Ομιλία σε εκδήλωση του ΙΣΤΑΜΕ με θέμα «Ετοιμάζοντας την επόμενη ημέρα: Η Ελλάδα μετά το Μνημόνιο» εκφώνησε ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Ευ. Βενιέλος. Ο κ. Βενιζέλος, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι εάν δεν ακολουθούνταν η πολιτική που ακολουθήθηκε θα είχαμε οδηγηθεί στην καταστροφή και ανέφερε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα σήμερα είναι η ανεργία των νέων. Τόνισε επίσης ότι εν υπάρχει πλέον ανάγκη δημοσιονομικών μέτρων, αλλά μόνο διαρθρωτικών αλλαγών.

Διαβάστε την ομιλία του κ. Ευ. Βενιζέλου

O Ντανιέλ Κοέν στην ίδια εκδήλωση του ΙΣΤΑΜΕ είπε οτι σύμφωνα με τους δικούς του υπολογισμούς ο πραγματικός πολλαπλασιαστης για την Ελλάδα δεν ηταν 0,5 που εφάρμοσε αρχικά το ΔΝΤ -προτού αποδεχτεί το λάθος και πει οτι θα έπρεπε να είναι 1,5- αλλα 1,46. Αυτό σημαίνει είπε οτι τα μέτρα που θα έπρεπε να ληφθουν μέσω των μνημονιων ηταν τα μισα.

Ο διαπρεπής Γαλλος οικονομολόγος ειπε επισης οτι ο στόχος για τη μειωση του ελλειμματος στο 3% του ΑΕΠ ειναι πολύ πιο δυσκολος σε συνθηκες ακραίας υφεσης. Στις συζητησεις με την τροικα, προτεινε, η κυβερνηση θα μπορουσε να προβαλλει το επιχειρημα οτι θα πρεπει να σταματησουν να επικεντρωνονται στη λογιστικη αποτυπωση του ελλειματος αλλα να στρεψουν την προσοχη τους στο διαρθρωτικο ελλειμμα. Συμφωνα με την αναλυση του κ. Κοεν, η Ευρωπη επανελαβε κατα τη σημερινη κριση τα λαθη της κρισης του 1930 οτι δηλαδη δεν υπήρξε δανειστής τελικής καταφυγής και επέμεινε σε μέτρα λιτότητας. «Η Ευρώπη σε γενικες γραμμες εχει κανει τη δουλεια και στις περισσοτερες χωρες εχουν μειωθεί, με πρωτη την Ελλαδα που εχει πλεονασμα, τα ελλειμματα. Η λιτοτητα θα πρεπει να τελειωσει αμεσα», επισημανε.