Η γερμανική κυβέρνηση αρνήθηκε να σχολιάσει τη Δευτέρα το άρθρο του «Βήματος της Κυριακής» για το «Πραξικόπημα που δεν έγινε» στην Ελλάδα.

«Δεν γνωρίζω το άρθρο και επομένως δεν το σχολιάζω» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφαν Σάιμπερτ.

Αρνητική ήταν η απάντησή του και στο ερώτημα, αν ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου έθεσε το θέμα αυτό στην Ανγκελα Μέρκελ. «Δεν μπορώ να ξέρω λεπτομέρειες για τις συζητήσεις που γίνονται σε εμπιστευτικό επίπεδο» είπε.

Ο κ. Σάιμπερτ απέφυγε να απαντήσει σε παρατήρηση έλληνα δημοσιογράφου, ότι «Το Βήμα» είναι σοβαρή και αξιόπιστη εφημερίδα. Πρόσθεσε όμως λίγο αργότερα, ύστερα από τηλεφωνική επαφή του με την καγκελαρία, ότι το σχετικό άρθρο διαψεύστηκε από την ελληνική κυβέρνηση.

Ο ίδιος τόνισε επιπλέον, σε σχετικό ερώτημα, ότι η πολιτική της λιτότητας δεν εκτρέφει τον κίνδυνο συνταγματικής εκτροπής.

«Η δημοκρατία δεν κινδυνεύει από τη λιτότητα» είπε. «Εξάλλου, η λιτότητα εφαρμόζεται από δημοκρατικά εκλεγμένους πολιτικούς».

Και η εφαρμογή αυτή πρέπει να συνεχιστεί: «Η Ελλάδα πρέπει να εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της» υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου οικονομικών Μάρτιν Κοτχάους. Ως παράδειγμα γι αυτό έφερε την Πορτογαλία, η οποία τήρησε 1:1 τις δεσμεύσεις της. Η λιτότητα, πρόσθεσε, αποτελεί μονόδρομο, ο οποίος πρέπει να διανυθεί με συνέπεια ως το τέλος.