«Εμείς θα πράξουμε, όπως πάντα το καθήκον μας, για το συμφέρον της χώρας μας». Αυτή η φράση κυριαρχεί στο επιτελείο του προέδρου της ΝΔ κ. Αντ. Σαμαρά για την αναφορά του Πρωθυπουργού κ. Λ. Παπαδήμου τα ξημερώματα της Τρίτης από τις Βρυξέλλες, ότι οι βουλευτές θα πράξουν το καθήκον τους.

Στην ηγετική ομάδα της ΝΔ παρακολουθούν με προσοχή τις εξελίξεις και γνωρίζουν ότι τα επόμενα εικοσιτετράωρα θα δοκιμαστούν τα πολιτικά όρια της επιλογής του κόμματος να στηρίξει την κυβέρνηση συνεργασίας.

Μετά την αναφορά του κ. Παπαδήμου, ότι στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ζητήθηκε από τα ελληνικά πολιτικά κόμματα να δεσμευθούν αμετάκλητα ότι θα στηρίξουν το πρόγραμμα, έχει ξεκινήσει μεγάλη συζήτηση. Eιδικά η επισήμανση του Πρωθυπουργού, ότι «στις διαπραγματεύσεις που θα συνεχιστούν η ελληνική κυβέρνηση έχει και τις θέσεις της και τις κόκκινες γραμμές, αλλά στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης οι θέσεις υπόκεινται σε αναπροσαρμογές».

«Εμείς στηρίζουμε το PSI και τη νέα δανειακή σύμβαση που θα την ψηφίσουμε στη Βουλή» λένε στενοί συνεργάτες του κ. Σαμαρά και θεωρούν ότι η ψήφος της ΝΔ αποτελεί «αμετάκλητη δέσμευση» και άρα δεν τίθεται θέμα έγγραφων δεσμεύσεων.

Όμως, η αναφορά του κ. Παπαδήμου, ότι «στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης οι θέσεις υπόκεινται σε αναπροσαρμογές», έχει προκαλέσει ερωτηματικά που μένει ν’ απαντηθούν στη σύσκεψη που αναμένεται να γίνει υπό τον Πρωθυπουργό τα επόμενα εικοσιτετράωρα.

Το κυριότερο όμως για τη ΝΔ είναι να υπάρξει πλήρης ενημέρωση για το τι ακριβώς έγινε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, αλλά κυρίως τι συζήτησε αμέσως μετά ο Πρωθυπουργός στις συναντήσεις που είχε με τους θεσμικούς παράγοντες, όπως τους κκ. Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, Χέρμαν Βαν Ρομπάι, κ.α.

Όλα θα κριθούν τα επόμενα εικοσιτετράωρα για την τελική στάση της ΝΔ έναντι της κυβέρνησης, ενώ στο παρασκήνιο βουλευτές επιχειρηματολογούν υπέρ της αποχώρησης του κόμματος από το κυβερνητικό σχήμα και διαμηνύουν ότι περικοπές επιδομάτων δεν θα ψηφίσουν.

Για τη ΝΔ οι «κόκκινες γραμμές» που έθεσε ο κ. Σαμαράς για μισθούς, συντάξεις και αναπτυξιακά μέτρα είναι δεδομένες, αλλά κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει μέχρι ποίου σημείου θα παραμείνουν και πού θα υπάρξει παραχώρηση.

«Πρέπει να κατανοήσουν και οι εταίροι ότι 30 χρόνια στρεβλώσεων δεν μπορούν να επιλυθούν σε 6 μήνες» είναι μία από τις βασικές απόψεις που επικρατούν στην ηγεσία της ΝΔ, η οποία συζητά περιστολή δημοσίων δαπανών και μειώσεις στα «ρετιρέ».

«Εμείς θα ψηφίσουμε ό,τι έχει σχέση με μεταρρυθμίσεις και διαρθρωτικές αλλαγές που πρέπει να γίνουν» είπε στο Βήμα fm, o τομεάρχης Εξωτερικών και βουλευτής Β΄ Αθηνών κ. Π. Παναγιωτόπουλος που υπεραμύνθηκε της άποψης να γίνει ο ιδιωτικός τομέας «λοκομοτίβα της ανάπτυξης».

Το ζητούμενο για τη ΝΔ είναι να επιτευχθεί σύγκλιση των θέσεών της με αυτά που ζητάει η τρόικα, ενώ δεν είναι λίγα τα «γαλάζια» στελέχη που θεωρούν ότι ο συμβιβασμός μπορεί να επέλθει με λογικό «κούρεμα» του 13ου και 14ου μισθού και των μεγάλων επικουρικών συντάξεων (κόκκινη γραμμή παραμένει το κατώτατο μηνιαίο όριο των 300 ευρώ).

Ο κ. Σαμαράς και στη σύσκεψη των αρχηγών την περασμένη Κυριακή τάχθηκε υπέρ του «παγώματος» αυξήσεων και ωριμάνσεων, εφόσον συμφωνήσουν γι’ αυτό οι κοινωνικοί εταίροι. Ειδικά για το θέμα των επικουρικών, προτείνει εναλλακτικά μεταξύ άλλων τον περαιτέρω περιορισμό των προσλήψεων και των συμβάσεων ορισμένου χρόνου στο Δημόσιο, την επέκταση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, τον έλεγχο των «μαϊμού» συντάξεων, κ.α.

«Δεν μπορεί να έχει επέλθει μεγάλη μείωση του 13ου και του 14ου μισθού στο δημόσιο τομέα και εμείς να αντιδρούμε και να είμαστε δογματικοί στην οποιαδήποτε περικοπή των »δώρων»» λέει στο «Βήμα» βουλευτής που κινείται παράλληλα με την ομάδα των φιλελευθέρων.

Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, η ΝΔ δεν είναι αρνητική πλέον στο αίτημα της τρόικας για να υπαχθούν τα ομόλογα στο βρετανικό δίκαιο, παρά τις αντιδράσεις που υπάρχουν από βουλευτές της, ενώ δεν θα απορρίψει την ανακεφαλαιοποίηση με προνομιούχες μετοχές, θεωρώντας ότι έτσι θα επέλθει δημοσιονομικό όφελος για το Δημόσιο.