Επίθεση στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα, εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, στις δηλώσεις του μετά τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ. Με τον κ. Τσίπρα έχουμε άλλον αντίπαλο. Εγώ έχω αντίπαλο την ανεργία εκείνος έχει τη χώρα. Ίσως είναι δικαίωμά του, αλλά είναι και δικό μου δικαίωμα να είμαι αυστηρός» είπε χαρακτηριστικά.

Σε ερώτηση σχετικά με την πρόβλεψη του κ. Τσίπρα ότι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών θα προκαλέσει πολιτικές εξελίξεις στη χώρα και θα ανοίξει τον δρόμο για εκλογές απάντησε: «Η νοοτροπία της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι να καλλιεργεί τον δικό της κήπο με δηλητήριο που ρίχνει σε όλους τους άλλους. Οι άλλοι, όμως, είναι η Ελλάδα. Το να δηλητηριάζεις το κλίμα, να ζητάς συνεχώς εκλογές, να δημιουργείς συνθήκες τρόμου σε επενδυτές, δεν πιστεύω ότι ευνοεί την ίδια την αντιπολίτευση. Τέλος πάντων, στις ευρωεκλογές θα δούμε τα αποτελέσματα. Εγώ δεν κοιτάζω τις εκλογές που έρχονται, εγώ κοιτάζω τον άνεργο, μέριμνά μου είναι να δώσω εργασία σε έναν ακόμη άνεργο. Με τον κ. Τσίπρα έχουμε άλλον αντίπαλο. Εγώ έχω αντίπαλο την ανεργία εκείνος έχει τη χώρα. Ίσως είναι δικαίωμά του, αλλά είναι και δικό μου δικαίωμα να είμαι αυστηρός».

Αναφερόμενος στο θέμα του πρώην υπουργού, Μ.Λιάπη, ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι «αυτά που μπορεί να συνέβαιναν στο παρελθόν έχουν τελειώσει. Οι πολίτες είναι και αισθάνονται ίσοι απέναντι στον νόμο, για όποιον κι αν μιλάμε. Όποιος καταπατά τον νόμο θα συλλαμβάνεται και θα τιμωρείται. Μπράβο και στους αστυνομικούς που έπραξαν αυτό που έπρεπε».

Ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι δεν θα υπάρξουν προβλήματα στην κυβερνητική συνοχή -ούτε λόγω του ΠΑΣΟΚ- αφού κανένας δεν θέλει να βλάψει τον τόπο του, προσθέτοντας ότι είναι η τελευταία δύσκολη περίοδος και από εδώ και πέρα ανοίγουμε τα πανιά μας στην κατεύθυνση της ανάπτυξης.

Στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της ΕΕ, ο κ. Σαμαράς είχε επαφές με ομολόγους του και Ευρωπαίους αξιωματούχους, όπως τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άγγελα Μέρκελ, τον Ιταλό πρωθυπουργό, Ενρίκο Λέττα, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, Βέρνερ Χόγιερ.

Απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ

«Εκεί που όλοι βλέπουν τα μνημονιακά συντρίμμια, ο πρωθυπουργός είναι ο μόνος που υπόσχεται για μια ακόμη φορά εθνικές επιτυχίες και ανάκαμψη. Η ελληνική προεδρία θα έπρεπε να δώσει ένα μήνυμα στροφής της Ευρώπης στις πολιτικές ανάπτυξης και στήριξης του κοινωνικού κράτους» σημειώνει το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τις δηλώσεις του πρωθυπουργού μετά τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Λειτουργώντας, όμως, ως υπάκουος μαθητής της κ. Μέρκελ, η κυβέρνηση Σαμαρά εξαντλεί τους στόχους της προεδρίας στην υποταγή στα μνημόνια της λιτότητας, που αποδομούν την Ευρώπη και εξαθλιώνουν τους ευρωπαϊκούς λαούς» καταλήγει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.

Η Ελλάδα στην προεδρία της ΕΕ – Σαμαράς: Ετος εξόδου της Ελλάδας από την κρίση του 2014

Στην Ελλάδα περνά η προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την 1η Ιανουαρίου 2014. Ο Αντώνης Σαμαράς παρουσίασε στις Βρυξέλλες τις προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας, ενώ χαρακτήρισε δικαίωση για την Ελλάδα τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής για την άμυνα και την ασφάλεια στην ΕΕ, αφού από τους πρώτους είχε θέσει τα κρίσιμα αυτά ζητήματα.

Ο κ. Σαμαράς επανέλαβε ότι το 2014 θα είναι για την Ελλάδα το έτος εξόδου από την κρίση, αλλά και μια καλύτερη χρονιά για την ΕΕ στο σύνολό της.

