Η έκθεση συμμόρφωσης της Ελλάδας που δημοσιοποίησε χθες η Κομισιόν, μπορεί να άναψε το φως για το κλείσιμο σήμερα της αξιολόγησης στο Eurogroup ξεκαθαρίζει όμως οριστικά και αμετάκλητα ότι η καθαρή έξοδος που πλάσαρε η κυβέρνηση μόνο καθαρή δεν θα είναι. Όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά πρέπει να επεκταθεί και να διασφαλιστεί η πρόοδος που έχει επιτευχθεί μέσω μιας «Ενισχυμένης Εποπτείας».
Με απλά λόγια ξεχάστε αυτά που ακούτε περί απελευθέρωσης της χώρας και της οικονομίας από τα δεινά των δανειστών, γιατί το μνημόνιο μπορεί μεν να τελείωσε αλλά οι δεσμεύσεις και ο συνεχής αυστηρός έλεγχος τους παραμένουν. Το ξεκαθαρίζει άλλωστε με σαφήνεια η έκθεση της Κομισιόν ότι υπάρχει πλήρης δέσμευση των ελληνικών αρχών να συνεχίσουν να εφαρμόζουν με αποφασιστικότητα την οικονομική και δημοσιονομική πολιτική σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, οικοδομώντας πάνω στις μεταρρυθμίσεις του τρίτου Μνημονίου.
Και για να μην τρέφουν αυταπάτες ορισμένοι διευκρινίζει ότι και οι περικοπές στις συντάξεις θα ισχύσουν και η μείωση του αφορολόγητου. Για να προλάβει μάλιστα τα όσα διακινούνται από κυβερνητικά στελέχη περί ανταποδοτικού πακέτου παροχών από το υπερπλεόνασμα, κάνει λόγο για αστάθμητο παράγοντα που συνδέεται με τις δικαστικές αποφάσεις και επισημαίνει ότι η κυβέρνηση έχει κάνει σαφή πρόβλεψη λήψης μέτρων σε μία τέτοια εξέλιξη.
Επισημαίνεται ακόμα στην έκθεση ότι έρχεται και νέα αύξηση των αντικειμενικών αξιών αφού η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να αυξήσει άλλες δύο φορές τις τιμές ζώνης το 2019 και το 2020. Μάλιστα το 2019 θα καλυφθεί το 50% της διαφοράς και το 2020 το υπόλοιπο 50%. Τον υπόλοιπο λογαριασμό προφανώς θα τον μαθαίνουμε σιγά σιγά για να μην τρομάξουμε…
Θετικό μεν ότι βγαίνουμε από το μνημόνιο, αλλά ένα πακέτο μέτρων με σημαντικές επιπτώσεις σε μεγάλες κατηγορίες πολιτών είναι μπροστά μας και μας περιμένει. Οι πανηγυρισμοί λοιπόν που θα ακούσουμε τις επόμενες μέρες, μπορεί να ικανοποιούν τις συγκυριακές κυβερνητικές βλέψεις, αλλά απέχουν αρκετά από την πραγματικότητα που θα ζήσουμε από εδώ και πέρα.
ΤΟ ΒΗΜΑ