από metereologos.gr
Πέμπτη 21 Ιουνίου 2018
 
 

Μπαίνει ο Θεός στο... μικροσκόπιο;

Πώς να αποδείξει κανείς την ύπαρξη ή την ανυπαρξία του Θεού; Μπορεί η θρησκεία να αποτελέσει «επιστημονική υπόθεση»;
Μπαίνει ο Θεός στο... μικροσκόπιο;
Τα επιστημονικά πειράματα δεν έχουν εντοπίσει ως τώρα απτές αποδείξεις για την ύπαρξη ενός θεού
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Η γραμμή μεταξύ των επιστημόνων – πιστών και μη πιστών – είναι ότι η επιστήμη και η θρησκεία αποτελούν αυτό που ο Στίβεν Τζέι Γκουλντ έχει αποκαλέσει «μη επικαλυπτόμενες διδασκαλίες». Το 1998 η Εθνική Ακαδημία Επιστημών των Ηνωμένων Πολιτειών εξέδωσε μια ανακοίνωση στην οποία βεβαίωνε ότι «η επιστήμη δεν μπορεί να πει τίποτε για το υπερφυσικό. Το αν ο Θεός υπάρχει ή όχι είναι ένα ζήτημα στο οποίο η επιστήμη είναι ουδέτερη».

Ωστόσο σύμφωνα με μια έρευνα της ίδιας χρονιάς το 93% των μελών της Ακαδημίας δεν πίστευε σε κάποιον θεό.

Από τη στιγμή που περίπου το ίδιο ποσοστό των αμερικανών πολιτών δηλώνει ότι πιστεύει σε κάποιον θεό, διερωτάται κανείς τι, αν όχι η επιστήμη τους, κάνει την ελίτ των αμερικανών επιστημόνων να διαφέρει τόσο πολύ από τον γενικό πληθυσμό.

Η πλειονότητα των επιστημόνων σε όλα τα επίπεδα δεν πιστεύει σε κάποιον θεό. Παρ’ όλα αυτά οι περισσότεροι είναι απρόθυμοι να αμφισβητήσουν τις θρησκευτικές πεποιθήσεις των άλλων. Είμαι ένας φυσικός ο οποίος, μαζί με άλλους τους οποίους αποκαλούν «οι νέοι άθεοι», είναι πρόθυμος να αμφισβητήσει τη θρησκευτική πίστη. Οι θεοί που λατρεύονται από δισεκατομμύρια είτε υπάρχουν είτε δεν υπάρχουν. Και αυτοί οι θεοί, αν υπάρχουν, πρέπει να έχουν παρατηρήσιμες συνειδήσεις. Ετσι, το ερώτημα της ύπαρξής τους αποτελεί ένα θεμιτό επιστημονικό ζήτημα το οποίο έχει βαθιά σημασία για την ανθρωπότητα.

Παρατήρηση και πείραμα

Μπορείτε να θεωρήσετε την ύπαρξη του Θεού μια επιστημονική υπόθεση και να αναζητήσετε τα επακόλουθά της εμπειρικά στοιχεία. Πολλές από τις ιδιότητες που συνδέονται με τον ιουδαϊκο-χριστιανικο-ισλαμικό θεό έχουν συγκεκριμένες συνέπειες οι οποίες μπορούν να εξεταστούν εμπειρικά. Ενας τέτοιος θεός θεωρείται ότι παίζει κεντρικό ρόλο στη λειτουργία του Σύμπαντος και στις ζωές των ανθρώπων. Ως εκ τούτου οι υπέρ του αποδείξεις θα έπρεπε να είναι εύκολα ανιχνεύσιμες με επιστημονικά μέσα.

Αν ένα κατάλληλα ελεγχόμενο πείραμα κατέληγε σε μια παρατήρηση η οποία δεν μπορεί να εξηγηθεί με φυσικά μέσα, τότε η επιστήμη θα έπρεπε να πάρει στα σοβαρά την πιθανότητα ενός κόσμου πέρα από την ύλη.

