Εν όψει των ευρωεκλογών, το ακροδεξιό κόμμα της Αυστρίας FΡΟ ανακοίνωσε ότι «προβάλλει βέτο στην ένταξη της Τουρκίας και του Ισραήλ στην Ευρωπαϊκή Ενωση ». Ο σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν αποκήρυξε αυτή τη ρητορική ως απόλυτη και ρατσιστική. Και εγκαινίασε μια «εκστρατείααντιφασιστικής πληροφόρησης».

Διατρέχει άραγε η Αυστρία τον κίνδυνο να παραδοθεί σε ακραίες πολιτικές αντιλήψεις και πρακτικές; Η απάντηση είναι μάλλον «ναι». Στις εθνικές εκλογές του Σεπτεμβρίου 2008, τα δύο ακροδεξιά κόμματα, συγκέντρωσαν μαζί το 37% των ψήφων ατόμων κάτω των 30 ετών (και το 29% του συνόλου). Τις τελευταίες εβδομάδες σε πολλές αξιόποινες πράξεις νεοναζιστών εμπλέκονταν έφηβοι Αυστριακοί, ενώ σύμφωνα με στατιστικές του υπουργείου Εσωτερικών το 2008 καταμετρήθηκαν 831 νεοναζιστικές ενέργειες, σχεδόν οι διπλάσιες απ΄ ό,τι το 2006.

Για τον ηγέτη της εβραϊκής κοινότητας της Βιέννης Αριέλ Μουζικάντ το πολιτικό κλίμα της Αυστρίας συμβάλλει στο να καθίσταται κοινότοπη η άκρα Δεξιά. «Το όριο μεταξύ της έκφρασης ενός δεξιού λαϊκισμού και ενός εξτρεμισμού με πολύ πιο δυσώδη αποφορά είναι δυστυχώς ασαφές» λέει.

Ο μακαρίτης Γεργκ Χάιντερ εκμεταλλεύθηκε αυτή την αμφισημία για να ανανεώσει τον ακροδεξιό χώρο και να προσελκύσει ένα εκλογικό σώμα απογοητευμένο από τα δύο μεγάλα κόμματα. Ο Χάιντς Κρίστιαν Στράχε, ο οποίος έχει γνωστούς δεσμούς με τη φιλοναζιστική νεολαία, ανέλαβε το 2005 την ηγεσία του FΡΟ. Συμμετέχοντας επί έξι χρόνια στις κυβερνήσεις του συντηρητικού ΒόλφγκανγκΣούσελ, το κόμμα του έχει αποκτήσει κύρος. Η άκρα Δεξιά επιδεικνύει νέο θράσος, εκτιμούν οι ειδικοί. Οι προγραμματισμένες διαδηλώσεις στο Μπράουναου, γενέθλια πόλη του Χίτλερ, και στο Λινζ απαγορεύθηκαν. Οι ισχυρότεροι εξτρεμιστικοί πυρήνες φαίνεται ότι βρίσκονται στις περιοχές του Σάλτσμπουργκ και της Ανω Αυστρίας, στα σύνορα με τη Γερμανία. Η ιδεολογία που κυκλοφορεί αποτελεί ένα αμάλγαμα παγγερμανισμού, νεοναζιστικής προπαγάνδας που αρνείται το Ολοκαύτωμα, αποκήρυξης της παγκοσμιοποίησης και ισλαμοφοβίας.