«Θέατρο του παραλόγου» με την κλήτευση Στουρνάρα «εδώ και τώρα» στην Βουλή ώστε να δώσει εξηγήσεις για την έκθεση νομισματικής πολιτικής που απέστειλε στην Ζωή Κωνσταντοπούλου σε μορφή «usb» και του επιστράφηκε ως απαράδεκτη. Η Πρόεδρος της Βουλής εξαπέλυσε νέα μετωπική επίθεση κατά του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος καθώς δεν προσήλθε στην Επιτροπή ΔΕΚΟ όπου είχε κληθεί παρότι είχε γνωστοποιήσει με επιστολή του ότι είναι αδύνατον να παραστεί λόγω των αυξημένων υποχρεώσεών του και μάλιστα στην παρούσα κρίσιμη τελική φάση των διαπραγματεύσεων.

Η επιμονή της κυρίας Κωνσταντοπούλου, η οποία χαρακτήρισε «ύποπτη» και «προκλητική» την στάση του κ. Στουρνάρα, προκάλεσε αντιδράσεις αλλά και την λοιδορία του πρώην Προέδρου της Βουλής Ευ. Μεϊμαράκη, που της είπε: «Να έρθει ο Στουρνάρας σιδηροδέσμιος και χειροπόδαρα στην επιτροπή, που τολμά να μας ταπεινώσει, και από πίσω να τον μαστιγώνει ο Φρούραρχος της Βουλής». Ενώ ο αντιπρόεδρος της Βουλής Ν. Κακλαμάνης της είπε ότι «δεν φανταζόμουν ποτέ ότι θα με καταντούσατε να υπερασπιστώ τον Στουρνάρα που εξαιτίας νόμου δικού του που διαφώνησα διαγράφηκα στο παρελθόν από τη ΝΔ».

Αποστάσεις

Αποστάσεις από την στάση της κυρίας Κωνσταντοπούλου πήρε και ο προερχόμενος από τον ΣΥΡΙΖΑ αντιπρόεδρος της Βουλής Ι. Μπαλάφας διερωτώμενος «ποιο είναι το αντικείμενο που απαιτείται να γίνει πιο γρήγορα από την 6η Ιουλίου (σ.σ. που έχει προτείνει ο ίδιος το διοικητής της ΤτΕ) η κλήση του κ. Στουρνάρα στην Βουλή και τι είναι αυτό που απαιτεί την επίσπευση αυτή;». Αλλά και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μ. Μπαλαούρας πήρε αποστάσεις ζητώντας να τον καλέσει η επιτροπή στις ημερομηνίες που προτείνει ο ίδιος, ενώ και ο Μ. Κριτσωτάκης ζήτησε «να προσκληθεί το δυνατόν νωρίτερα αλλά να μην προκληθεί ζημιά».

Νωρίτερα, είχε σημειωθεί έντονο επεισόδιο με τον γραμματέα της Κ.Ο. του ΠαΣοΚ Λ. Γρηγοράκο ο οποίος ακούγοντας όσα έλεγε η Πρόεδρος της Βουλής εξεμάνη εναντίον της λέγοντάς της: «Δεν μπορείς να καταντήσεις την Βουλή ένα οιονεί δικαστήριο» και «δεν είναι η Βουλή προσωπικό σου φέουδο». Η κυρία Κωνσταντοπούλου τον ανακάλεσε στην τάξη προειδοποιώντας τον ότι η κλιμάκωση των πειθαρχικών παραμπτωμάτων του προβλέπει την αποβολή του από την συνεδρίαση.

Σημειώνεται ότι τόσο ο κ. Μεϊμαράκης, όσο και ο κ. Κακλαμάνης εκ μέρους της ΝΔ τόνισαν ότι το ίδιο «στικάκι» με την έκθεση νομισματικής πολιτικής της ΤτΕ στάλθηκε και στην κυβέρνηση. Ο κ. Μεϊμαράκης ρώτησε αν είναι αλήθεια ότι «όπως έχω ενημερωθεί η κυβέρνηση παρέλαβε το ίδιο ΄΄στικάκι΄΄ με το ίδιο συνοδευτικό και δεν δυστρόπησε», ενώ ο κ. Κακλαμάνης είπε ότι την έκθεση παρέλαβαν με τον ίδιο τρόπο ο πρωθυπουργός, ο υπουργός Οικονομικών και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αλλά κανείς δεν την επέστρεψε στην ΤτΕ. Και την ρώτησε αν «είναι η ώρα να διαπομπεύουμε τον Στουρνάρα που τον χρειαζόμαστε, τον όποιο Στουρνάρα, λόγω της καλής σχέσης του με τον Ντράγκι της ΕΚΤ;».

Καβγάδες

Έντονο επεισόδιο υπήρξε και με τον βουλευτή του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλο ο οποίος είπε ότι προσωποποιεί το θέμα και επιμένει στην τυπολογία αλλά όχι στην ουσία, ενώ σημείωσε ότι η υπόθεση αγγίζει τα όρια της γελοιότητας. Μάλιστα προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Προέδρου της Βουλής χαρακτηρίζοντας «άχρηστο» και «άλλα αντ’ άλλων» το προκαταρκτικό πόρισμα της Επιτροπής Αλήθειας για το Δημόσιο Χρέος. Την διέψευσε δε ότι το ΚΚΕ συμφώνησε με την πρωτοβουλία της στην Διάσκεψη των Προέδρων να έρθει προς συζήτηση στην Ολομέλεια το πόρισμα αυτό κατηγορώντας την μάλιστα ότι είναι «κοινή συκοφάντρια» και ότι «δεν είστε τιμητής των πάντων και ιδίως του ΚΚΕ». «Ελπίζω να καταγράφηκε ο τρόπος με τον οποίο χαριεντιζόσασταν με βουλευτές της ΝΔ και του Ποταμιού…», του είπε η κυρία Κωνσταντοπούλου και ο κ. Καραθανασόπουλος της απάντησε: «Την βγάλατε τώρα την κουκούλα;».

Τα επεισόδια ωστόσο δεν τελείωσαν εκεί. Ενώ ο κ. Μεϊμαράκης είχε βγει από την αίθουσα, η Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι ενώ γράφτηκε στον κατάλογο για να μιλήσει, εκείνος έφυγε όπως είχαμε προβλέψει. Ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής όταν το έμαθε επέστρεψε στην αίθουσα εξαγριωμένος λέγοντάς της ότι «θέλετε να με ταπεινώσετε». «Είναι απρέπεια. Δεν ξέρω αν εξυπηρετεί την δική σας ατζέντα και σκοπιμότητα και σας λέω ότι δεν σας αξίζει. Δεν έχετε το δικαίωμα να ταπεινώνετε τον κάθε βουλευτή. Τι παριστάνετε. Τι θέλετε; Τι ζητάτε; Καίγεται η χώρα, αγωνιά ο λαός και εσείς τι παριστάνετε; Τι ζητάτε επιτέλους; Να αποπροσανατολίσετε την ατζέντα; Να τα βάλετε με τον Τσίπρα; Πείτε μας επιτέλους τι ζητάτε;». «Το ζήτημα είναι εσείς τι επιζητείτε», του απάντησε η κυρία Κωνσταντοπούλου έχοντας εγκαλέσει τον προκάτοχό της για την «μαγκιά» και τον «τσαμπουκά» που επιδεικνύει «συμπεριφερόμενος διαρκώς με αντικοινοβουλευτικό τρόπο».

Πυρά κατά Στουρνάρα

Η Πρόεδρος της Βουλής επιφύλαξε βαρύτατες μομφές για τον κ. Στουρνάρα ότι «αρνείται να προσέλθει στην επιτροπή» η οποία είναι «η καθ’ ύλην αρμόδια να τον καλέσει για να δώσει εξηγήσεις εν σχέση με την εκτέλεση των καθηκόντων του σήμερα και την επιστολή με την οποία επέσπευσε την υποβολή στην Βουλή την έκθεση νομισματικής πολιτικής πριν ακόμα αυτή τυπωθεί, με ένα συνοδευτικό που φέρνει την καταστροφή και παρεμβαίνει στην κυβερνητική πολιτική», όπως είπε. Μάλιστα σημείωσε ότι «το μόνο που όφειλε να κάνει ήταν να είναι στην διάθεση της επιτροπής και μάλιστα όχι να περιμένει να τον καλέσουμε αλλά να έχει ζητήσει να προσκληθεί για να ενημερώσει». Επίσης, είπε ότι με την άρνησή του «στοιχειοθετεί παραβίαση των καθηκόντων του με την σημερινή του ιδιότητα», διότι, όπως ανέφερε η κυρία Κωνσταντοπούλου «όταν στέλνεται ένα τόσο ΄΄χοντρό΄΄ έγγραφο και ο συντάκτης του αρνείται να προσέλθει να ενημερώσει την Βουλή, είναι αναπόδραστα και αποτελεί ύποπτη στάση στην κρίσιμη αυτή συγκυρία».

Και χαρακτήρισε «προκλητικό το ότι αρνείται να προσέλθει» κατηγορώντας τον ότι «έχει επιχειρήσει ευθεία παρέμβαση στις πολιτικές εξελίξεις υπονομευτική και όχι υποστηρικτική της κυβερνητικής πολιτικής όπως υπαγορεύει το καταστατικό της ΤτΕ».

Ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Ν. Νικολόπουλος συντάχθηκε πλήρως με το σκεπτικό της Προέδρου ζητώντας «με όποιους τρόπους προσφέρονται ο κ. Στουρνάρας να προσέλθει ακόμα και αν προσποιηθεί και οποιαδήποτε δικαιολογία να επικαλεστεί, ακόμα και αυτό το σαββατοκύριακο και ελπίζω να μην μας αναγκάσει να τον φέρουμε βιαίως». Η κυρία Κωνσταντοπούλου σχολίασε ότι η Επιτροπή ΔΕΚΟ δεν μπορεί να τον προσαγάγει βιαίως διότι αυτές τις εξουσίες τις έχει η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, όπου ούτως ή άλλως έχει κληθεί ο κ. Στουρνάρας για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό με την Siemens, ενώ τόνισε με νόημα ότι «ουδείς εξαιρείται αυτής της διαδικασίας». Να κληθεί άμεσα ζήτησε και ο εκπρόσωπος της Χ.Α. Ηλ. Παναγιώταρος κατηγορώντας τον κ. Στουρνάρα για τον ρόλο που έχει διαδραματίσει.

Τελικώς μετά απ’ όλα αυτά, η επιτροπή αποφάσισε να στείλει επιστολή στον κ. Στουρνάρα ζητώντας να ενημερώσει για το πλήρες πρόγραμμα των υποχρεώσεών του (!) και ακολούθως να διερευνηθεί η δυνατότητα να έρθει νωρίτερα από την ημερομηνία που έχει ο ίδιος προτείνει (την 6η Ιουλίου) σε αντίθετη περίπτωση να κληθεί να έρθει όταν εκείνος μπορεί…