Άνοιξαν στις 7 το πρωί οι κάλπες για την κρισιμότερη από τη Μεταπολίτευση εκλογική αναμέτρηση στη χώρα, την οποία παρακολουθούν δεκάδες ξένα τηλεοπτικά συνεργεία -ένδειξη του παγκόσμιου ενδιαφέροντος και της κρισιμότητας των ελληνικών εκλογών.

Στο επίκεντρο της προεκλογικής αντιπαράθεσης βρέθηκαν η ελληνική οικονομία, το Μνημόνιο, η τήρηση των συμφωνηθέντων για την παροχή βοήθειας προς τη χώρα και τα σενάρια εξόδου από τη ζώνη του ευρώ.

Να σημειωθεί ότι επειδή οι εκλογές αυτές διενεργούνται πριν τη συμπλήρωση 18 μηνών από τις προηγούμενες, ο εκλογέας δεν βάζει σταυρό προτίμησης.

Η πρώτη ασφαλής εκτίμηση για το αποτέλεσμα αναμένεται περίπου στις 9.30 το βράδυ της Κυριακής, ενώ λόγω της λίστας, άμεση θα είναι και η ανάδειξη των βουλευτών που εκλέγονται.

Πάντως, εξαιτίας της ιδιαιτερότητας του εκλογικού συστήματος, κάποιες έδρες θα αλλάζουν «χέρια» έως τις πρώτες πρωινές ώρες. Σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση συμμετέχουν 21 συνδυασμοί και 58 ανεξάρτητοι- μεμονωμένοι υποψήφιοι. Οι υποψήφιοι ανέρχονται σε 4.873.

Στις εκλογές της 6ης Μαΐου συμμετείχαν 31 συνδυασμοί, 52 ανεξάρτητοι υποψήφιοι και 6.500 υποψήφιοι.

Χωρίς σημαντικά προβλήματα ξεκίνησε η ψηφοφορία στα 1.565 εκλογικά τμήματα στην περιφέρεια της Δυτικής Ελλάδος. Όλοι οι δικαστικοί αντιπρόσωποι έχουν αναλάβει κανονικά τα καθήκοντά τους, αλλά καταγράφονται αρκετές απουσίες μελών των εφορευτικών επιτροπών.

Ενα μικρό πρόβλημα υπήρξε σε εκλογικό τμήμα του δήμου Ερυμάνθου Αχαΐας, όπου άργησε λίγο να ξεκινήσει η ψηφοφορία, λόγω καθυστερημένης άφιξης του δικαστικού αντιπροσώπου.

Λίγο μετά τις 9 το πρωί έγινε η πρώτη δήλωση του υπουργού Εσωτερικών, Αντώνη Μανιτάκη:

«Πριν από δύο ώρες ξεκίνησε κανονικά η εκλογική διαδικασία. Δήμοι, Περιφέρειες και υπάλληλοι του Υπουργείου Εσωτερικών είναι στη θέση τους. Οι δικαστικοί αντιπρόσωποι βρίσκονται στα εκλογικά τμήματα και δέχονται τους εκλογείς. Όλα βαίνουν κανονικά, όπως είχαν προβλεφθεί και προετοιμαστεί.»


Δηλώσεις πολιτικών


Στο 6ο Γυμνάσιο-Λύκειο Ζωγράφου άσκησε το εκλογικό της δικαίωμα η επικεφαλής των Οικολόγων Πράσινων, Ιωάννα Κοντούλη.

«Από χθες η Αττική καίγεται. Ας μη ρίξουμε στην κάλπη τα αποκαΐδια του πολιτικού συστήματος» δήλωσε η κ.Κοντούλη και τόνισε ότι η Ελλάδα πρέπει να αναγεννηθεί. Στήνουμε τη νέα Ελλάδα, με ελπίδα και προοπτική, όχι για να αναγεννήσουμε φοίνικες που σημειώνουν και παραπέμπουν σε παλιές εποχές» τόνισε η κ. Κοντούλη και πρόσθεσε: «Ελπίδα και προσπάθεια για μία νέα Ελλάδα, που δεν θα χαίρεται μόνο με τις νίκες της Εθνικής. Οι Οικολόγοι Πράσινοι έχουν λόγο και ρόλο σε αυτή τη νέα Ελλάδα και θα είναι παρόντες»
.