Οι τέσσερις προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας είναι:

  • η θαλάσσια πολιτική και η ΑΟΖ
  • η αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης
  • ο ενιαίος μηχανισμός επιτήρησης των τραπεζών
  • η οικονομική ανάκαμψη

Στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής βρέθηκαν οι νέες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας. Ειδικά για την θαλάσσια ασφάλεια, θέμα που η Ελλάδα έχει θέσει επανειλημμένως, αποφασίστηκε ότι τον Ιούνιο του 2014 θα τεθεί σε εφαρμογή η ευρωπαϊκή στρατηγική για τις ευρωπαϊκές θάλασσες.

Στο σημείο αυτό ο κ. Σαμαράς δήλωσε την ικανοποίηση του που επιτέλους αναδείχθηκε και σε ευρωπαϊκό επίπεδο η σημασία της θαλάσσιας πολιτικής.

Εκτενή αναφορά έκανε ο πρωθυπουργός στη συζήτηση των ηγετών της ΕΕ για την παράνομη μετανάστευση και το οργανωμένο έγκλημα. Μιλώ φυσικά για τους δουλεμπόρους, είπε ο Αντώνης Σαμαράς, τονίζοντας ότι πλέον δρομολογείται η οργάνωση κοινής ευρωπαϊκής άμυνας απέναντι στα φαινόμενα αυτά.

Σημαντική και αποτελεσματική για την αντιμετώπιση των σύγχρονων προκλήσεων έκρινε ο κ. Σαμαράς και την απόφαση για τη συμμετοχή μη ευρωπαϊκών χωρών στη άμυνα και την ασφάλεια της ΕΕ.

Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε στον ενιαίο μηχανισμό επιτήρησης των τραπεζών λέγοντας ότι είναι «ένα πολύ καλό πρώτο βήμα», το οποίο για να προχωρήσει θα πρέπει να απαιτηθεί η συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα κράτη-μέλη, ώστε να υπάρξει ταχεία επίτευξη συμφωνίας.

Όπως είπε, «ο μηχανισμός αυτός είναι προς την κατεύθυνση θωράκισης του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος και της ενίσχυσης της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία».

Ακόμη ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην απόφαση για συνεργασία των αμυντικών βιομηχανιών της Ευρώπης, δίνοντας μάλιστα προτεραιότητα στις μικρομεσαίες, συνδέοντας την άμεσα με τις αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης για τα ΕΑΣ, για τις οποίες κατάφερε τελικά να πάρει και την -έστω και υπό αναίρεση- έγκριση της τρόικας.

    Ο Αντώνης Σαμαράς επανέλαβε ότι το 2014 θα είναι για την Ελλάδα το έτος εξόδου από την κρίση, αλλά και μια καλύτερη χρονιά για την ΕΕ στο σύνολό της. Τόνισε ακόμη ότι ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην αντιμετώπιση της ανεργίας και στην τόνωση της ανάπτυξης μέσω προγραμμάτων από την ΕΤΕπ και τα Ευρωπαϊκά Ταμεία.

    Σηεμίωσε ότι ενώ υπάρχουν σημάδια ανάκαμψης, οι διαφορές μεταξύ βορρά και νότου είναι ακόμη μεγάλες και χαρακτήρισε απαράδεκτα υπψηλό το ποσοστό ανεργίας.

    Το θέμα της ενεργειακής πολιτικής στην ΕΕ βρέθηκε επίσης στο τραπέζι της Συνόδου Κορυφής.

    Ο Αντ.Σαμαράς επανέλαβε ότι το 2014 θα είναι για την Ελλάδα το έτος εξόδου από την κρίση, αλλά και μια καλύτερη χρονιά για την ΕΕ στο σύνολό της. Τόνισε ακόμη ότι ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην αντιμετώπιση της ανεργίας και στην τόνωση της ανάπτυξης μέσω προγραμμάτων από την ΕΤΕπ και τα Ευρωπαϊκά Ταμεία.

    Το κρίσιμο θέμα για την Ελλάδα της ενεργειακής πολιτικής στην ΕΕ βρέθηκε επίσης στο τραπέζι της Συνόδου Κορυφής.

    «Το 2014 έτος εξόδου από την κρίση»

    Το 2014 θα είναι η πρώτη χρονιά ανάκαμψης στην Ελλάδα μετά από έξι πολύ οδυνηρά χρόνια ύφεσης, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

    Όπως είπε, φτάσαμε στο τέλος της διαδρομής και ξεκινάμε τον καινούριο χρονο «με νοικοκυρεμένα τα οικονομικά μας και έχοντας επανακτήσει την πληγωμένη μας αξιοπιστία, χάρη στις θυσίες του ελληνικού λαού».

    Έχουμε ακόμη να κάνουμε πολλά, σημείωσε ο κ. Σαμαράς, επισημαίνοντας πως πάνω από όλα έχουμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της ανεργίας.

    Ακόμη είπε ότι το 2014 θα ξεκινήσει η αποκατάσταση των αδικιών.