από metereologos.gr
Τρίτη 17 Ιουλίου 2018
 
 

Θρυαλλίδα πολιτικών ανακατατάξεων το Μακεδονικό

Οπως ο «αντιμνημονιακός αγώνας» ευνόησε την Αριστερά, έτσι και η αντίδραση στη συμφωνία με τα Σκόπια θα ενισχύσει την εθνικιστική Δεξιά
Θρυαλλίδα πολιτικών ανακατατάξεων το Μακεδονικό
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Απασες οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας, παλαιότερες και νεότερες, δοκιμάστηκαν στα πολλά χρόνια της μεγάλης οικονομικής κρίσης.

Από τις μέχρι τώρα κυρίαρχες όλες είχαν ευκαιρίες διακυβέρνησης και βεβαίως αντιμετώπισαν τα επίχειρα των ατελών προσπαθειών τους, αρχικώς για τη διάσωση και μετέπειτα για την έξοδο από το μακρύ τούνελ της ύφεσης και της υπανάπτυξης.

Πρώτο και μεγαλύτερο θύμα υπήρξε το ΠαΣοΚ ή καλύτερα ο ευρύτερος σοσιαλδημοκρατικός χώρος. Και αυτό γιατί συνέπεσε η διακυβέρνησή του με την έναρξη της κρίσης και επειδή η ηγεσία του υπό τον Γιώργο Παπανδρέου δεν μπόρεσε να διακρίνει το βάρος των επερχομένων και πολιτεύθηκε, τόσο κατά την διεκδίκηση της εξουσίας,. όσο και κατά την άσκησή της , ωσάν να επρόκειτο για συνήθη κατάσταση.

Το ΠαΣοΚ και γενικότερα ο ευρύτερος σοσιαλδημοκρατικός χώρος χρεώθηκε, κατά βάση, όλα τα αμαρτήματα του κόσμου τούτου, όπως ήθελε η προπαγάνδα της προηγηθείσας νεοδημοκρατικής διακυβέρνησης, η οποία «κρύφτηκε» πίσω από την σχετικά έγκαιρη και σχεδόν οικειοθελή αποχώρηση Κώστα Καραμανλή το 2009.

Και μπορεί τα πεπραγμένα της διακυβέρνησης Καραμανλή, μεταξύ 2004 και 2009 και ιδιαιτέρως το γεγονός ότι δεν έλαβε τις απαιτούμενες πρόνοιες προκειμένου να αποφύγει η χώρα τη χρεοκοπία, να μην προβλήθηκαν ή να μην αξιολογήθηκαν δεόντως, ωστόσο το βάρος την κατεδίωκε.

Φανερώθηκε εν μέρει με την αδημονία του Αντώνη Σαμαρά κατά τη διεκδίκηση της διακυβέρνησης από τον Γιώργο Παπανδρέου και αργότερα στη διάρκεια της οικουμενικής κυβέρνησης, όταν χρειάστηκε να ληφθούν σκληρά μέτρα προκειμένου να αποφευχθεί η κατάρρευση της χώρας.

Σε εκείνη τη φάση, τον Φεβρουάριο του 2012, με την κορύφωση του «αντιμνημονιακού αγώνα» προσφέρθηκε η πρώτη ευκαιρία ισχυροποίησης στις μέχρι τότε αδύναμες εθνολαϊκιστικές δυνάμεις της δεξιάς και της Αριστεράς.

Η Νέα Δημοκρατία υπέστη το πρώτο ρήγμα, με τη μαζική αποχώρηση εθνολαϊκιστών βουλευτών υπό τον Πάνο Καμμένο και ανεδείχθη η δυνατότητα της έξαλλης τότε Αριστεράς του Αλέξη Τσίπρα να ξεφύγει από το περιθώριο της πολιτικής ζωής.

Στις εκλογές του Μαΐου του 2012 η Νέα Δημοκρατία πληγώθηκε βαθιά, τα ποσοστά της υποχώρησαν στο 18%, λίγο υψηλότερα από εκείνα του ΣΥΡΙΖΑ. Ολη εκείνη η λαϊκιστική υστερία της αντιμνημονιακής ρητορείας, οι ακρότητες για κρεμάλες, δωσίλογους, εθνοπροδότες και πουλημένους στους ξένους επέδρασε καταλυτικά στο εκλογικό σώμα.