«Ο ελληνικός λαός μπορεί και πρέπει να διασφαλίσει την συνοχή της κοινωνίας και την ενότητα του έθνους» δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος στο 8ο Δημοτικό Σχολείο Αμπελοκήπων στη Θεσσαλονίκη.

«Η χώρα αύριο πρέπει να έχει κυβέρνηση» τόνισε και πρόσθεσε ότι η μόνη λύση είναι κυβέρνηση εθνικής συνευθύνης.

Πρόσθεσε ότι πρέπει να υπάρχει αρραγές εσωτερικό πεδίο και η χώρα να έχει διεθνή αξιοπιστία. «Η μόνη κυβέρνηση που μπορεί να βγάλει τη χώρα από την κρίση, να την κρατήσει όρθια και να της δώσει προοπτική, είναι μια κυβέρνηση εθνικής συνευθύνης. Εάν σκεφτούμε τα δεδομένα, θα δούμε ότι κανένα άλλο σενάριο δεν προσφέρει τη λύση που απαιτεί η χώρα. Πρέπει να έχουμε αρραγές εσωτερικό μέτωπο και διεθνή αξιοπιστία για να μπορέσουμε με την Ελλάδα μέσα στο ευρώ να κάνουμε το καλύτερο για τον Έλληνα και την Ελληνίδα, κρατώντας όλα τα θετικά της δανειακής σύμβασης, όλα τα θετικά της ευρωπαϊκής ιδιότητας της χώρας. Αλλά, με ανάπτυξη, με απασχόληση, με προοπτική» κατέληξε.

Στο 2ο Γυμνάσιο-Λύκειο Περιστερίου άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα λίγο πριν τις 10:30 ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης.

«O λαός ψηφίζει σήμερα, με ελπίδα και όχι με φόβο. Με θέληση και διεκδίκηση για να περπατήσει η χώρα μπροστά» δήλωσε ο κ. Κουβέλης. Τόνισε ότι σε όλη αυτή την προσπάθεια οι πολίτες πρέπει να κρατηθούν όρθιοι. Πρέπει να βγάλουμε τη χώρα από τα αδιέξοδα, συμπλήρωσε.

Στη Ζαρίφειο Παιδαγωγική Ακαδημία στην Αλεξανδρούπολη άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα νωρίς το πρωί της Κυριακής ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος.

Σε δηλώσεις που έκανε αμέσως μετά και στέλνοντας μήνυμα τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Ευρώπη είπε: «Ο φόβος είναι αυτός που σε κάνει να κερδίζεις πιθανώς μια μάχη. Η ελπίδα είναι αυτή που σε κάνει να κερδίζεις τον πόλεμο. Σήμερα οι Ελληνίδες και οι Έλληνες είμαστε η ελπίδα για την Ευρώπη απέναντι στη νέα τάξη πραγμάτων. Είμαστε η ελπίδα για να αποδείξουμε ότι οι αξίες είναι πολύ πιο δυνατές από τους τραπεζίτες και τους τοκογλύφους. Σε εμάς ελπίζουν η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι λαοί της Ευρώπης. Θα πρέπει να σταθούμε δίπλα τους, όπως στέκονται οι Έλληνες. Χθες η Εθνική μας ομάδα, την οποία και συγχαίρω θερμά, απέδειξε ότι για να μείνει στο ευρώ (Euro), αυτό που χρειάζεται είναι αυτοπεποίθηση, ενότητα, αποφασιστικότητα και αγώνας. Όχι φόβος και ηττοπάθεια. Έτσι παραμένεις στο Euro» είπε.

Λίγο νωρίτερα είχε ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα στη Θεσσαλονίκη ο τέως πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής.

Στα Χανιά άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα ο Επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Σε δηλώσεις του, τόνισε ότι οι εκλογές θα κρίνουν τη μοίρα της χώρας για πολλά χρόνια. Υπογράμμισε ότι η χώρα πρέπει να έχει κυβέρνηση τη Δευτέρα, καθώς για τον ίδιο το πιο ανησυχητικό για την Ελλάδα είναι η ακυβερνησία.

Στο 1ο Γυμνάσιο Φαλήρου άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα λίγο μετά τις 11 το πρωί ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης.

