Αν εμφανίζετε κνησμό, ερυθρότητα ή οίδημα κοντά στα ζυγωματικά σας, στα αφτιά, στο σαγόνι ή στα χέρια σας, ίσως είστε αλλεργικοί στο… κινητό σας τηλέφωνο ή, για την ακρίβεια, στα μέταλλά του.
Τα κινητά τηλέφωνα έχουν ήδη κατηγορηθεί ότι «τηγανίζουν» τον εγκέφαλό μας, ότι «σκοτώνουν» τη στάση του σώματός μας, καθώς και τη σχέση μας με την ελληνική γλώσσα. Τώρα ερευνητές υποστηρίζουν ότι μπορεί να μας προκαλούν και αλλεργία.
«Ενοχα» νικέλιο, χρώμιο και κοβάλτιο


Μια νέα μελέτη δανών και αμερικανών επιστημόνων που δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο του επιστημονικού εντύπου «Pediatric Allergy, Immunology and Pulmonology» μαρτυρεί ότι το νικέλιο, το χρώμιο και το κοβάλτιο που περιέχονται σε πολλά κινητά όπως της BlackBerry, της Samsung και της LG μπορούν να προκαλέσουν δερματικά προβλήματα.
Οι επιστήμονες εντόπισαν τουλάχιστον 37 περιστατικά δερματίτιδας εξ επαφής, όπως ονομάζεται, από το 2000 ως σήμερα, τα οποία φάνηκε να οφείλονται στα κινητά τηλέφωνα. Οπως σημειώνουν, τα συμπτώματα περιλαμβάνουν από ξηρότητα και κνησμό στο πρόσωπο ή στα αφτιά ως ερυθρότητα και φουσκάλες με υγρό.
Τα μισά από τα BlackBerry, το 75% των κινητών Samsung και το 70% των Motorola που εξέτασαν οι επιστήμονες αποδείχθηκε ότι περιείχαν νικέλιο ή κοβάλτιο στο πληκτρολόγιο ή στα ακουστικά και στο μικρόφωνο. Δεν βρέθηκαν τέτοια μέταλλα σε iPhone, σε κινητά Nokia ή σε Android.
Στο πρόσωπο, στα χέρια και στους μηρούς



Η συνεχής ενασχόληση με τα «έξυπνα κινητά», τα οποία προσφέρουν πλήθος δυνατοτήτων στους χρήστες, αναμένεται να αυξήσει τις περιπτώσεις δερματίτιδας εξ επαφής, σύμφωνα με τους ειδικούς. Ta BlackBerry ήταν μάλιστα από τα κινητά τα οποία φάνηκε να περιέχουν τα «ένοχα» για αλλεργίες μέταλλα

Οι περισσότεροι πάσχοντες εμφάνισαν δερματικά προβλήματα στο πρόσωπο, ενώ κάποιοι ανέφεραν ότι παρουσίασαν εξανθήματα στα χέρια και στους μηρούς. Μια 17χρονη γαλλίδα έφηβη παρουσίασε εξάνθημα στο στέρνο καθώς «φύλασσε» το κινητό τηλέφωνό της μέσα στο σουτιέν της.

Στην πλειονότητά τους τα άτομα που δήλωσαν δερματικά προβλήματα είχαν χρησιμοποιήσει το κινητό τηλέφωνό τους χωρίς διακοπή επί 30 λεπτά ή επί τουλάχιστον μία ώρα μέσα στην ημέρα.
Οι συγγραφείς της μελέτης σημειώνουν ότι οι γιατροί πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τους πως πολλά κινητά περιέχουν νικέλιο και κοβάλτιο στα πλήκτρα τους, στα σημεία γύρω από την οθόνη ή στην περιοχή των ακουστικών και του μικροφώνου, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος αλλεργικών αντιδράσεων στους χρήστες τους.
Πιο ευάλωτα τα παιδιά και οι έφηβοι


Μάλιστα, όπως λένε, τα παιδιά και οι έφηβοι αντιμετωπίζουν πιο αυξημένο κίνδυνο αλλεργικών αντιδράσεων καθώς έχουν μεγαλύτερη ευαισθησία στο νικέλιο. Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με τη μελέτη, το 41% από το σύνολο των ατόμων που έλαβαν θεραπεία για αλλεργική αντίδραση ήταν κάτω των 18 ετών.

«Ο αριθμός των εφήβων που χρησιμοποιούν κινητό τηλέφωνο συνεχώς αυξάνεται και το νικέλιο, ένα κοινό αλλεργιογόνο που εντοπίζεται στα κινητά τηλέφωνα, είναι εκείνο το οποίο φαίνεται να προκαλεί τις περισσότερες αλλεργίες στα παιδιά που υποβάλλονται στις ειδικές επιδερμικές δοκιμασίες (patch tests)»
είπε η επικεφαλής της μελέτης Κλερ Ρίτσαρντσον από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Λόμα Λίντα στην Καλιφόρνια και προσέθεσε: «Με την αυξημένη χρήση των «έξυπνων» κινητών τηλεφώνων, τα οποία προσφέρουν στους χρήστες πολλές δυνατότητες, όπως το να στέλνουν και να λαμβάνουν e-mail, να γράφουν, να πλοηγούνται στο Ιnternet και να παίζουν παιχνίδια –γεγονός που σημαίνει ότι η ενασχόληση με το κινητό μέσα στην ημέρα διαρκεί πολύ περισσότερο -, είναι άκρως πιθανόν μεγαλύτεροι αριθμοί νεαρών να παρουσιάσουν δερματίτιδα εξαιτίας του κινητού τηλεφώνου».
Δερματολόγοι συνιστούν στο κοινό να τοποθετεί ένα πλαστικό κάλυμμα επάνω στο τηλέφωνο ή να φορά ασύρματο ακουστικό Bluetooth. Εναλλακτικά συστήνουν στους χρήστες να μιλούν σε ανοιχτή ακρόαση ή να χρησιμοποιούν κινητό που δεν περιέχει μέταλλο στις επιφάνειες που έρχονται σε επαφή με το δέρμα.
Αναμένεται αύξηση στις δερματίτιδες εξ επαφής


Σχολιάζοντας τα ευρήματα η Μέρι Καταλέτο, καθηγήτρια Κλινικής Παιδιατρικής στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, τόνισε ότι «με την ολοένα αυξανόμενη χρήση κινητών τηλεφώνων και άλλων φορητών συσκευών οι παιδίατροι πρέπει να αναμένουν αύξηση των περιπτώσεων δερματίτιδας εξ επαφής. Η πληροφορία αυτή είναι σημαντική κυρίως όταν οι γιατροί αντιμετωπίζουν περιστατικά ασθενών με δερματίτιδα στο πρόσωπο, στον λαιμό, στα χέρια, στο στήθος ή στους μηρούς –σημεία που εκτίθενται στα κινητά τηλέφωνα».
Η Motorola ανέφερε ότι πολλά από τα μοντέλα κινητών της που εξετάστηκαν από τους ερευνητές δεν κυκλοφορούν πλέον. Για όσα μοντέλα συνεχίζουν να κυκλοφορούν εκπρόσωπος της εταιρείας σημείωσε ότι πληρούν όλα τα στάνταρντ της βιομηχανίας –συγκεκριμένα την αποδεκτή έκλυση ιόντων νικελίου που ισχύει και για τα κοσμήματα.

HeliosPlus