Αν δεν συγκροτούνταν φιλευρωπαϊκό μέτωπο στις δεύτερες εκλογές του Ιουνίου της ίδιας χρονιάς οι ανερχόμενες εθνολαϊκιστικές δυνάμεις θα επικρατούσαν.

Σημαντική μερίδα του εκλογικού σώματος θορυβήθηκε τότε από το ενδεχόμενο επικράτησης αντιευρωπαϊκών δυνάμεων και εστράφη προς τη Νέα Δημοκρατία, επιτρέποντας στον Αντώνη Σαμαρά να ανακάμψει στοιχειωδώς και να κερδίσει την εξουσία.

Ωστόσο το σπέρμα της αμφισβήτησης είχε παγιωθεί και ήταν θέμα χρόνου εκείνος ο κύκλος να βρει το δρόμο προς την εξουσία.

Από το καλοκαίρι του 2012 και μέχρι τις ευρωεκλογές το Μάιο του 2014 η κυβέρνηση Σαμαρά προσπάθησε να φέρει τα πράγματα σε ίσο δρόμο, αλλά η ένταση περίσσευε μη επιτρέποντας καθαρές και γρήγορες αποφάσεις. Μετά την ήττα στις ευρωεκλογές η προσπάθεια οικονομικής εξυγίανσης υποχώρησε και ο σκοπός παραμονής στην εξουσία κυριάρχησε, με αποτέλεσμα η τότε κυβέρνηση να χάσει τη στήριξη των ξένων και έτσι να στρωθεί φαρδύς πλατύς ο δρόμος για τον κ. Τσίπρα και τον αλλοπρόσαλλο συνεταίρο του.

Το Γενάρη του 2015 ο κ. Τσίπρας μαζί με τις δυνάμεις της αφροσύνης επικράτησαν, χωρίς να έχουν αίσθηση των συνθηκών, ούτε των υποχρεώσεων που πήγαζαν από τη διάσωση εκ της χρεοκοπίας.

Το τι ακολούθησε του πρώτου εξαμήνου της διακυβέρνησης Τσίπρα όλοι το γνωρίζουν και όλοι το θυμούνται. Η χώρα βρέθηκε στο χείλος του γκρεμού και εκείνος χρειάστηκε να κάνει στροφή 180 μοιρών προκειμένου να σώσει ό,τι σωζόταν. Συγκρούστηκε σε εκείνη τη φάση με το πιο δυναμικό κομμάτι του κόμματός του και χρειάστηκε να πάει στις εκλογές προκειμένου να επιβεβαιώσει την ηγεσία του. Η αλήθεια είναι ότι οι πολίτες επικρότησαν τη στάση του και έκτοτε συνεμορφώθη προς τας υποδείξεις εταίρων και δανειστών.

Με τον καιρό ωστόσο συσσώρευσε κι αυτός, όπως όλοι οι διαχειριστές της κρίσης, κόστος και φθορά. Η εμπέδωση της δημοσιονομικής πειθαρχίας σε συνδυασμό με την αδυναμία, λόγω ιδεολογικών και άλλων αγκυλώσεων, διαμόρφωσης αναπτυξιακών αντίβαρων κατέστησαν τη φθορά ανεπανόρθωτη και τον συνεταιρισμό με τον Πάνο Καμμένο απολύτως προβληματικό.

Πράγμα που ώθησε τον κ. Τσίπρα σε αναζήτηση πολιτικών διεξόδων και νέων συμμαχιών. Αφού έπαιξε για κάμποσο διάστημα, χωρίς αποτέλεσμα, με τη διαφθορά και τα σκάνδαλα των άλλων, επέλεξε να μετέλθει της επερχόμενης κρίσης για τον ίδιο και το κόμμα του δια της ύψωσης νέων διαχωριστικών γραμμών. Αξιοποίησε προς αυτή την κατεύθυνση την ευρωπαϊκή διάθεση για ενσωμάτωση των δυτικών Βαλκανίων στις ευρωπαϊκές διαδικασίες και πριν από έξι μήνες κατευθύνθηκε δυναμικά προς την επίλυση του μακεδονικού.

