Αποστολή

Την αισιοδοξία του ότι το σύνολο της αξιολόγησης, συμπεριλαμβανομένων των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, μπορεί να ολοκληρωθεί ακόμη κι εντός του Απριλίου εξέφρασε για ακόμη μία φορά ο Αλέξης Τσίπρας μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες. Κατά τον έλληνα Πρωθυπουργό, ακόμη και η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ εμφανίστηκε «ανησυχητικά αισιόδοξη» ότι η αξιολόγηση προχωρά με καλό ρυθμό, σε συνομιλία που ο ίδιος είχε μαζί της (αλλά και με τον επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι) στο περιθώριο των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Με βάση αυτό το χρονοδιάγραμμα, το Eurogroup της 20ης Μαρτίου θα πρέπει να είναι αυτό στο οποίο θα επιτευχθεί μία τεχνική συμφωνία (staff level agreement). Ωστόσο, όλες οι υπόλοιπες πληροφορίες αναφέρουν ότι η τελική συμφωνία, που θα περιλαμβάνει τις συγκλίσεις επί των πρωτογενών πλεονασμάτων μετά το 2018, αλλά και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος θα πρέπει να υπολογίζεται για εντός Μαϊου και συγκεκριμένα με ορίζοντα τοEurogroup της 22ας Μαϊου.

Ερωτηθείς για τις δηλώσεις της Εκτελεστικής Διευθύντριας του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντστη γαλλική εφημερίδα «Le Parisien» ότι ο ίδιος της ζήτησε να δεσμευθεί το Ταμείο στο ελληνικό πρόγραμμα, ο κ. Τσίπρας παραδέχθηκε ότι πάντα οι συνομιλίες του με την κυρία Λαγκάρντ είναι ειλικρινείς καιέντιμες, καθώς και ότι η δέσμευση που της ζήτησε αφορούσε στα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και στο να μην καθυστερεί το ΔΝΤ την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Πάντως, τα εργασιακά παραμένουν μεγάλο αγκάθι. Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι όσα ζητάει το ΔΝΤ στο σημείο αυτό, με βάση την τεχνογνωσία του, εφαρμόζονται από το ίδιο σε αναπτυσσόμενες χώρες και όχι σε χώρες της ΕΕ. Χαρακτήρισε πολιτικό το ζήτημα και πρόσθεσε ότι μία συμφωνία πρέπει να είναι κοινωνικά βιώσιμη.

Παράλληλα, ο Πρωθυπουργός απέρριψε τα όσα γράφονται και ακούγονται στην Ελλάδα για κρίση στις σχέσεις του με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο. «Πρόκειται για επικοινωνιακές στρακαστρούκες της αντιπολίτευσης. Θα σταματήσουν να μας απασχολούν τώρα που τελείωσαν οι Απόκριες» είπε. Σε ό,τι αφορά δε τα όσα επανέλαβε ο πρόεδρος της ΝΔ σε συνέντευξή του στο Bloomberg περί μη ψήφισης δημοσιονομικών μέτρων, ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε ενδεχόμενο «δώρο» για την κυβερνητική πλειοψηφία, ανασύροντας το παράδειγμα της «13ης σύνταξης», δηλαδή του έκτακτου βοηθήματος που δόθηκε πριν από τα Χριστούγεννα στους χαμηλοσυνταξιούχους.

Σε ό,τι αφορά στο καθαρό σκέλος της Συνόδου Κορυφής, ο κ. Τσίπρας επέμεινε ότι η Ελλάδα είναι χώρα του πυρήνα της ΕΕ και ότι στη συζήτηση που έχει ανοίξει για το μέλλον της Ευρώπης, ενόψει και της 60ής επετείου από την ίδρυση της Ένωσης, η Αθήνα τάσσεται υπέρ των «πολλαπλών επιλογών» και όχι υπέρ των «πολλών ταχυτήτων». Όπως είπε, «δεν μιλάμε για αποκλεισμούς και για διαιρέσεις ή για αποκλεισμούς από υφιστάμενες δομές». Ο Πρωθυπουργός επανέλαβε επίσης την κριτική του για όσα κράτη – μέλη επιθυμούν μία «Ευρώπη a la carte», υπενθυμίζοντας όσα έγιναν τον περασμένο χρόνο με το Προσφυγικό. Η ελληνική θέση κινείται στη γραμμή του Άρθρου 20 της Συνθήκης της Λισαβόνας που ομιλεί για ενισχυμένη διαρθρωμένη συνεργασία.