Πρώτη στον χώρο- και στον χορό- των εμβολίων η κολοσσιαία GlaxoSmith Κline ΡLC επισπεύδει τις διαδικασίες για την παραγωγή του εμβολίου, υποσχόμενη να ικανοποιήσει όλους τους πελάτες της μέσα στους πρώτους μήνες του 2010. Ανακοίνωσε ότι μέχρι στιγμής έχει λάβει παραγγελίες από 16 κυβερνήσεις για 195 εκατ. δόσεις, ενώ βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με 50 ακόμη κυβερνήσεις με προοπτική να πολλαπλασιαστούν οι παραγγελίες, όπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Αντριου Γουίτι. Η νέα γρίπη στέλνει ούριο άνεμο στα πανιά της εταιρείας, η οποία ανακοίνωσε αύξηση των κερδών της κατά 12% στο δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος οικονομικού έτους. Το μόνο εμπόδιο στην εκπλήρωση των εταιρικών της υποχρεώσεων για παράδοση των εμβολίων είναι καθαρά τεχνικό: Το επίπεδο των αντιγόνων, δηλαδή των ενεργών συστατικών που προκύπτουν από την καλλιέργεια του Η1Ν1, είναι χαμηλό- πρόβλημα γνωστό στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και από άλλες εταιρείες που παράγουν το εμβόλιο.

Ο κ. Γουίτι είπε χαρακτηριστικά: «Η γρίπη των χοίρων κάνει καλό στις επιδόσεις της εταιρείας μας, αλλά μόνον επειδή είχαμε φροντίσει να βρεθούμε σε αυτή τη θέση.Και βρεθήκαμε σε αυτή τη θέση αναλαμβάνοντας υψηλούς κινδύνους:Επί σειρά ετών διαθέταμε τεράστια κονδύλια για να προωθήσουμε έρευνα που κανένας άλλος δεν είχε κάνει. Αρα τώρα δεν έχω να δώσω λόγο σε κανέναν για τα κέρδη που προσδοκά η εταιρεία».

Τα κέρδη που προσδοκά η εταιρεία είναι 1 δισ. στερλίνες, ενώ για την ανάπτυξη του προγράμματος παραγωγής του εμβολίου έχει ξοδέψει τα τελευταία χρόνια 1,5 δισ. στερλίνες (1,736 δισ ευρώ), όπως είπε ο κ. Γουίτι.