Ηλπιζε ότι θα επιτύχει μια γρήγορη νίκη, φέρνοντας σε δύσκολη θέση τον κ.Μητσοτάκη και τη Νέα Δημοκρατία, αλλά δεν υπολόγισε τις αντιδράσεις και το αίσθημα των κατοίκων της Μακεδονίας. Τα συλλαλητήρια και το «μακεδονικό κίνημα» κλόνισαν τους πάντες. Τηρουμένων των αναλογιών οι αντιδράσεις στο μακεδονικό μπορούν να συγκριθούν με εκείνες κατά των μνημονίων. Μπορεί οι συντηρητικοί πολίτες να μη βγήκαν στους δρόμους για τους φόρους, αλλά ξεσηκώθηκαν για τη Μακεδονία.

Ο Μητσοτάκης αυτομάτως έσπευσε να ασφαλίσει το κόμμα του αρνούμενος κάθε λύση και η κυβέρνηση βρέθηκε μόνη και διχασμένη, με τους ΑΝΕΛ προς διάλυση και εξαέρωση και μόνους συμμάχους τον Σταύρο Θεοδωράκη και τον Γιώργο Παπανδρέου. Η κυρία Γεννηματά επίσης περιχαράκωσε το κόμμα της, το ΚΚΕ αποστασιοποιήθηκε εντελώς και βεβαίως η Χρυσή Αυγή και άλλοι εθνικόφρονες και εθνολαϊκιστές άρχισαν να τρίβουν τα χέρια τους θεωρώντας ότι έφθασε ο καιρός τους, δεδομένης και της αυξανόμενης επιρροής των κάθε λογής εθνικιστικών σχημάτων σε πανευρωπαϊκή κλίμακα.

Κοινή είναι η πεποίθηση ότι από την όλη αντίδραση στο μακεδονικό θα ευνοηθούν οι εθνικιστικές εκδοχές της ελληνικής πολιτικής.

Οπως έχει εκτιμηθεί σε ανύποπτο χρόνο η παράταση της κρίσης θα δώσει ευκαιρία εκλογικής ανόδου και στην ακροδεξιά, όπως προσέφερε στα χρόνια του «αντιμνημονιακού αγώνα» και στην Αριστερά. Και τίποτε δεν βεβαιώνει ότι η στροφή του κ.Μητσοτάκη θα την αποτρέψει.


Πολιτική περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (17)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
   
  Μόνο ίντριγκα είναι αυτό το παιδί! | 21/06/2018 09:26
  Η τελευταία πρόταση του άρθρου σας φανερώνει και τον στόχο της συγγραφής του. Ο Μητσοτάκης. Η ειρωνία είναι ότι αυτοί που επλήγησαν περισσότερο από το Μακεδονικό είναι ο Καμμένος και ο Τσίπρας και όχι ο Μητσοτάκης τον οποίον στόχευαν να αποσταθεροποιήσουν. Έσκαβαν τον λάκκο του κι έπεσαν οι ίδιοι μέσα. Αυτά παθαίνει κανείς αν έχει συμβουλάτορες τον Φλαμπουράρη, τον Παππά και τον Καρανίκα.
  α.κ.
  απάντηση154
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Νέα Δημοκρατία 36 % - 38 %, Σύριζα 20 % - 22 %, Χρυσή Αυγή 10 % - 11%... | 21/06/2018 06:04
  Στους κύκλους των δημοσκόπων έχει διαμορφωθεί η άποψη ότι τα αποτελέσματα των προσεχών εθνικών εκλογών, (οποτεδήποτε κια εάν γίνουν...), έχουν ήδη διαφανεί. Νέα Δημοκρατία και Σύριζα θα συγκεντρώσουν το 60 % των ψήφων περίπου και η Χρυσή Αυγή θα παραμείνει το τρίτο σε δύναμη κόμμα με διψήφιο ποσοστό. Η κατανομή θα είνα: Νέα Δημοκρατία 36-38 %, Σύριζα 20 % - 22 %., Χρυσή Αυγή 10 % - 11%...
  Δημοσκόπος
  απάντηση83
   
