από metereologos.gr
Τρίτη 17 Ιουλίου 2018
 
 

Βρώμικα παιχνίδια εξουσίας

Επιλέγουν τη λάσπη και τον διχασμό για να καλύψουν τη φθορά - Η ολέθρια σχέση Τσίπρα-Καμμένου και η παγωμάρα των βουλευτών - Η ανοιχτή σύγκρουση με τη δικαιοσύνη - Η στοχοποίηση Σημίτη και η καταφυγή στη σκανδαλολογία
Βρώμικα παιχνίδια εξουσίας
Η ταύτιση του Αλέξη Τσίπρα με τον Πάνο Καμμένο απειλεί να «κάψει» τον Πρωθυπουργό
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Σε στρατηγικό αδιέξοδο βρίσκεται πλέον το επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου καθώς, μετά το πέρας της διαπραγμάτευσης για την αξιολόγηση, περιέρχεται σε δυσμενή θέση λόγω των συνεχών αποκαλύψεων για τον ρόλο του Πάνου Καμμένου και την εμπλοκή του στην υπόθεση «Noor 1».  

Αμηχανία και ανησυχία

Οι συνεχείς συζητήσεις στη Βουλή και η αδυναμία της κυβέρνησης να υποβαθμίσει την υπόθεση, όπως επιχειρεί μέσω non papers και αμήχανων δηλώσεων, έχουν δημιουργήσει βαρύ κλίμα στις τάξεις της ΚΟ και του ΣΥΡΙΖΑ. Ενδεικτική είναι η απροθυμία στελεχών και βουλευτών να υπερασπισθούν τον κυβερνητικό εταίρο, ακόμη και με επίκληση της επίσημης κυβερνητικής θέσης, ότι οι συνομιλίες του υπουργού Αμυνας με τον ισοβίτη Γιαννουσάκη εμπίπτουν στα καθήκοντα κάθε ενός πολίτη. Υπό αυτές τις συνθήκες, η κυβέρνηση βλέπει άλλο ένα στρατήγημά της να καταρρέει. Η ταύτιση του Αλέξη Τσίπρα με τον κ. Καμμένο έχει διαμορφώσει συνθήκες πολιτικού εγκλωβισμού και η ηγετική ομάδα στο Μέγαρο Μαξίμου μοιάζει να έχει «καεί» από μία υπόθεση την οποία είχε θεωρήσει ότι θα ξεπερνούσε με ευκολία.
Η ανησυχία που επικρατεί στο περιβάλλον του Πρωθυπουργού φανερώνεται και στο γεγονός ότι μετά και το αίτημα της ΝΔ για την Εξεταστική Επιτροπή, στο Μέγαρο Μαξίμου κλήθηκε εσπευσμένως ο υπουργός αναπληρωτής Δικαιοσύνης Δ. Παπαγγελόπουλος.

Ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ επί κυβερνήσεως Κ. Καραμανλή βρέθηκε στο πρωθυπουργικό γραφείο το πρωί της Παρασκευής. Εκτιμάται από όσους είχαν γνώση της συνάντησης (η οποία πάντως δεν ανακοινώθηκε) ότι θέμα της συζήτησης ήταν και οι εξελίξεις στην υπόθεση «Noor 1», για την οποία υπενθυμίζεται ότι διενεργείται εισαγγελική έρευνα για τον ρόλο του κ. Καμμένου.

Τη στιγμή που οι απόπειρές της να εμπλέξει σε σκανδαλολογία πρώην στελέχη των κυβερνήσεων Σημίτη και τον ίδιο τον πρώην πρωθυπουργό καταλήγουν σε φιάσκο - με χαρακτηριστικό παράδειγμα την Εξεταστική για τα εξοπλιστικά, όπου στο στόχαστρο βρέθηκε ο Γιάννος Παπαντωνίου - η ίδια βρίσκεται σε θέση άμυνας για τις δραστηριότητες του επικεφαλής των ΑΝΕΛ.

Ταυτοχρόνως δε προκύπτουν νέα στοιχεία για το περίφημο σχέδιο του παράλληλου νομίσματος του 2015. Οπως αποκάλυψε ο διαχρονικός σύμβουλος της κυβέρνησης Γκλεν Κιμ, το σχέδιο ήταν υπαρκτό και εν γνώσει του ιδίου του Πρωθυπουργού και των κορυφαίων στελεχών της κυβέρνησης εκείνης της περιόδου. Η κυβέρνηση πάντως ως προς αυτά έκανε πως δεν άκουσε το παραμικρό.