Ο κ. Καρατζαφέρης κάλεσε τους πολίτες «να ψηφίσουν με πατριωτική συνείδηση και όχι με τις εντολές της Μέρκελ και της παρέας της». Πρόσθεσε ότι οι Έλληνες θα πρέπει να πάρουν παράδειγμα από τα παιδιά της Εθνικής Ομάδας που κέρδισαν στον χτεσινό αγώνα.

Στις πυρκαγιές και στο διακύβευμα των εκλογών αναφέρθηκε ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Παναγιώτης Πικραμμένος μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος.

Ο πρωθυπουργός κάλεσε τους πολίτες να ακολουθούν πιστά τις εντολές του Πυροσβεστικού Σώματος σε μια μέρα εξαιρετικά δύσκολη από πλευράς καιρικών συνθηκών. Εξέφρασε τη συμπαράστασή του στους πολίτες που δοκιμάζονται, αλλά και στους πυροσβέστες που τραυματίστηκαν.

Σχετικά με τη διαδικασία είπε ότι εξελίσσεται ομαλά και ότι εξαντλείται πλέον ο χρόνος και η αποστολή της υπηρεσιακής κυβέρνησης. Εξέφρασε την ελπίδα ότι οι πολίτες θα αντιληφθούν το διακύβευμα των εκλογών και ότι θα συγκροτηθεί κυβέρνηση μετά την ετυμηγορία των πολιτών.

Την ελπίδα η ψήφος του ελληνικού λαού να οδηγήσει στο σχηματισμό σταθερής κυβέρνησης εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, ο οποίος άσκησε το το εκλογικό του δικαίωμα στα Ιωάννινα. Ο Πρόεδρος θα επιστρέψει στην Αθήνα, όπου θα παρακολουθήσει τα αποτελέσματα των εκλογών.

«Δεν μπορούμε να κάνουμε πισωγυρίσματα, ούτε να μείνουμε στάσιμοι»

δήλωσε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος ψήφισε στο Καλέντζι. Τόνισε ότι τα οράματα του λαού δεν χτίζονται με μεγάλα και εύκολα λόγια. «Δεν έχουμε να ζηλέψουμε τίποτα από κανένα, αρκεί να πιστέψουμε ότι μπορούμε να φτιάξουμε την Ελλάδα της αξιοπρέπειας και της περηφάνιας» είπε και υπογράμμισε ότι εγγύηση για αυτό είναι το ΠΑΣΟΚ.

Με πολύ δουλειά, κόπους και θυσίες των Ελλήνων, με δύσκολες αποφάσεις και σκληρές μάχες βάλαμε τις βάσεις για μια Ελλάδα της αυτοδυναμίας, πρόσθεσε.

Πιστεύω ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στην ευρωπαϊκή οικογένεια με πράξεις και όχι μόνο με διακηρύξεις και η «Δημιουργία ξανά!» θα συμβάλει σ’ αυτό, δήλωσε ο Θάνος Τζήμερος, πρόεδρος της Δημιουργίας ξανά!, κατά την έξοδό του από το εκλογικό κέντρο στο Χαλάνδρι, όπου άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα.

Δηλώσεις έκανε και ο Στέφανος Μάνος, πρόεδρος της Δράσης, η οποία έχει σχηματίσει εκλογική συμμαχία με τη Δημιουργία Ξανά: «Προσβλέπω στην κρίση και τη μαζική συμμετοχή των νέων, και στην επικράτηση των γνήσιων φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων» δήλωσε, προσθέτοντας ότι από τη Δευτέρα η Δράση θα στηρίξει τη διακυβέρνηση της χώρας.

«Είναι επιτακτικό», τόνισε, «να κυβερνηθεί η Ελλάδα, δεν έχουμε περιθώρια για άλλα παιχνίδια. Πρέπει να φύγει από πάνω μας η απόλυτη αβεβαιότητα που έχει σταματήσει τα πάντα. Είμαι εντελώς βέβαιος ότι η Ελλάδα μπορεί».

«Και σήμερα, πρέπει να «μαυριστούν» οι δυνάμεις του μνημονίου, να νικήσει η Αριστερά, να βγει ακόμη πιο δυνατή η Αντικαπιταλιστική Αριστερά», δήλωσε μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος στο 657ο εκλογικό τμήμα
της Κυψέλης ο Πέτρος Κωνσταντίνου, υποψήφιος στην Α’ Αθήνας με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ.