Με χειρόγραφη επιστολή – εντολή του οικονομικού εισαγγελέα κ. Γρηγόρη Πεπόνη παραδόθηκε το βράδυ της Πέμπτης η «λίστα Λαγκάρντ» στον προϊστάμενο της Περιφερειακής Διεύθυνσης Αττικής κ. Νίκο Παναγιωτόπουλο για να γίνει σε βάθος έλεγχος.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι ο Οικονομικός εισαγγελέας επέλεξε εκείνος με την χειρόγραφή εντολή τον άνθρωπο που θα αναλάβει τη πραγματοποίηση της έρευνας για την προέλευση των καταθέσεων των προσώπων που αναφέρονται στη συγκεκριμένη λίστα παραδίδοντάς του προσωπικά το ηλεκτρονικό «στικάκι» – usb.

Θα μπορούσε δηλαδή να δώσει την εντολή στον προϊστάμενο του ΣΔΟΕ και εκείνος να επιλέξει το πρόσωπο που θα πραγματοποιήσει την έρευνα. Δεν έκανε όμως αυτό και επέλεξε ο ίδιος το άτομο που θεωρείται, σύμφωνα με συναδέλφους του, ως ένα από τα έμπειρα και αδιάφθορα στελέχη του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο κ. Παναγιωτόπουλος θα συστήσει ομάδα 5 – 6 ατόμων, η οποία θα προχωρήσει σε διεξοδικούς ελέγχους πραγματοποιώντας διασταυρώσεις στα δηλωθέντα εισοδήματα και την περιουσιακή κατάσταση των φορολογουμένων που περιλαμβάνονται στην ηλεκτρονική λίστα.

Στη συνέχεια, και όσοι δεν μπορούν να δικαιολογήσουν από τις φορολογικές τους δηλώσεις τις εν λόγω καταθέσεις θα κληθούν να δώσουν εξηγήσεις και να πληρώσουν πρόσθετους φόρους που μπορεί να φθάσουν έως και το 45% των «κρυμμένων» καταθέσεων.

Παράλληλα, θα γίνει έλεγχος για το αν τα χρήματα αυτά έχουν προέλθει από παράνομη δραστηριότητα ή έχει διαπραχθεί οποιοδήποτε άλλο οικονομικό έγκλημα.