Εκνευρισμός

Μετά την απόρριψη από τον κ. Τσίπρα και τους συνεργάτες του των αιτημάτων (της ΝΔ) για σύσταση εξεταστικής επιτροπής και (του Ποταμιού) για πρόσκληση του κ. Καμμένου στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, το Μέγαρο Μαξίμου περιήλθε σε ορατό αδιέξοδο.

Η αδυναμία αποτελεσματικής διαχείρισης της υπόθεσης και η αμηχανία που κυριαρχεί έχουν προκαλέσει εμφανή εκνευρισμό, με το επιτελείο του Πρωθυπουργού να αναζητεί λύση, χωρίς όμως να τη βρίσκει.

Χάνει τον έλεγχο των εξελίξεων: Τι (δεν) λένε στο κόμμα και γιατί ανησυχούν

Στο καυτό για την κυβέρνηση περιβάλλον οι προγραμματιζόμενες συνεδριάσεις των κομματικών οργάνων, οι οποίες σχεδιάζονταν προκειμένου να πανηγυρίσουν στον ΣΥΡΙΖΑ το κλείσιμο της αξιολόγησης και τη δήθεν αλλαγή σελίδας, μετατρέπονται σε πεδίο όπου ενδεχομένως να εκφραστούν οι υπαρκτοί προβληματισμοί για τον πολιτικό εναγκαλισμό με τους ΑΝΕΛ και τον επικεφαλής τους.

Και ως προς τούτο πάντως η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται πως έχει βρει μια εσωκομματικά βολική απάντηση για να παρακάμψει κάθε σχετική συζήτηση. Οπως λένε κομματικές πηγές, «η υπόθεση του Καμμένου δεν είναι θέμα. Οι περισσότεροι το βλέπουν ως μέρος ενός επιχειρηματικού πολέμου, με στόχο να πληγεί ο ΣΥΡΙΖΑ»...

Με την κυβέρνηση να φαίνεται πως χάνει τον έλεγχο των εξελίξεων, ο προβληματισμός στην ηγεσία της και μεταξύ των βουλευτών εντείνεται και για έναν επιπλέον λόγο. Οπως καθίσταται σαφές σε όλες τις έρευνες κοινής γνώμης, από τη στιγμή που έκλεισε η αξιολόγηση και έπειτα, τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ είτε παραμένουν καθηλωμένα κάτω από το 20% είτε υποχωρούν προς το 15%, με τη ΝΔ να καταγράφει προβάδισμα μεταξύ 10 και 15 μονάδων και να τείνει να διαμορφώσει συνθήκες που θα μπορούσαν να την οδηγήσουν στην αυτοδυναμία.

Οι διαφορές αυτές, εν όψει και των επόμενων δημοσκοπήσεων και κυρίως εκείνων του φθινοπώρου, αναδεικνύονται σε καθοριστική παράμετρο για τους σχεδιασμούς του κ. Τσίπρα. Οπως επισημαίνουν κάποια πρόσωπα του κομματικού περιβάλλοντος της Κουμουνδούρου, μια ενδεχόμενη καθήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στο επίπεδο του 15% θα αφήνει ανοιχτά πολλά ενδεχόμενα.

Ιδιαίτερη σημασία ως προς αυτά έχει και η κινητικότητα στη Δημοκρατική Συμπαράταξη. Δεν φαίνεται μεν να διαμορφώνει προς το παρόν συνθήκες δυναμικής ανάκαμψης, όμως αν δεν υπάρξουν ανατροπές και πισωγυρίσματα, η εξέλιξη στον χώρο της Κεντροαριστεράς μπορεί να επιδράσει διαβρωτικά για τον ΣΥΡΙΖΑ. Ειδικότερα, στον βαθμό που θα λειτουργήσει ως άλλοθι για ψηφοφόρους που εξακολουθούν να έχουν αντιδεξιά αντανακλαστικά και δεν επιθυμούν να ψηφίσουν ΝΔ.

Στο πλαίσιο αυτό, το κυβερνητικό επιτελείο αναζητεί τρόπους ώστε να επιχειρήσει την παρουσίαση μιας διαφορετικής εικόνας από τις αρχές του φθινοπώρου. Για μία ακόμη φορά σχεδιάζονται κινήσεις εν όψει ΔΕΘ, όπως συμβαίνει συνήθως.

Κάπου εκεί αναμένεται και ο ανασχηματισμός, ο οποίος όμως επίσης τελεί υπό την αίρεση της σχέσης Τσίπρα - Καμμένου. Υπό αυτή την έννοια και με τα σημερινά δεδομένα, ένας ανασχηματισμός μετά τον οποίο ο υπουργός Αμυνας θα παραμένει στη θέση του θα είναι «άκυρος» από επικοινωνιακής και πολιτικής άποψης.ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Πολιτική περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (17)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  Stis ekloges tou '18 | 10/07/2017 17:57
  O Syriza prepei na syntriftei me pososta kato tou 5%. Tin epomeni mera ,eidiko dikastirio gia Tsipra kai olous aytous pou prdosan tin xora kai exaaptian ton lao.Eisovies poines aki katasxesi periousion mexri tritis geneas.Mono etsi yparxei elpida na gurisei selida I xora.An o Syriza xasei axioprepos ,tin epomeni kiolas tha tous exoume stous dromous kaigontas kai dolofonontas.Oi diosiografoi prepei na voithisoun ta megista se ayti tin allagi .
  Aristos
  απάντηση01
   
   
  Σκεφτομαι | 10/07/2017 16:48
  Πως θα ήταν γραμμένο αυτο το άρθρο, αν τον έλεγχο τον ειχε ο Σαββιδης.
  Nbg
  απάντηση711
   
   
  ΟΙ ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ΣΕ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ! | 10/07/2017 14:30
  Πάει, οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ σαλτάρισαν ντιπ για ντιπ! Διαβάστε το παρακάτω σχόλιο του ταλαίπωρου Mario Puzzo. "Μας κόβουν τις συντάξεις του λες". "Ο Κορλεόνε και το Σικάγο" σου απαντά! "Ο Καμμένος το άλφα και το βήτα" το λες. "Ο Μητσοτάκης στον Ερυθρό Σταυρό μπλα μπλα.." σου απαντά.Ούτε τα χάπια τους πιάνουν τους δύστυχους. Μόνο φάρμακο το τρίψιμο του ποπού της στην καρέκλα της εξουσίας! Αμα λείψει αυτό, κλάφτα Χαράλαμπε!
  ΛΕΥΚΑΔΙΟΣ
  απάντηση254
   
   
  Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ | 10/07/2017 13:14
  ....ΘΥΜΙΖΕΙ ΕΝΤΟΝΑ ΤΟΝ ΠΑΡΑΚΜΙΑΚΟ.ΑΝΔΡΕΑ ΤΟΥ 89....ΜΕ ΤΗΝ ΔΙΑΦΟΡΑ ΟΤΙ ΕΔΩ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΠΕΡΙ ΗΛΙΘΙΟΥ...
  ΚΑΛΑ ΞΕΜΠΕΡΔΕΜΑΤΑ...
  απάντηση366
   
   
  Δυστυχώς... | 10/07/2017 12:05
  ... ο Καμμένος (που είναι φανερή η μισαλοδοξία του, αλλά και εξυπυρετώντας, πριν και τώρα, συγκεκριμένα επιχειριματικά συμφέροντα) και οι χειρισμοί Τσίπρα στην υπόθεση, θα δόσουν (ανέλπιστα) την Κυβέρνηση "στο πιάτο" για τον Κούλη..., που εδώ που τα λέμε, έχει απόλυτα δίκιο αυτή τη φορά...! Σε μιά κανονική χώρα, ο Καμμένος, όχι μόνο θα έπρεπε να παραιτηθεί, αλλά θα έπρεπε συλληφτεί αμέσως και να δικαστεί για παρότρυνση κρατούμενου, να δώσει στη Δικαιοσύνη, ψευδείς μαρτυρίες... Είναι ολοφάνερο, ότι ο Καμμένος (και κάποιοι άλλοι Συριζαίοι (βλέπε Κοντωνή... μέχρι ίσως και Τσίπρα) προσπαθούν να βοηθήσουν τους "εξυγειαντές" του ποδοσφαίρου...(;!)
  Μαρινάκη, άσ'τους να γαυγίζουν...
  απάντηση284
   
   
   
  Mario Puzzo: Ο Κορλεόνε και οι μιμητές του! | 10/07/2017 09:57
  Όταν ο Κορλεόνε, στις αρχές του περασμένου αιώνα, προγραμμάτιζε στο Σικάγο κάποια βαρύγδουπη εγκληματική ενέργεια η οποία θα δημιουργούσε στην κοινή γνώμη σάλο, φρόντιζε την ώρα διαγωγής να βρίσκεται σαν τιμώμενο πρόσωπο, σε κάποια φιλανθρωπική εκδήλωση μακριά από τον χώρο του εγκλήματος. Την δε επομένη φρόντιζε επίσης να γευματίζει, κάτω από τα φλας των δημοσιογράφων, με κάποιον γνωστό πολιτικό. Την τακτική αυτή φαίνεται να εφαρμόζουν ακόμη και σήμερα διάφοροι Έλληνες ελεγχόμενοι για λαθρεμπόριο καυσίμων και για χρηματοδότηση διακίνησης ναρκωτικών. Το βράδυ ακριβώς που τα γραφεία της επιχείρησης αυτού του γνωστού κάποιου ερευνήθηκαν από τις διωκτικές αρχές, φρόντισε να δειπνεί σε πολυτελές-κοσμικό εστιατόριο με κάποια γνωστή, για τον καθοριστικό της ρόλο, πολιτικό και την κόρη της «σοβαρού» κόμματος της σημερινής αντιπολίτευσης. Κατά τα αλλα η ΝΔ επιχειρεί να πείσει τον Ελληνικό λαό ότι κινδύνευε το δημοκρατικό καθεστώς στην χώρα μας επειδή ο υποθ. Κομμένος συνομίλησε με τον ισοβίτη-καπετάνιο πλοίου το οποίο μετέφερε τρεις τόνους ηρωίνης και τον παρότρυνε να εκμυστηρευτεί τις γνώσεις του στις δικαστικές αρχές! Αυτό το «έγκλημα» διέπραξε ο εν λόγο υπουργός όπως όφειλε να πράξει και κάθε έντιμος-νομοταγής πολίτης αυτής της χώρας. Στην συνέχεια ενημέρωσε τον αρμόδιο υπουργό δικαιοσύνης ο όποιος με την σειρά του ενέργησε δεόντως ώστε να διενεργηθεί από την αρμόδια εισαγγελία η κατάθεση του ισοβίτη. Αν ο κ. Μητσοτάκης πιστεύει ότι με αυτόν τον τρόπο θα αντιμετωπίσει τα σκάνδαλα που καθημερινά έρχονται στην επιφάνεια, π.χ. σήμερα στην υγεία και στον Ερυθρό Σταυρό, κάνει λάθος! Η με αυτό το επιχείρημα προσπάθεια αντιπερισπασμού από την μεριά της ΝΔ θα ναυαγήσει οικτρά.
  Doros
  απάντηση978
  Απαντήσεις  3 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Πεφτουν απο μεσα οι μισητοι στον λαο... | 10/07/2017 08:20
  Ιστορικα, οσες ηγεσιες εφτασαν να τις μισουν τα πληθη πεφτουν. Και πεφτουν 'εκ των ενδον' απο μεσα δηλαδη. Αυτο ειναι και το πιθανοτερο σεναριο για τον Τσιπρα. Μολις -και εφ'οσον- καταφερει να συσπειρωθει η κεντροαριστερα σε σταθερη πολιτικη δυναμη, θα φυγουν στελεγχοι του Συριζα και θα πανε εκει. Τοτε το παιχνιδι Τσιπρα εχει τελειωσει.
  noStupidSyrizaVoter
  απάντηση598
   
   
   
  Ακόμα λίγο ... | 10/07/2017 07:58
  Θα έρθουν και οι εκλογές του 2018, δεν αργούν και θα δούμε εάν οι κάτοικοι αυτής της χώρας θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν παρόμοια υποκείμενα.
  πολίτης
  απάντηση568
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  και ένας λαός ... | 10/07/2017 07:35
  κυνικά αδιάφορος προς την πολιτική να τρώει τις σάρκες του.
  o allos
  απάντηση367
   
-