Ενα μήνα περίπου μετά τη σύλληψη του κ. Αμπντουλάχ Οτσαλάν, ο τούρκος πρωθυπουργός κ. Μπουλέντ Ετζεβίτ δεχόταν στο γραφείο του δύο έλληνες επισκέπτες. Κάποια στιγμή ζήτησε από τους στενούς συνεργάτες του να τον αφήσουν μόνο, άναψε ένα τσιγάρο και είπε στους επισκέπτες: «Νομίζω ότι ήλθε η στιγμή να αλλάξουμε αυτή τη σχέση. Φθάσαμε στο ναδίρ με τον Οτσαλάν, καιρός να κάνουμε κάτι θετικό». Οι έλληνες επισκέπτες τον ρώτησαν ποιο θα μπορούσε να ήταν το πρώτο βήμα και εκείνος ­ αφού σκέφθηκε για λίγα λεπτά ­ απάντησε: «Ισως μια συνάντηση μεταξύ του αρχηγού της δικής σας ΕΥΠ και της δικής μας ΜΙΤ. Πρέπει να αποκαταστήσουμε μία σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα σε επαγγελματίες».


Οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι, οι οποίοι πήραν το μήνυμα άμα τη αφίξει των ελλήνων επισκεπτών στην Αθήνα, δεν μπορούσαν να πιστέψουν αυτό που άκουγαν. Λίγους μήνες μετά, οι υπουργοί Εξωτερικών κκ. Γιώργος Παπανδρέου και Ισμαήλ Τζεμ έδιναν ραντεβού στη Νέα Υόρκη, στην έδρα του ΟΗΕ. Στενός συνεργάτης του κ. Τζεμ διηγείται ότι «ο υπουργός μας απεκόμισε την εντύπωση ότι μπορεί να μιλήσει ανοικτά με τον Παπανδρέου και πως κανείς από τους δύο δεν θα πρόδιδε τον άλλον».


Χρειάστηκε πολύς χρόνος και αρκετά ραντεβού για να φθάσουμε πρώτα στην επίσκεψη του κ. Παπανδρέου στην Αγκυρα και τώρα στην επίσκεψη του κ. Τζεμ στην Αθήνα. Στην Αγκυρα το κλίμα ήταν ψυχρό, χωρίς πολλές αβρότητες και μεγάλη δόση επισημότητας. Οι δύο υπουργοί είχαν συμφωνήσει ότι θα δώσουν τον καλύτερο δυνατό τόνο προς τα έξω, καταλήγοντας μάλιστα στην άποψη ότι «όσες λιγότερες δηλώσεις τόσο το καλύτερο».


Στη συνάντηση των δύο αντιπροσωπειών ο κ. Τζεμ γύρισε προς τον κ. Παπανδρέου και του είπε: «Δεν θέλω να πω τίποτε που να σε φέρει σε δύσκολη θέση». Δέκα λεπτά αργότερα ­ και χωρίς αφορμή ­ ο κ. Τζεμ άρχισε να αναφέρεται, δυο τρεις φορές, στην «τουρκική δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου». Η ελληνική αντιπροσωπεία ενοχλήθηκε αλλά κανείς δεν είπε τίποτα. Οταν όμως άρχισε η κοινή συνέντευξη Τύπου ο κ. Τζεμ αναφέρθηκε εκ νέου στον όρο αυτό χωρίς ο κ. Παπανδρέου να απαντήσει άμεσα. Οι εκπρόσωποι των ελληνικών ΜΜΕ μετέδωσαν αμέσως το τι συνέβη σχολιάζοντας αρνητικά τη δήλωση Τζεμ και τη σιωπή Παπανδρέου.


Οταν ο τούρκος υπουργός κατέβηκε από τη σκάλα του προεδρικού αεροσκάφους στο Αεροδρόμιο του Ελληνικού ­ μετά μία εβδομάδα ­ τον περίμενε η απάντηση του έλληνα υπουργού. Χωρίς περιστροφές αναφέρθηκε στην εισβολή στην Κύπρο προκαλώντας αμηχανία στους τούρκους δημοσιογράφους που κάλυπταν ζωντανά την άφιξη. Στενός σύμβουλος του τούρκου υπουργού σχολίασε: «Ξέρουμε το διπλωματικό παιχνίδι. Μία σου και μία μου». Ο κ. Τζεμ ήταν πολύ συγκρατημένος ως προς το ελληνικό πρόγραμμά του. Απέρριψε ευγενικά την ιδέα μιας συνάντησης με εκδότες και διευθυντές ελληνικών εφημερίδων, την ιδέα μιας διάλεξης σε ίδρυμα μελετών και δεν ενθουσιάστηκε με την προοπτική μιας βραδιάς με τη συνοδεία μπουζουκιών. «Η χημεία των δύο ζευγαριών είναι εξαιρετική» ανέφερε τούρκος διπλωμάτης και πρόσθετε «ανακάλυψαν ότι ο Γιώργος και η κόρη του κ. ΤΖεμ τέλειωσαν το ίδιο πανεπιστήμιο. Αλλά ο δικός μας υπουργός είναι πολύ συγκρατημένος από τη φύση του».


Το πρωί της Παρασκευής, κατά τις συνομιλίες στο υπουργείο Εξωτερικών, οι δύο υπουργοί δεν πτοήθηκαν από το ποτήρι γεμάτο νερό που έσπασε μουσκεύοντας και τους δύο. Οταν άρχισαν την κοινή πρες κόνφερανς ένας σύμβουλος του κ. Παπανδρέου τού έδωσε ένα χαρτί που έγραφε: «Ο πρόεδρος ανακοίνωσε εκλογές στις 9 Απριλίου». Ο κ. Παπανδρέου ψιθύρισε την είδηση στο αφτί του κ. Τζεμ. Λίγη ώρα αργότερα ο κ. Μεχμέτ Αλί Μπιράντ, ο κ. Σάμι Κόεν και άλλοι γνωστοί σχολιαστές των τουρκικών ΜΜΕ ρωτούσαν: «Επίτηδες το έκανε ο Σημίτης για να επισκιάσει τη σημερινή επίσκεψη Τζεμ;». Ο τούρκος υπουργός ήταν πάντως πολύ συγκρατημένος στην συνάντηση που ακολούθησε με τον πρωθυπουργό κ. Κώστα Σημίτη στο Μέγαρο Μαξίμου. «Εμοιαζε να θέλει πει το ποίημά του στον Πρωθυπουργό, αλλά ένιωθε περίεργα αφού ήξερε ότι πριν από μισή ώρα είχε ανακοινώσει εκλογές» επισήμανε συνεργάτης του κ. Σημίτη.


Εν συνεχεία, στο γεύμα στην τουρκική πρεσβεία, ο κ. Τζεμ ­ ενώπιον των δύο αντιπροσωπειών ­ δήλωσε «αν με ρωτήσουν θα πω ότι εμείς θέλουμε να συνεχισθούν οι επαφές και μας αρκούν οι συμφωνίες που υπογράψαμε τώρα. Εχουμε καιρό για τον διάλογο για την ουσία, ας περιμένουμε και ας προχωρήσουμε πολύ προσεκτικά». Η ικανοποίηση του κ. Παπανδρέου, όταν άκουσε τη δική του θέση από τα χείλη του ομολόγου του, ήταν εμφανής.


Αργά το βράδυ της Παρασκευής το ελληνικό πολιτικό, επιχειρηματικό και διπλωματικό κατεστημένο τραγουδούσε μαζί με τον Μίκη Θεοδωράκη στην «Αίγλη» του Ζαππείου με τον κ. Τζεμ να χαμογελάει και να ακολουθεί ­ όσο μπορούσε ­ τον ρυθμό των τραγουδιών. Ενας συμβουλός του, καπνίζοντας το πούρο του, δήλωνε σε έλληνα δημοσιογράφο: «Ποιος θα το φανταζόταν αυτό το σκηνικό πριν από λίγους μήνες. Υποθέτω ότι ο Γιώργος και ο Ισμαήλ θα ανανεώσουν το ραντεβού τους για μετά τις 9 Απριλίου…».