Την ανάγκη για σύμπνοια και ομόνοια εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, μετά το τέλος της στρατιωτικής παρέλασης για την 25η Μαρτίου στην Αθήνα.

«Δεν θα λυγίσουμε, για να αποκατασταθεί η αξιοπρέπεια του ελληνικού λαού, που δεν αξίζει αυτής της ευρωπαϊκής συμπεριφοράς. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα και στο τέλος θα είμαστε νικητές. Είμαι βέβαιος ότι θα πετύχουμε τους στόχους μας» είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

«Γιορτάζουμε την κορυφαία στιγμή στην ιστορία του Ελληνισμού. Ο λαός με σύμπνοια και ομόνοια αποφάσισε με θάρρος να αποτινάξει τον οθωμανικό ζυγό και χάρισε στον ελληνισμό την ελευθερία και την εθνική του αξιοπρέπεια. Είναι η στιγμή να θυμηθούμε τους φιλέλληνες, που εμπνευσμένοι από τον διαφωτισμό κατέβηκαν να βοηθήσουν τον Ελληνισμό» είπε.

«Σήμερα ο λαός δίνει μία σκληρή μάχη. Τότε κανείς από την πολιτισμένη Ευρώπη δεν μπορούσε να φανταστεί ότι αυτοί οι ξυπόλυτοι ‘Ελληνες θα μπορούσαν να πετύχουν το θαύμα. Σήμερα η κραυγή «είμαστε όλοι Έλληνες» δείχνει ότι πολλοί αποδέχονται ότι είναι σκληρός ο αγώνας που δίνουν οι Έλληνες όπως τότε.

»Οπως τότε, και τώρα θα πετύχουμε. Με ομόνοια και σύμπνοια θα τα καταφέρουμε. Είμαι βέβαιος ότι θα πετύχουμε» τόνισε ο Κάρολος Παπούλιας.

Το μήνυμα του Υπουργού Εξωτερικών Σταύρου Δήμα για την επέτειο της 25ης Μαρτίου: «Η φετινή επέτειος της 25ης Μαρτίου έχει ιδιαίτερη σημασία για την Ελλάδα. Η χρονιά που πέρασε ήταν ίσως από τις δυσκολότερες που έχουμε διανύσει στη σύγχρονη ιστορία του τόπου. Δοκιμάστηκε, και συνεχίζει να δοκιμάζεται σκληρά ο λαός μας για να ανταπεξέλθει στις πολλαπλές προκλήσεις που δημιούργησε η διεθνής οικονομική κρίση, η κρίση χρέους στην Ευρωζώνη, αλλά και τα δικά μας λάθη του παρελθόντος, που συσσωρεύτηκαν και έθεσαν σε κίνδυνο όσα πετύχαμε με πολύ κόπο, αγώνες και θυσίες τις τελευταίες δεκαετίες.

»Σήμερα αποτείουμε το μέγιστο φόρο τιμής σε όλους εκείνους τους ήρωες, συμπατριώτες μας και αγωνιστές, που έδωσαν τη μάχη για την ελευθερία και πλήρωσαν το μεγαλύτερο τίμημα για την υπεράσπιση διαχρονικών ιδανικών, αξιών και αρχών, που αποτέλεσαν τα θεμέλια του Ελληνικού κράτους. Αξίες και αρχές οικουμενικές, που αγκάλιασε το κίνημα του «Φιλελληνισμού» σε όλο τον κόσμο.

»Με όπλα τις αρχές και τις αξίες αυτές, η φετινή επέτειος της 25ης Μαρτίου πρέπει να αποτελέσει την απαρχή της αναστροφής του αρνητισμού και της απογοήτευσης, εντός και εκτός Ελλάδος. Πρέπει ξανά να αναδειχθεί η ενότητα και η ομοψυχία του Έθνους, που δεν έχει δειλιάσει ποτέ στο παρελθόν μπροστά σε οποιαδήποτε πρόκληση.

»Είμαι βέβαιος ότι ο κάθε Έλληνας και η κάθε Ελληνίδα φέρει μέσα του το μοναδικό φως και τη δύναμη του πολιτισμού μας. Σε κάθε γωνιά της γης θα κυματίζει σήμερα περήφανα η Ελληνική σημαία ως σύμβολο της αστείρευτου δυναμισμού, που έχει αυτή η χώρα και ο λαός της.