   
   
  Τελικά ο Κουλης τι είναι??? | 20/06/2018 18:09
  Το δυστύχημα για τον τόπο αυτό είναι ότι έχει πρωθυπουργό τον Αλέξη και αρχηγό της αξιωματικής αντιπολιτευσης τον Κούλη. Ο μεν πρώτος είναι άκρως διορατικός και πανιούργος, με απόλυτη προτεραιότητα την καριέρα του ως πρωθυπουργό. Ο δε άλλος είναι απολύτως ανίκανος να ελέγξει το κόμμα του, να ισχυροποιήσει το προφιλ του μεραρυθμιστή και νηφάλιου πολιτικού που τολμάει. Αυτά τα κύρια χαρακτηριστικά τον έβαλαν στην θέση του προέδρου ΝΔ και θα μπορούσαν να τον βάλουν στην καρέκλα του Τσίπρα. Επειδή όμως δεν κάνει αυτό που υποτίθεται ότι είναι, θα δούμε την αποχή στο 80%. Και φυσικά αυτοί που θα πάνε να ψηφίσουν είναι οι οργισμένοι μακεδονομάχοι που δεν ξέρουν τίποτα από Μακεδονία. Τρέμω. . .
  Μάλλον κότα. . .
  απάντηση514
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
   
  Οι θύτες ως θύματα διεκδικούν και... αποζημίωση | 20/06/2018 17:28
  "Πρώτο και μεγαλύτερο θύμα υπήρξε το ΠαΣοΚ" εκλογικώς εννοείτε, διότι το ΠαΣοΚ υπήρξε μάλλον θύτης. Αυτό καλλιέργησε, γενίκευσε τον εθνολαϊκισμό, την αναξιοκρατία, τον υπερδανεισμό, τον κρατισμό, την διαφθορά... Επέλεξε τον πλέον άχρωμο, αναποτελεσματικό για ηγέτη στην πιο κρίσιμη στιγμή, για να συμμαζέψει, ματαίως, τις συσσωρευμένες αμαρτίες τού πατρός του. Και πάλι δεν υπήρξε θύμα, καθώς τα τριτοκλασάτα στελέχη του μετακόμισαν μαζικά στον Σύριζα και έγιναν υπουργοί, συνεχίζοντας την μάσα και τα ψέμματα. Ο Τσίπρας μεταμορφώθηκε σε κακέκτυπο του Μεγάλου, ο υιός σε ακόλουθο. Το ΠαΣοΚ κυβερνά μεταλλαγμένο στην πιο φαύλη εκδοχή. Ένας εκφυλισμένος Παπανδρεϊσμός. Για τα Καραμανλικά στο επόμενο..
  Θεόστραβος
  απάντηση125
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  To πολιτικό τέλος των Αριστεροπαπατζίδων | 20/06/2018 16:55
  Που κατέστρεψαν μεταπολεμικά την Ελλάδα τάζοντας σε αφελείς ψηφοφόρους τον "Μαστουροσοβιετικό" παράδεισο. Ενα μάτσο από Εθνομηδενιστές και άθεους που το μόνο που επιδίωκαν ήταν να μας μετατρέψουν σε χώρα του τρίτου κόσμου.
  Νίκος
  απάντηση133
   
   
  δυστυχώς- προσωπικη εκτιμηση γεγονοτων | 20/06/2018 16:25
  Ε μαγκες? Μην εκπλαγείτε εαν δουμε στις εκλογές 1η ΝΔ με κανα 23%, 2η Χρυση Αυγη με 15%, 3ο Συριζα με 13% και τα λοιπα πολιτικά κόμματα με ποσοστα 7-9%....
  perierga pragmata aderfeeee
  απάντηση69
   
   
  Λαθος | 20/06/2018 15:07
  Στην αρχή τα λέτε ωραία και λογικά. Στο συμπέρασμα πάντα είστε άδικος.
  Stasa
  απάντηση43
   
   
  Με λιγα λογια | 20/06/2018 15:03
  Απο τη σκυλα στη Χαρυβδη.... και το κακο ειναι οτι δεν υπαρχουν ιστορικοι ηγετες πια παρα μονον φελοι που τους παει το αγερι καθως επιπλεουν μια απο δω μια αποκει. Διαφωνω ως προς την αυξηση των ακροδεξιων ο λαος δεν μπορει να διαπραξη η να φαει σανο δυο φορες απανωτα, μια απο τους κανιβαλους του Τσιπρανελ και την δευτερη φωρα απο τα κιτρινιαρικα αυγα κοκκορικος, ελεως.....
  Σαφριδης
  απάντηση44
   
   
  Όλοι κάτι κέρδισαν! | 20/06/2018 13:31
  ….Ολη εκείνη η λαϊκιστική υστερία της αντιμνημονιακής ρητορείας, οι ακρότητες για κρεμάλες, δωσίλογους, εθνοπροδότες και πουλημένους στους ξένους επέδρασε καταλυτικά στο εκλογικό σώμα.... ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΙΣΟΠΕΔΩΤΙΚΕΣ ΛΟΓΙΚΕΣ ΩΣ ΣΗΜΕΡΑ ΔΙΑΙΩΝΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΜΥΘΟ ΠΩΣ: "...η ηγεσία του υπό τον Γιώργο Παπανδρέου δεν μπόρεσε να διακρίνει το βάρος των επερχομένων και πολιτεύθηκε, τόσο κατά την διεκδίκηση της εξουσίας,. όσο και κατά την άσκησή της, ωσάν να επρόκειτο για συνήθη κατάσταση".. ΜΑΛΙΣΤΑ, ΔΙΕΚΡΙΝΑΝ δηλαδή το βάθος των επερχόμενων οι πολιτικοί αντίπαλοι του Γιώργου Παπανδρέου, μέσα κι έξω από το ΠΑΣΟΚ, και ΟΛΟΙ οι δημοσιογράφοι κι όχι ο ίδιος!!! Ύστερα, φταίνε μόνο οι εθνολαϊκιστές!!!
  Μνήμων
  απάντηση43
   
   
  Γιατί να την αποτρέψει;;; | 20/06/2018 13:09
  Τα πράγματα είναι απλούστατα. Στις προσεχείς εθνικές εκλογές θα θριαμβεύσει η Νέα Δημοκρατία, θα συντριβεί ο Σύριζα και θα ανέβει εντυπωσιακά η Χρυσή Αυγή. Στις μεθεπόμενες εθνικές εκλογές, (εάν η Νέα Δημοκρατία αποτύχει να ανατάξει την πατρίδα μας...), θα είναι αυτοδύναμη η Χρυσή Αυγή.Στις δύο, (2), αυτές εκλογές η ψήφος μου θα δοθεί στη Νέα Δημοκρατία και στη Χρυσή Αυγή, αντίστοιχα.
  Πολίτης
  απάντηση94
   
   
  Δεν υπαρχει αλλο πλεον επιστροφη,οι Μακεδονες να ανεξαρτηκοποιηθουν απο την υπολοιπη Ελλαδα, | 20/06/2018 13:01
  Οιπερισσοτεροι Ελληνες,ειναι αρκετα πλουσιοι και δεν τους ενδιαφερει αλλο πλεον το εθνικο ζητημα. Τα λαμογια μπορεις και τ αγοραζεις για μια χουφτα δολλαρια.Σαν παραδειγμα οι Δημοσιοι υπαλληλοι. αφου ειναι καλα στις θεσεις τους,περνουνα με λιγη δολεια πολλα χρηματα και συνταξη,γιατι να πανε να σκοτωθουν για ενα ονομα.Πολλες φορες εκανα συζητησεις μ αυτα τα λαμογια,ολοι το αυτο σκεπτικο εχουν λες και τους εκαναν πλησει εγκεφαλου,οπως τους Σζριυαιους πασκοια της καρεκλας.Δεν σωνεται τιποτα,ειναι χαμενος ο πραγματικα πατριωτης στην Ελλαδα.Αρχισαμε να κουραζομαστε οι Ελληνες του ΕΞΩ,φυγαμε για να ζησετε εσεις,αφησαμε τις οικογενειες μας,τα παιδια μας τους γονεις μας,νοσταλγια για την αγαπ.πατριδ
  Constantin
  απάντηση68
   
   
  Το πεπρωμένον φυγείν αδύνατον... | 20/06/2018 12:51
  Κ. αρθρογράφε, με πόνο ψυχής και δάκρυα στα μάτια αναγνωρίζετε ότι: "...και βεβαίως η Χρυσή Αυγή και άλλοι εθνικόφρονες και εθνολαϊκιστές άρχισαν να τρίβουν τα χέρια τους θεωρώντας ότι έφθασε ο καιρός τους, δεδομένης και της αυξανόμενης επιρροής των κάθε λογής εθνικιστικών σχημάτων σε πανευρωπαϊκή κλίμακα". Με απλά λόγια, θα φάτε Χρυσή Αυγή με το κουτάλι!!! Κοινή είναι η πεποίθηση ότι από την όλη αντίδραση στο μακεδονικό θα ευνοηθούν οι εθνικιστικές εκδοχές της ελληνικής πολιτικής. Οπως έχει εκτιμηθεί σε ανύποπτο χρόνο η παράταση της κρίσης θα δώσει ευκαιρία εκλογικής ανόδου και στην ακροδεξιά, όπως προσέφερε στα χρόνια του «αντιμνημονιακού αγώνα» και στην Αριστερά.
  Ειρωνευόμενος
  απάντηση62
   
   
  Ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΕΙΚΟΝΙΣΜΑ ΤΟΝ ΑΔΩΝΙ ΚΑΙ ΤΟΝ ΜΙΧΑΛΟΛΙΑΚΟ | 20/06/2018 12:46
  Ορθή η ανάλυση του φιλελεύθερου αρθρογράφου. Πράγματι, ο Κυριάκος ανέκρουσε πρύμνα στο χείλος του πολιτικού κρημνού υπό την πίεση του Άδωνι, που είναι ο μονήρης εκπρόσωπος του πατριωτισμού στην ηγεσία της ΝΔ η οποία κατακλύζεται από την λαίλαπα του φιλελευθερισμού, αντίθετα προς την λαϊκή βάση της. Χάρις στο πολιτικό ένστικτο του Άδωνι που διέβλεψε την πολιτική αυτοχειρία της παράταξης σε περίπτωση αποδοχής της συμφωνίας για το Σκοπιανό, ο Κυριάκος διεσώθη. Αλλά ο Κυριάκος είναι διπλά τυχερός. Διότι ενώ δίπλα του έχει τον ικανό Άδωνι, απέναντί του έχει τον παντελώς ανίκανο Μιχαλολιάκο. Εάν η ΧΑ διέθετε τις στοιχειώδεις πολιτικές δεξιότητες, σήμερα στην δεδομένη συγκυρία θα βρισκόταν στο 20%.
  ΙΩΝ ΦΙΛΙΠΠΟΥ
  απάντηση113
   
   
  Νέα Δημοκρατία 36 % - 38 %, Σύριζα 20 % - 22 %, Χρυσή Αυγή 10 % - 11%... | 20/06/2018 12:23
  Στους κύκλους των δημοσκόπων έχει διαμορφωθεί η άποψη ότι τα αποτελέσματα των προσεχών εθνικών εκλογών, (οποτεδήποτε κια εάν γίνουν...), έχουν ήδη διαφανεί. Νέα Δημοκρατία και Σύριζα θα συγκεντρώσουν το 60 % των ψήφων περίπου και η Χρυσή Αυγή θα παραμείνει το τρίτο σε δύναμη κόμμα με διψήφιο ποσοστό. Η κατανομή θα είνα: Νέα Δημοκρατία 36-38 %, Σύριζα 20 % - 22 %., Χρυσή Αυγή 10 % - 11%...
  Δημοσκόπος
  απάντηση51
   
-