66 εκ. και ταχύτητα που αγγίζει τα 35 χλμ./ώρα, το καροτσάκι-σκυλάκι υπόσχεται να λύσει τα χέρια του κατόχου του από τα βάρη.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