Λίγο πριν αρχίσει στη Βουλή η συζήτηση για την έγκριση της πρότασης της κυβέρνησης για δημοψήφισμα στις 5 Ιουλίου, οι βουλευτές όλων των κομμάτων να προσέρχονται σταδιακά.

Ενθουσιασμός διακατέχει βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ αντιθέτως έντονος προβληματισμός χαρακτηρίζει βουλευτές της αντιπολίτευσης, κυρίως της ΝΔ.
Χαρακτηριστική του κλίματος ενθουσιασμού ήταν η συνάντηση που είχε στους διαδρόμους της Βουλής ο κ. Τέρενς Κουίκ με τον κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη, με τον βουλευτή των ΑΝΕΛ να πέφτει πάνω του, να τον αγκαλιάζει και να του φωνάζει : «Παναγιώτη, σήμερα βρίσκεσαι σε πελάγη ευτυχίας!» «Ναι, ναι, ναι», απάντησε ο κ. Λαφαζάνης.
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομιών κ. Δημήτρης Μάρδας έλεγε από την πλευρά του: «Ευτυχώς που τα καταφέραμε και πληρώσαμε τους μισθούς και τις συντάξεις». Όταν ρωτήθηκε τι θα γίνει με τη δόση του του περίπου 1,4 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ, απάντησε : «Α! αυτό θα πάει τον άλλο μήνα, δέχτηκαν την παράταση».
Σε άλλη ερώτηση, ως προς το τι θα γίνει την επόμενη ημέρα του δημοψηφίσματος, δήλωσε ότι τα πράγμ ατα είναι απλά: «Αν υπερισχύσει το «ναι», τότε θα τους πούμε αυτή είναι η συμφωνία, αυτά είναι τα μέτρα που θα εφαρμοστούν, τα οποία και ψηφίσατε. Αν το αποτέλεσμα είναι «όχι», θα υπάρξουν μεν ορισμένα μικροπροβληματάκια, αλλά θα ξεπεραστούν».
Στα πηγαδάκια που σχημάτιζαν βουλευτές της ΝΔ διατυπώνονταν ερωτήματα για το αν υφίσταται ή όχι το δημοψήφισμα, αν είναι αντισυνταγματικό, και βεβαίως τι θα γίνει στην περίπτωση κατά την οποία αποσύρουν την πρότασή τους οι δανειστές, δεδομένου ότι περιμένουν τις αποφάσεις του Eurogroup για να πάρουν ακριβή θέση.
Κύριο θέμα συζήτησης πάντως ήταν η δήλωση που έκανε ο πρώην Πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής την οποία και χαρακτήριζαν «ιστορικής σημασίας». Ο κ. Καραμανλής είπε χαρακτηριστικά: «Άφρονες πολιτικές εξωθούν σε περιπέτειες με απρόβλεπτες και μη αναστρέψιμες συνέπειες».
Παράλληλα, ο αρχηγός του εθνικιστικού μορφώματος της Χρυσής Αυγής κ. Ν. Μιχαλολιάκος, προσερχόμενος πριν από λίγο στη Βουλή, δήλωσε ότι το κόμμα του στηρίζει την απόφαση των κκ. Αλέξη Τσίπρα και Πάνου Καμμένου για δημοψήφισμα. Ο υπόδικος Νίκος Μιχαλολιάκος διαβεβαίωσε για το «όχι» που θα πει στην πρόταση των θεσμών.
«Όχι» δήλωσε πως θα ψηφίσει και ο πρώην υπουργός της ΝΔ κ. Βύρων Πολύδωρας.