Η φυσικοθεραπεία έχει ως σκοπό την πλήρη επανένταξη του ατόμου στο εργασιακό και κοινωνικό του γίγνεσθαι.
Διατηρώντας τους ανθρώπους δραστήριους και ανεξάρτητους για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, η φυσικοθεραπεία, σύμφωνα και με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), είναι μια καλή επένδυση, καθώς «επανεκπαιδεύει την ατομική ικανότητα, αυξάνει την ανεξαρτησία, βελτιώνει τη συμμετοχή και μπορεί να μειώσει το κόστος φροντίδας και υποστήριξης».
Ο φυσικοθεραπευτής στη χώρα μας είναι σε θέση να αξιολογήσει τον ασθενή για να επιλέξει τις κατάλληλες παρεμβάσεις προκειμένου να τις εφαρμόσει για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.
Σήμερα έχει διευρυνθεί το φάσμα των ασθενειών που αντιμετωπίζονται με φυσικοθεραπεία και ο ρόλος της είναι σημαντικός, π.χ. στις χρόνιες παθήσεις που είναι ολοένα και αυξανόμενες λόγω της αύξησης του προσδόκιμου ζωής.
Σε πολλά κράτη η φυσικοθεραπεία αποτελεί την πρώτη προτεραιότητα για τους ασθενείς σε ένα μεγάλο φάσμα παθήσεων και έχει αποδειχθεί ότι επενδύοντας στη φυσικοθεραπεία κερδίζουν τα εθνικά συστήματα Υγείας, καθώς δαπανούν πολύ λιγότερους πόρους για άλλες παροχές υγείας.
Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών κάνει συνεχείς παρεμβάσεις στα αρμόδια όργανα της πολιτείας προκειμένου να αναβαθμίσει τις σπουδές, να χαράξει ένα σχέδιο που αφορά τη συνεχιζόμενη εκπαίδευση και κατάρτιση και να αναβαθμίσει τη θέση του φυσικοθεραπευτή όσον αφορά τον ρόλο του στο σύστημα Υγείας.
Σε ένα σύστημα Υγείας βαθύτατα Ιατροκεντρικό θα πρέπει να αποδειχτεί στην πολιτεία η αναγκαιότητα της φυσικοθεραπευτικής παρέμβασης, καθώς και ο σημαντικός ρόλος της στην πρόληψη των παθήσεων. Να κατοχυρωθεί δηλαδή η φυσικοθεραπευτική παρέμβαση σε νέα επιστημονικά πεδία, άγνωστα στη χώρα μας.
Σήμερα στην Ελλάδα αναγνωρίζεται η επιστημονική επάρκεια των φυσικοθεραπευτών και ο ρόλος της φυσικοθεραπείας, με την ενίσχυση του αντίστοιχου προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ, που όμως δεν επαρκεί για την κάλυψη των αναγκών των ασφαλισμένων. Και πώς να επαρκεί όταν το Βέλγιο με ανάλογο πληθυσμό έχει δαπάνη 740 εκατ. ευρώ και η Ελλάδα 70 εκατ. ευρώ;
Η διοίκηση του ΠΣΦ, αφού επέλυσε πολλές διοικητικές και γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, προχωρεί στην ψηφιοποίηση όλων των δικαιολογητικών εγγραφής των μελών και της καθιέρωσης ηλεκτρονικού φακέλου μέλους.
Εχει προταθεί στο υπουργείο Υγείας η νομοθέτηση του Ινστιτούτου Επιστημονικών Θεμάτων για την προώθηση της συνεχιζόμενης εκπαίδευσης στα μέλη και τη νομοθέτηση του μητρώου εργαστηρίου φυσικοθεραπείας, για να εκλείψουν φαινόμενα αντιποίησης, και αυτό αποτελεί δράση κυρίως για την προάσπιση της δημόσιας υγείας.
Η προάσπιση της δημόσιας υγείας αποτελεί και υποχρέωση ενός θεσμικού οργάνου ΝΠΔΔ και ο ΠΣΦ έχει ζητήσει τη συνεργασία του ΠΙΣ και του υπουργείου Υγείας για να εκλείψουν φαινόμενα νομιμοποίησης από την πίσω πόρτα –φορολογουμένων που λαμβάνουν ΚΑΔ από το υπουργείο Οικονομικών και ασκούν επαγγελματική δραστηριότητα, χωρίς να κατέχουν τίτλους και άδεια άσκησης.
Το όραμά μας είναι να αποκτήσει ο φυσικοθεραπευτής και στη χώρα μας τον ρόλο που του αντιστοιχεί τόσο στο δημόσιο σύστημα όσο και στον ιδιωτικό τομέα.
Ο κ. Πέτρος Λυμπερίδης είναι πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών .

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