Απόπειρες για τέτοια πειράματα έχουν γίνει. Οι επιστήμονες έχουν εξετάσει εμπειρικά την αποτελεσματικότητα της μεσολαβητικής προσευχής – της προσευχής που λέγεται προς όφελος άλλων. Οι μελέτες αυτές, θεωρητικά, θα μπορούσαν να έχουν αποδείξει επιστημονικά ότι υπάρχει κάποιος θεός. Αν είχαν διαπιστώσει σαφώς, σε μια διπλά τυφλή και ελεγχόμενη για το φαινόμενο placebo δοκιμή, ότι οι μεσολαβητικές προσευχές γιατρεύουν τον άρρωστο, θα ήταν δύσκολο να βρεθεί μια φυσική εξήγηση. Δεν το διεπίστωσαν όμως.

Παρόμοιες δοκιμές έχουν γίνει σε επιθανάτιες εμπειρίες. Ορισμένοι άνθρωποι, οι οποίοι είχαν μια επιθανάτια εμπειρία κατά τη διάρκεια κάποιας χειρουργικής επέμβασης, έχουν αναφέρει ότι ίπταντο επάνω από το χειρουργικό τραπέζι παρακολουθώντας όλα όσα γίνονταν κάτω. Το αν αυτό είναι μια πραγματική εμπειρία ή μια παραίσθηση μπορεί να εξεταστεί εύκολα τοποθετώντας ένα μυστικό μήνυμα σε ένα ράφι που βρίσκεται ψηλά και δεν μπορούν να το δουν ο ασθενής και το προσωπικό του νοσοκομείου. Αυτό έχει δοκιμαστεί και κανείς απ’ όσους έχουν αναφέρει μια επιθανάτια εμπειρία δεν έχει διαβάσει το μήνυμα.

Σύμπαν και ψυχή

Ακριβώς όπως η επιστήμη μπορεί να σχεδιάσει πειράματα για να ελέγξει την ύπαρξη του Θεού, μπορεί επίσης να αναζητήσει αποδείξεις εναντίον της ύπαρξης του Θεού στον κόσμο γύρω μας. Εδώ πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν μιλάμε εναντίον της ύπαρξης οποιουδήποτε θεού ή κάθε έννοιας θεού που θα μπορούσε να υπάρχει. Για παράδειγμα, ένας θεός ο οποίος δημιουργεί το Σύμπαν και μετά το αφήνει να λειτουργεί από μόνο του θα ήταν πολύ δύσκολο να καταρριφθεί. Κανείς όμως δεν λατρεύει έναν θεό ο οποίος δεν κάνει τίποτε.

Σχεδιασμός και βιολογία

Αν ο Θεός είναι ο ευφυής σχεδιαστής της ζωής στη Γη, τότε θα έπρεπε να βρούμε ενδείξεις γι’ αυτή την ευφυΐα σε παρατηρήσεις της δομής της ζωής. Δεν βρίσκουμε. Το κίνημα του Ευφυούς Σχεδιασμού απέτυχε στην προσπάθειά του να αποδείξει ότι η πολυπλοκότητα που συναντάμε σε ορισμένα βιολογικά συστήματα δεν επιδέχεται απλούστευση και δεν μπορεί να ερμηνευθεί με την εξελικτική θεωρία του Δαρβίνου. Η ζωή στη Γη φαίνεται ακριβώς όπως θα έπρεπε να φαίνεται αν είχε προκύψει από τη φυσική επιλογή.

Οι περισσότερες θρησκείες υποστηρίζουν ότι οι άνθρωποι έχουν άυλες ψυχές οι οποίες ελέγχουν σε μεγάλο βαθμό τις νοητικές διεργασίες μας. Αν αυτό ίσχυε, θα έπρεπε να μπορούμε να παρατηρήσουμε νοητικά παραγόμενα φαινόμενα τα οποία δεν εξαρτώνται από τη χημεία του εγκεφάλου. Δεν παρατηρούμε όμως.

Πίστη και συμπεριφορά

Αν ο Θεός είναι η πηγή της ηθικής, τότε θα έπρεπε να βρίσκουμε ενδείξεις για μια υπερφυσική προέλευση στην ανθρώπινη συμπεριφορά. Δεν βρίσκουμε όμως. Οι άνθρωποι της πίστης δεν συμπεριφέρονται σε γενικές γραμμές καλύτερα, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις συμπεριφέρονται χειρότερα από τους ανθρώπους που δεν έχουν πίστη. Η Ιστορία δείχνει ότι οι ηθικές επιταγές με τις οποίες ζούμε οι περισσότεροι δεν γεννήθηκαν με τις μονοθεϊστικές θρησκείες, όπως οι υπέρμαχοι αυτών των θρησκειών θέλουν να μας κάνουν να πιστεύουμε. Αντιθέτως, η ηθική συμπεριφορά φαίνεται να έχει εξελιχθεί κοινωνικά.

Επίσης, αν ο Θεός απαντά στις προσευχές θα έπρεπε να δούμε θαυματουργά αποτελέσματα στην προσευχή. Με τα εκατομμύρια προσευχών που έχουν ειπωθεί καθημερινά επί χιλιάδες χρόνια, θα περιμέναμε κάποια από αυτές να είχε απαντηθεί ως τώρα με έναν επαληθεύσιμο τρόπο. Δεν έχει γίνει όμως κάτι τέτοιο.

Αν ο Θεός έχει αποκαλύψει αλήθειες στην ανθρωπότητα, τότε οι αλήθειες αυτές θα έπρεπε να είναι εξετάσιμες. Ανά τις χιλιετίες πολλοί άνθρωποι έχουν αναφέρει θρησκευτικές ή μυστικές εμπειρίες στις οποίες επικοινώνησαν με τον Θεό ή με κάποιον άλλον. Ως τώρα θα έπρεπε να είχαμε δει κάποια ένδειξη που να το επιβεβαιώνει, όπως ένα επαληθεύσιμο γεγονός το οποίο δεν θα μπορούσε να «βγει» από το μυαλό κάποιου παρά μόνον αν του είχε αποκαλυφθεί. Δεν έχουμε δει όμως.

Είναι το Σύμπαν στα μέτρα μας;

Αν ο Θεός είναι ο δημιουργός του Σύμπαντος, τότε θα έπρεπε να βρίσκουμε στοιχεία γι’ αυτό στην Αστρονομία και στη Φυσική. Δεν βρίσκουμε όμως. Η γέννηση του Σύμπαντός μας δεν χρειάστηκε θαύματα. Επιπλέον, η σύγχρονη Κοσμολογία προτείνει ένα αέναο «πολυσύμπαν» μέσα στο οποίο πολλά άλλα σύμπαντα έρχονται και φεύγουν.

Αν οι άνθρωποι είναι ένα ξεχωριστό δημιούργημα του Θεού, τότε το Σύμπαν θα έπρεπε να είναι φιλόξενο για την ανθρώπινη ζωή. Δεν είναι όμως. Οι υπέρμαχοι του Θεού υποστηρίζουν ότι οι παράμετροι του Σύμπαντος είναι συντονισμένες για την ανθρώπινη ζωή. Δεν είναι όμως. Το Σύμπαν δεν είναι συντονισμένο για εμάς. Εμείς είμαστε συντονισμένοι στο Σύμπαν. Αφού εξετάσαμε όλα τα στοιχεία, μπορούμε να συμπεράνουμε ότι το Σύμπαν και η ζωή φαίνονται ακριβώς όπως θα περιμέναμε να φαίνονται αν δεν υπήρχε Θεός.

Τέλος, θα ήθελα να σχολιάσω την αφροσύνη της πίστης. Οταν η πίστη επικρατεί έναντι των γεγονότων, η μαγική σκέψη ριζώνει βαθιά και στρεβλώνει όλους τους τομείς της ζωής. Παράγει ένα νοητικό πλαίσιο στο οποίο οι έννοιες διατυπώνονται με βαθύ πάθος αλλά χωρίς την παραμικρή προσοχή στα στοιχεία. Πουθενά αυτό δεν είναι περισσότερο εμφανές απ’ ό,τι σήμερα στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου χριστιανοί οι οποίοι επιζητούν να μετατρέψουν το κράτος σε θεοκρατία κυριαρχούν στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα. Η τυφλή πίστη δεν είναι τρόπος για να κυβερνά κάποιος έναν κόσμο.


Ο κ. Βίκτορ Σένγκερ είναι επίτιμος καθηγητής Φυσικής στο Πανεπιστήμιο της Χαβάης και συνεργαζόμενος καθηγητής Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο στο Μπόλντερ.Science περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ελληνες: πιστοί αλλά «χαλαροί» 
Προγραμματισμένοι για τον Θεό 
Η «κόλλα» που οργάνωσε τις κοινωνίες 
Θρησκεία για... άθεους 
Διπλός δρόμος προς την αλήθεια 
Αρχοντας του Σύμπαντος ή Σούπερμαν; 
 
 
σχόλια (29)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  Αστειοτητες | 20/04/2012 23:34
  Και μονο που πεφτουν στο επιπεδο των "πιστων" χανουν καθε κυρος. Υποψιαζομαι "επιστημονα" που προσπαθει να πουλησει βιβλιο και να δημιουργησει φασαρια γυρω απο το ονομα του. Ουδεμια σχεση εχει το εξωπραγματικο, μεταφυσικο, θεολογικο με τις επιστημες. Οι επιστημες αποδεικνυουν την ανυπαρξια του θεου με διαφορους τροπους, και οποιος λογικος θελει το δεχεται. Τα μονα επιχειρηματα που εχουν οι πιστοι, ειναι "η πιστη", γνωστο και ως "πιστευε και μη ερευνα". Δηλαδη ακριβως το αντιθετο απ'οτι κανουν οι επιστημες απο την αρχη της υπαρξης τους. Το ποιο σημαντικο ερωτημα πλεον, ειναι εαν οι θρησκειες βοηθανε την ανθρωποτητα, τον ανθρωπινο πολιτισμο και την κοινωνια, η εαν αποτελουν εμποδιο. Κρινοντας απο τα ιστορικα και συγχρονα γεγονοτα που συνδεονται με τις θρησκειες, μαλλον η απαντηση ειναι το δευτερο.
  Dr Doom
  απάντηση98
   
   
  Γνώμη ενός μαθηματικού | 16/04/2012 22:48
  Είναι δυνατόν ο Θεός να ψηλαφηθεί και να αποδειχθεί με το επιστητό ότι υπάρχει; Κι αν γινόταν αυτό θα το επέτρεπε μόνο σε επιστήμονες και όχι σε όλους ανεξαιρέτως τους ανθρώπους; Και που θα σταματούσε η αποκάλυψή του;Δεν θα είμασταν εντελώς ανελεύθεροι και αναγκασμένοι να ακολουθούμε το Θέλημά του και χωρίς τη θέλησή μας; Κι αν πάλι ο Θεός θέλησε να κρύψει όλα τα ίχνη του θα ήταν τόσο αφελής ώστε να άφηνε μόνο κάποιους πιό έξυπνους από Αυτόν να τον ανακαλύψουν; Είναι προς όφελος της ελευθερίας μας και η μεγαλύτερη απόδειξη της αγάπης του όταν κρύβεται για να μας αφήσει να τον πιστέψουμε. Απόδειξη δεν πρόκειται να μας αφήσει να βρούμε ποτέ. Ενδείξεις και ίχνη όμως άφησε ακόμη και για τους πιό αγράμματους τόσο θαυμαστά και τόσα πολλά που βρίσκονται γύρω μας πάντοτε. Και όποιος λέει ότι δεν υπάρχει Θεός είναι σαν τον ιατροδικαστή που συμπεραίνει για τον δολοφονημένο με 30 μαχαιριές στην καρδιά ότι δεν υπάρχει δράστης. Μικρονοικοί αυτοί οι "επιστήμονες".
  Αστοιχείωτοι επιστήμονες
  απάντηση1724
   
   
  "αφύσικη" η νεκρανάσταση; | 16/04/2012 19:26
  Προς τον αγαπητό φίλο που ισχυρίζεται ότι η νεκρανάσταση είναι "αφύσικη" διαδικασία: Η ίδια η φύση βοά την Ανάσταση, τη νύχτα διαδέχεται η ημέρα, το χειμώνα το καλοκαίρι, τα ξερά κλαδιά πάλι βγάζουν φύλλα, και όπως είπε ο ίδιος ο Χριστός πρώτα ο κόκκος του σίτου ξεραίνεται και θάβεται στη γη και μετά ξεφυτρώνει από τη γη το καινούργιο στάχυ. Δικαίωμα βέβαια του καθενός να μην πιστεύει.
  Χ.Π.
  απάντηση1421
   
