Η εφετινή Εβδομάδα Μόδας της Νέας Υόρκης (10-17 Σεπτεμβρίου) έκρυβε τεχνολογικούς «θησαυρούς». Σπάζοντας τα στεγανά της πασαρέλας οι απανταχού σχεδιαστές αγκάλιασαν τα social media και τις νέες τεχνολογίες και παρουσίασαν τις δημιουργίες τους για το 2016 «πασπαλισμένες» με μια δόση… καινοτομίας!

Tommy 360 μοιρών
Με φόντο ένα εντυπωσιακό σκηνικό που παρέπεμπε σε εξωτικό νησί και από το οποίο δεν έλειπε το υγρό στοιχείο, ο σχεδιαστής Τόμι Χίλφιγκερ αποκάλυψε τις δημιουργίες του για την άνοιξη-καλοκαίρι 2016. Μαζί με το ντεμπούτο της νέας κολεξιόν του αμερικανού σχεδιαστή όμως ντεμπούτο έκανε και η νέα βίντεο λειτουργία του Twitter, Halo, η οποία βασίζεται σε μια συσκευή εξοπλισμένη με πολλαπλές κάμερες για τη λήψη βίντεο 360 μοιρών. Η συσκευή βρισκόταν στα παρασκήνια απαθανατίζοντας πανοραμικές στιγμές κατά τη διάρκεια αλλά και μετά το ντεφιλέ. Για τους ενδιαφερομένους, το υλικό έχει «ανέβει» στον λογαριασμό της Tommy Hilfiger στο Twitter υπό το hashtag #tommyspring16.


Φτερά και τσιπάκια

Με διάσημους φανατικούς θαυμαστές όπως η Μαντόνα και η Μπιγιονσέ, η αμερικανική εταιρεία Chromat με έδρα τη Νέα Υόρκη ξεχωρίζει για τις «αρχιτεκτονικές» της δημιουργίες. Ανάμεσα στις νέες προτάσεις της για το 2016 ήταν ένα hi-tech αθλητικό σουτιέν και ένα φόρεμα γεμάτο… αδρεναλίνη και φτερά. Το Chromat Aeros Sports Bra, όπως ονομάζεται το καινοτόμο σουτιέν, διαθέτει τσιπάκι Intel Curie, το οποίο χαρίζει «νοημοσύνη» σε αρκετά wearables. Στην προκειμένη περίπτωση, το «έξυπνο» σουτιέν είναι σε θέση να παρακολουθεί τη θερμοκρασία του σώματος και ανιχνεύει τον ιδρώτα του αθλουμένου, ανοίγοντας τα απαραίτητα μικροσκοπικά «παραθυράκια» δροσιάς για την ανακούφισή του.
Το μαύρο Chromat Adrenaline Dress σε pencil γραμμή κουβαλάει επίσης νοημοσύνη της Intel, η οποία του επιτρέπει να αντιδρά στα υψηλά επίπεδα στρες στον οργανισμό της κατόχου του, ξεδιπλώνοντας στο πίσω μέρος φτερά από ανθρακόνημα.
Wearables… ινκόγκνιτο
Για όσους επιθυμούν να ακολουθούν την τεχνολογία αλλά με πιο… διακριτικό τρόπο, η σχεδιάστρια Ρεμπέκα Μίνκοφ δημιούργησε μια σειρά από wearables που «τρυπώνουν» σε καθημερινά αξεσουάρ χωρίς να κάνουν την παρουσία τους αισθητή. Ετσι τα βραχιόλια αποκτούν «κρυφή» νοημοσύνη, το iPhone το προσωπικό του… πορτοφόλι σε ρόλο φορητής μπαταρίας για φόρτιση ανά πάσα στιγμή και οι τσάντες τεχνολογία GPS για ακόμη μεγαλύτερη ασφάλεια. Ακολουθώντας την τελευταία λέξη της hi-tech μόδας, η αμερικανίδα σχεδιάστρια δεν παρέλειψε να επιστρατεύσει drones. Ετσι κατά τη διάρκεια της επίδειξης αυτόνομα ιπτάμενα οχήματα πετούσαν πάνω από τα κεφάλια των παρευρισκομένων τραβώντας εναέριες λήψεις.
Κωδικοποιημένο μαύρο φόρεμα
Το «μικρό μαύρο φόρεμα» αποκτά νέα, φουτουριστική έννοια χάρη στη συνεργασία του Ζακ Πόουζεν και της ομάδας Made With Code της Google. Αποτέλεσμα, ένα «κωδικοποιημένο» φόρεμα υψηλής τεχνολογίας, κεντημένο με… LED ικανά να χαρίζουν λάμψη τόσο στο ίδιο το ρούχο όσο και στην κάτοχό του. Τα φωτεινά, κινούμενα μοτίβα που «τρέχουν» επάνω στο ύφασμα δίνοντάς του μια πνοή… ψηφιακής ζωής σχεδιάστηκαν από νεαρά κορίτσια που έλαβαν μέρος στη δράση της Google.
Στόχος του σχεδιαστή μέσα από τη δημιουργία του κωδικοποιημένου μαύρου φορέματος ήταν να εμπνεύσει νέα κορίτσια να ακολουθήσουν σπουδές στον τομέα των υπολογιστών –ένας κλάδο που για την ώρα παραμένει αυστηρά ανδροκρατούμενος.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