»Τις προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας θα τις αντιμετωπίσουμε και η Ελλάδα θα βγει από την κρίση πιο δυνατή. Το οφείλουμε σε όλους εκείνους, που πίστεψαν στο Ελληνικό έθνος και που ξεσηκώθηκαν το ’21 για να αποκτήσει το έθνος μας την ελευθερία του.

«Από εμάς εξαρτάται».

Αβραμόπουλος: Από τις καλύτερες παρελάσεις που έγιναν ποτέ
«Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές που περνάει ο τόπος, οι ένοπλες δυνάμεις είναι εγγύηση της σταθερότητας, της ασφάλειας, της ακεραιότητας της χώρας και της ανεξαρτησίας της» δήλωσε ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος, μετά το πέρας της στρατιωτικής παρέλασης για την επέτειο της 25ης Μαρτίου, την οποία χαρακτήρισε ως «εντυπωσιακή, μια από τις καλύτερες που έγιναν ποτέ».

Ο κ. Αβραμόπουλος μίλησε και αυτός, από την πλευρά του, για την ανάγκη ενότητας και ομοψυχίας τονίζοντας χαρακτηριστικά:

«Αυτή την ώρα η πολιτική τάξη της χώρας παίρνει τα δικά της μηνύματα από την ιστορία. Μας θέλει όλους ενωμένους μπροστά στην κρίσιμη αυτή στιγμή. Να ξεπεράσουμε την κρίση, να την αφήσουμε πίσω και να κοιτάξουμε πάλι με αισιοδοξία το μέλλον. Αυτό είναι το μήνυμα που μας στέλνει η ιστορία μας. Αυτό πρέπει να μεταφράσουμε εμείς σε πράξεις. Είναι κρίμα που αυτή τη μεγαλειώδη παρέλαση δεν την παρακολούθησε σύσσωμος ο ελληνικός λαός. Πρέπει να αφήσουμε στην άκρη τα μικρά που μας χωρίζουν και να κοιτάξουμε μέσα σε πνεύμα ομοψυχίας και ενότητας το μέλλον. Να ενώσουμε δυνάμεις, να αντιμετωπίσουμε την κρίση. Να αφήσουμε πίσω οτιδήποτε μας έχει πληγώσει και να φτιάξουμε όλοι μαζί τη νέα Ελλάδα, μέσα σε πνεύμα ομοψυχίας και ενότητας».

Εκπροσωπώντας τον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά, ο βουλευτής του κόμματος Γιάννης Τραγάκης δήλωσε: «Μεταφέρω τις ευχές για τη διπλή γιορτή της εθνικής παλιγγενεσίας αλλά και τη θρησκευτική εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Ημέρα μνήμης και περισυλλογής, ημέρα διδαγμάτων. Να διδαχθούμε για την πίστη, για την εθνική αξιοπρέπεια και για την αυτοπεποίθηση. Δίδαγμα για εθνική ανάταση, δίδαγμα για οικονομική ανάκαμψη, δίδαγμα για πίστη και ελπίδα, για το μέλλον της χώρας».

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις των επισήμων μετά την παρέλαση το ΚΚΕ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει: «Αυτοί που επιβάλλουν σήμερα στο λαό εξαθλίωση και αλυσίδες είναι η πλουτοκρατία, η ΕΕ και τα κόμματα που τους υπηρετούν, είναι σήμερα οι εχθροί του λαού και όλοι κρίνονται από το τι θέση παίρνουν».

Ο ΣΥΡΙΖΑ, με τη σειρά του, αναφέρει: «Οι δηλώσεις της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας προσπαθούν μάταια να προσδώσουν στις άδικες θυσίες των εργαζομένων, τη διάσταση μιας εθνικής μάχης. Η μάχη, όμως, δεν είναι ενάντια στους Ευρωπαίους γενικά, αλλά ενάντια στις αντικοινωνικές μνημονιακές πολιτικές που εκπορεύονται σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο και στοχοποιούν τους εργαζομένους».