   
  ΑΞΙΖΕΙ Ο ΚΟΠΟΣ | 16/04/2012 13:10
  Aξίζει ο κόπος, πιστοί και άπιστοι σας παρακαλώ να ρίξετε μια ματιά .... "ο αληθινός υπαρξιακός αθεϊσμός που σιγοκαίει παρέα με το μίσος για έναν κατά τα φαινόμενα έδικο ή αγνώμονα Θεό, είναι μια πνευματική κατάσταση. Πρόκειται για προσπάθεια αντιμετώπισης του αληθινού Θεού, του Οποίου οι τρόποι είναι τόσο ανεξήγητοι ακόμη και για τους πλέον πιστούς ανθρώπους. Είναι δε γνωστό ότι συνήθως καταλήγει στη θέασή Του, αφού ο άθεος στην πραγματικότητα αναζητεί τον Θεό. Στις ψυχές αυτών των ανθρώπων εργάζεται η Θεία Χάρις. Ο Αντίχριστος συναντάται πρωτίστως στους μετρίους ομολογητές, σε εκείνους που έχουν το Χριστό μόνον στα χείλη τους, παρά στους μεγάλους αρνητές. Ο Νίτσε, αυτοαποκαλούμενος Αντίχριστος, ομολογούσε τη μεγάλη εσωτερική αναζήτηση του Θεού..." http://skinious.blogspot.com/2008/04/blog-post_06.html
  EΠΙΚΤΗΤΟΣ
  απάντηση518
   
   
   
  Μια άλλη άποψη | 16/04/2012 10:32
  Είναι θλιβερό το μέγεθος της μοναξιάς που υπάρχει μέσα σε έναν άνθρωπο ο οποίος δεν αντιλαμβάνεται την ύπαρξη του Δημιουργού του. Η πρόταση ζωής που ο Ίδιος παρουσιάζει μέσα στο Λόγο του, την Αγία Γραφή, είναι ένα Ευαγγέλιο, πραγματικά ένα χαρμόσυνο άγγελμα ζωής και απόδοσης δικαιοσύνης στους ανθρώπους που υπήρξαν, υπάρχουν και θα υπάρξουν στο πρόσωπο αυτού του μοναδικού πλανήτη, της Γης. Ο Θεός προσκαλεί, στην ουσία παρακαλεί τους ανθρώπους να επιστρέψουν σε Αυτόν ή αλλιώς να συμφιλιωθούν μαζί Του, όπως μας παροτρύνει ο ακόλουθος του, ο Απόστολος Παύλος στην 2η επιστολή που συνέταξε προς τους Κορίνθιους 5:20 Ο ίδιος ο Γιος Του, ο Ιησούς Χριστός ανέφερε ότι γνωρίζοντας την αλήθεια ο άνθρωπος ελευθερώνεται. Λόγια τα οποία είναι καταγεγραμμένα στο Ευαγγέλιο του Ιωάννη 8: 31,32. Πράγματι, η μοναξιά και ο θάνατος είναι και αυτά δεσμά, από τα οποία σε ελευθερώνει η Ακριβής Γνώση του Σκοπού του Θεού.
  Ένας απλός μελετητής
  απάντηση1326
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Ο ΘΕΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ | 15/04/2012 19:02
  http://users.uoa.gr/~nektar/orthodoxy/gerontikon/seraphim_rose_revelation_of_god_into_human_heart.htm Και κάτι άλλο, όλοι οι ''τίμιοι'' ελληνομαθείς άθεοι κατανοείτε την φτήνια τον επιχειρημάτων του κ. Βίκτορ Σένγκερ, ξέρετε τι εννοώ. Όλοι οι ''άτιμοι'' άθεοι πάλι, σταματήστε να φθονείτε. Ξέρετε τι εννοώ.
  Επίκτητος
  απάντηση614
   
   
  ...η κότα τυο αβγό ή το αβγό την κότα... | 15/04/2012 14:06
  …καλά, ο θεός κατασκεύαζε το Σύμπαν και έπλασε τον ζεύγος του ανθρώπου, το θεό ποιος τον γέννησε? Μα ποιος άλλος, ο άνθρωπος…
  Α.Λ.Π.
  απάντηση3014
   
   
   
  Περι θεού και αθεϊας | 15/04/2012 13:38
  Aν ο καθηγητής της Φυσικής και Φιλοσοφίας, είχε μελετήσει την Ελληνική Ιστορία και Φιλοσσφία, θα συναντούσε την απάντηση στον προβληματισμό του 'εύρεις δαν πόλεις αβασιλεύτους, ατειχίστους, αοίκους, αστρατεύτους..πόλεις ανιέρους ουχ αν εύρεις.." Αλήθειες ειπωμένες πριν αιώνες.
  Π.Ε
  απάντηση1317
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Πεί Θεού και Αθεϊας | 15/04/2012 13:34
  Aν ο καθηγητής της Φυσικής και Φιλοσοφίας, είχε μελετήσει την Ελληνική Ιστορία και Φιλοσσφία, θα συναντούσε την απάντηση στον προβληματισμό του'εύεις δαν πόλεις αβασιλεύτους, ατειχίστους, αοίκους, αστρατεύτους..πόλεις ανιέρους ουχ αν έυρεις.."
  Π.Ε
  απάντηση48
   
   
   
  Γελοιότητες | 15/04/2012 08:42
  Η επιστήμη δυστυχώς βγαίνει χαμένη. Διότι κανείς δεν μπορει να λάβει σοβαρά κάποιους επιστήμονες που προσπαθούν να αντιμετωπίσουν επιστημονικά την μεταφυσικη και τον μύθο.
  Κωνσταντινος νισυριος
  απάντηση1326
  Απαντήσεις  2 | Εμφάνιση όλων
   
   
   
  APORIA | 15/04/2012 00:00
  Το περίεργο βέβαια με όλες αυτές τις μελέτες που έχω διαβάσει ,και που αναφέρονται στο ενδεχόμενο μή ύπαρξης Θεού,σχεδόν πάντοτε εναντιώνονται στν Χριστιανισμό και δεί στον Χριστό.Άξιο απορίας είναι νομίζω γιατί όλοι αυτοί οι δανοούμενοι δεν εναντιώνοντα,ι τουλάχιστον με τον ίδιο τρόπο, και στο Ισλάμ και στον ίδιο τον Μωχάμεντ.Είναι μια θρήσκεία ,που νομίζω δεν χωράει και ιδιαίτερες αμφιβολίες επαυτού,ιδιαίτερα βίαιη και που όμως μένει στο απυρόβλητο απο τους δυτικούς και όχι μόνο διανοούμενους.Συνεπώς μια θρησκεία πρέπει να κρίνεται με αυτό που διδάσκει πρίν και πάνω απο όλα, και μετά να μελετάται το ενδεχόμενο η θρησκεία αυτή να μην ανταποκρίνεται στην "λογική πραγματικότητα" όπως την θέτουν οι Νεο-διανοούμενοι της εποχής μας..Το να επικεντρώνονται κάποιοι σε μιά μόνο θρησκεία νομίζω ότι είναι τουλάχιστον ατυχές,αφού αυτό δείχνει την εμπάθεια και τις προσωπικές-αισθηματικές αντιλήψεις των συγγραφέων.Όταν καθοδηγείται κάποιος απο το συναίσθημα σίγουρα κάθε φορά θα σφάλλει...
  Diomedes
  απάντηση1218
  Απαντήσεις  3 | Εμφάνιση όλων
   
   
  O Θεός!! Υπάρχει, υπάρχει!! | 14/04/2012 22:17
  Του κόβουμε μονέδα κάθε χρόνο 160,000,000 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΥΡΩ!! Ακριβός μεν, αλλά άξιος δε!!!
  Μεσαιωνικός βλαξ
  απάντηση247
   
   
   
  Υποσημείωση | 14/04/2012 21:12
  Δεν είναι εξαιρετικά γελοίο να παρατάσσεται στρατός για να υποδεχτεί το "άγιο φώς" με τιμές "αρχηγού κράτους" και μετά να ναυλώνονται (σε καιρό οικονομικής κρίσης) αεροπλάνα και βαπόρια για να το πάνε σε διάφορες εκκλησίες; Ζούμε σε άλλον αιώνα...
  politis
  απάντηση4715
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
   
