Η συνεδρίαση τη ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ η οποία έγινε χωρίς την παρουσία του Πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα άρχισε με την φράση του Ευ. Τσακαλώτου «είμαστε στην αρχή του τέλους», μια φράση την οποία ο υπουργός Οικονομικών επανέλαβε πολλές φορές.

Ηταν μια συνεδρίαση στην ουσία ενημερωτική χωρίς να υπάρξουν γκρίνιες από πλευράς των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ παρά μόνο ερωτήσεις τεχνοκρατικού περιεχομένου, οι οποίες απαντήθηκαν από όλους του υπουργούς που μίλησαν.

Ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι το απόγευμα της Τετάρτης θα ενημερώσει και την ΚΟ των ΑΝΕΛ, ως συνέταιρους στην κυβέρνηση.

Εξηγώντας την φράση «είμαστε στην αρχή του τέλους» ο υπουργός Οικονομικών είπε: «Ερχεται άμεσα προς κατάθεση στη Βουλή ο αναπτυξιακός νόμος (νόμος για τις επενδύσεις), εν συνεχεία το νομοσχέδιο για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καπνού και καυσίμων και αμέσως μετά το νομοσχέδιο για την αυτοκαταγγελία, δηλαδή για την εθελούσια δήλωση αφορολόγητων χρημάτων και το νομοσχέδιο για τις ηλεκτρονικές πληρωμές.

Οπως το «Βήμα» πληροφορείται υπήρξαν ερωτήσεις για το λεγόμενο νέο υπερταμείο των αποκρατικοποιήσεων για το οποίο ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι τα 25 δισ. ευρώ θα πάνε στις τράπεζες και τα άλλα 25 δισ. ευρώ θα μοιραστούν ανάμεσα σε επενδύσεις και την αγορά, ενώ υπενθύμισε τον στόχο του ΤΑΙΠΕΔ για 6,6 δισ. ευρώ από αποκρατκοποιήσεις.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γ. Χουλιαράκης ο οποίος μίλησε στη συνέχεια είπε ότι τελειώνει πλέον η αβεβαιότητα, εκταμιεύονται 11 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 2 δισ. θα εκταμιευθούν όπως είπε άμεσα και ότι οι τράπεζες με την συμφωνία διευκολύνονται γιατί θα μπορούν να δανείζονται ακόμη και με 0%.

Εγινε αρκετή συζήτηση για τον λεγόμενο «κόφτη» και ειπώθηκε ότι δεν θα χρειαστεί να ληφθούν άμεσα μέτρα διότι «θα πιάσουμε τους στόχους μας».

Εν συνεχεία μίλησε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος κ. Ι. Τσιρώνης, ο οποίος είπε ότι στο νομοσχέδιο θα ενταχθούν και οι δασικοί χάρτες, ενώ ο υπουργός Ανάπτυξης Γ. Σταθάκης αναφέρθηκε στα κόκκινα δάνεια λέγοντας ότι όσοι έχουν υποθήκες μέχρι 140.000 ευρώ είτε πρόκειται για κατοικίες ή για επιχειρήσεις δεν θα επηρεαστούν από τον νόμο και αυτό περιλαμβάνει το 93% των περιπτώσεων.

Πάντως, όπως έγινε γνωστό το απόγευμα της Τρίτης από κύκλους του υπουργείου Οικονομικών, οι διατάξεις για τον Αυτόματο Μηχανισμό Δημοσιονομικής Διόρθωσης δεν επρόκειτο να κατατεθούν στο πολυνομοσχέδιο, αλλά με τροπολογία, αργότερα κάτι που φαίνεται ότι δεν ισχύει.

Σύμφωνα με την κυβερνητική εκπρόσωπο, το πολυνομοσχέδιο εισάγεται στη Βουλή «το αργότερο ώς αύριο», Πέμπτη.