  Σιγά τα αυγά! | 14/04/2012 19:37
  Δεν νομίζω οτι χρειάζεται να πάτε ΤΟΣΟ μακριά (επιχειρήματα και αντεπιχειρήματα) για να απορρίψετε εύκολα τη Χριστιανική (τουλάχιστον!) πίστη... Η ίδια η βάση του Χριστιανισμού, δηλαδή η "θυσία" του Χριστού για την προσφορά "αιώνιας ζωής" στους ανθρώπους είναι το καλύτερο αντεπιχείρημα που αντιτίθεται στην όποια προσπάθεια προκειμένου να πιστέψει κανείς σε θεό. Μα είναι δυνατόν να πιστεύει ο κάθε βλάξ επί της γης ετούτης οτι αξίζει "αιωνίου ζωής"; Οσο πιο καλλιεργημένος είναι κανείς τόσο κατανοεί την ανάγκη να τελειώνει κάποια στιγμή αυτό το βάσανο που λέγεται "ζωή". Πολλώ μάλλον ΔΕΝ επιδιώκει και να το διαιωνίσει!!! Φαντάζεστε ένα κόσμο (τον Παράδεισο) όπου θα είστε απαλλαγμένος από τον καθημερινό αγώνα επιβίωσης (ο οποίος όσο σκληρός και να είναι δίνει νόημα και σκοπό στη ζωή σας); Μα πως θα περνάτε τον (αιώνιο) χρόνο σας; Μόνο μια βαριά κρίση εγωϊσμού και ματαιοδοξίας θα μπορούσε να οδηγήσει κάποιον να θέλει να νεκραναστηθεί και να "ζήσει αιώνια" έτσι άσκοπα και χωρίς τις δυσκολίες την εξέλιξη και τις εκπλήξεις της καθημερινότητας. Βαριέμαι και μόνο που το σκέφτομαι!!! Τελικά οι χριστιανοί είναι πολύ ματαιόδοξα άτομα... Εκατό χρόνια είναι βρε παιδιά - το πολύ - και μετά τέλος! Κοιτάξτε να τα ζήσετε με ειρήνη και να αγαπάτε το διπλανό σας (όχι επειδή μας το είπε ο Χριστούλης αλλά επειδή έτσι μας συμφέρει όλους!). Γευτείτε το δώρο της ζωής που μας κάνει καθημερινά η μητέρα φύση, ερευνήστε τους μηχανισμούς με τρόπο επιστημονικό και αφήστε τα μεταφυσικά ψαξίματα και τις μαλακίες. Οτι βλέπεις γύρω σου - αυτό είναι - δεν έχει πνεύματα ψυχές και φαντάσματα η φύση (και σήμερα δεν έχεις πια δικαιολογία διότι "βλέπεις" μακριά). ΞΕΚΟΛΛΑ από τη θρησκεία. Αντε μπράβο. Ο μεσαίωνας τελείωσε!
  atheos
  απάντηση3619
  Απαντήσεις  3 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Παντως για να μιλησουμε και λιγο σοβαρα | 14/04/2012 15:04
  Παντως για να μιλησουμε και λιγο σοβαρα , κατι ηξερε ο Χριστουλης οταν ελεγε "Μακαριοι οι Πτωχοι τω Πνευματι" και "Μακαριοι οι μη Ειδοντες και πιστευσαντες"
  Γιαννης
  απάντηση1511
   
   
  Ω τι κόσμος | 14/04/2012 12:40
  Τέλος, θα ήθελα να σχολιάσω την αφροσύνη της πίστης. Οταν η πίστη επικρατεί έναντι των γεγονότων, η μαγική σκέψη ριζώνει βαθιά και στρεβλώνει όλους τους τομείς της ζωής. Παράγει ένα νοητικό πλαίσιο στο οποίο οι έννοιες διατυπώνονται με βαθύ πάθος αλλά χωρίς την παραμικρή προσοχή στα στοιχεία. Πουθενά αυτό δεν είναι περισσότερο εμφανές απ’ ό,τι σήμερα στην Ελλάδα, όπου χριστιανοί οι οποίοι επιζητούν να μετατρέψουν το κράτος σε θεοκρατία κυριαρχούν στο κοινοβούλιο. Ενώ άλλοι χριστιανοί δεν βλέπουν πέρα από τη μύτη τους και συνεχίζουν να ψηφίζουν τους ίδιους "σωτήρες". Η τυφλή πίστη δεν είναι τρόπος για να κυβερνά κάποιος έναν κόσμο.
  anon
  απάντηση2410