Ας δούμε σήμερα ένα υποθετικό (που δεν και τόσο υποθετικό) σενάριο. Πείτε ότι βρίσκεται ένας τρόπος και φέρνει ο Αλέξης Τσίπρας συμφωνία για το Σκοπιανό στη Βουλή. Μαθαίνω μάλιστα ότι η σχετική συμφωνία είναι πολύ πιθανόν να έρθει (εάν όλα πάνε καλά) προς ψήφιση τέλη Μαΐου ή αρχές Ιουνίου. Την ψηφίζουν με προϋποθέσεις πέραν των Συριζαίων και ορισμένοι βουλευτές (όχι όλοι) του Στ. Θεοδωράκη, ίσως και ορισμένοι (αν όχι όλοι) της Φώφης Γεννηματά και μερικοί ανεξάρτητοι. Δεν την ψηφίζουν όμως οι ΑΝΕΛ του κ. Καμμένου. Ουσιαστικά δεν τίθεται θέμα δεδηλωμένης (όπως συνέβη με την αποχώρηση του Π. Λαφαζάνη και της παρέας του), ούτε βεβαίως διάλυσης της κυβέρνησης, αφού οι ΑΝΕΛ δηλώνουν από τώρα ότι θα στηρίζουν την κυβέρνηση ό,τι κι αν γίνει. Το θέμα όμως είναι άλλο. Με την καταψήφιση μιας τέτοιας συμφωνίας εθνικού περιεχομένου από τους ΑΝΕΛ πώς θα σταθεί η κυβέρνηση, τη στιγμή που η ΝΔ ζητεί ενιαία κυβερνητική γραμμή στο θέμα αυτό; Δεν θα σέρνεται (κατά το κοινώς λεγόμενο) για ένα μεγάλο διάστημα έως τις εκλογές; Αφήστε ότι έτσι όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα ο κ. Τσίπρας δεν εμπιστεύεται πλέον τον Πάνο Καμμένο. Και τότε ίσως αναγκαστεί ο κ. Τσίπρας να προχωρήσει στο σχέδιο Β’. Τώρα, ποιο είναι αυτό μπορείτε εύκολα να το υποθέσετε.

Η αυτοαποθέωση του… ΣΥΡΙΖΑ

Εχω την εντύπωση ότι με το τελευταίο προπαγανδιστικό βιντεάκι διάρκειας 90 δευτερολέπτων του Πρωθυπουργού (από όπου και η φωτογραφία) οι Συριζαίοι το έχουν τερματίσει. Και εξηγούμαι. Το βίντεο είχε ως στόχο να ανακοινώσει η κυβέρνηση τη μείωση του λογαριασμού ηλεκτρικού ρεύματος για νοικοκυριά στη Μεγαλόπολη και στη Δυτική Μακεδονία. Εως εδώ καλά, θα πείτε. Αλλά τι χρειαζόταν το… ρυζόγαλο; Ή ο κατά τα άλλα συμπαθής μεσήλικος που δηλώνει με καμάρι: «Με το παλιό ξεμπερδέψαμε, ανοίγουμε καθαρούς λογαριασμούς και δίκαιους». Μόνο που στο βιντεάκι δεν διευκρινίζεται εάν είναι δίκαιη η κατάργηση του ΕΚΑΣ ή εάν είναι καθαρό μέτρο η καθιέρωση πλειστηριασμών, τα μέτρα υπερφολόγησης κ.τ.λ. Και βεβαίως, όπως το συνηθίζουν, στην Κουμουνδούρου (και στο Μαξίμου) δίνουν υποσχέσεις, προαναγγέλοντας εκπτωτικά τιμολόγια ρεύματος για επιχειρήσεις (εδώ κόλλησε και το ρυζόγαλο, λέγοντας «καθημερινά φρέσκο ρυζόγαλο»)!

Η ανάπτυξη και η απορία των τροϊκανών
Σε μια κλειστή (άτυπη, μη ανακοινώσιμη) σύσκεψη των οργάνων της δανειστών συζητήθηκε η πρόοδος που συντελείται στο λεγόμενο ελληνικό πρόγραμμα. Ενα από τα θέματα που εθίγησαν και που απασχόλησαν τους τροϊκανούς ήταν γιατί ο ρυθμός ανάπτυξης εξακολουθεί να παραμένει χαμηλός, αφού εφαρμόστηκαν οι μεταρρυθμίσεις. Υπολόγιζαν ότι με όλες τις μεταρρυθμίσεις που έγιναν ο ρυθμός ανάπτυξης θα ήταν κάπου στο 5%, ενώ θα κλείσει το 2017 στο 1,6%…
***
Κατέληξαν, μαθαίνω, στο συμπέρασμα ότι αυτό συμβαίνει για δύο λόγους: Πρώτον, επειδή το τραπεζικό σύστημα είναι πολυδεσμευμένο και συνεπώς είναι αδύνατον να χρηματοδοτήσει τις αναπτυξιακές πρωτοβουλίες και, δεύτερον, επειδή οι επενδυτές (ξένοι και εγχώριοι) αποθαρρύνονται ακόμη με τη διατήρηση των μνημονίων. Τα οποία, να σημειώσω, είναι ενεργά και καθιστούν εν αμφιβόλω τη μελλοντική πορεία της χώρας.

Η σύγκρουση της Χίου

Ας βάλουμε τα πράγματα σε μια σειρά, από το τροχαίο ατύχημα που είχαν τα αυτοκίνητα στη Χίο δύο βουλευτών του νησιού, του γαλάζιου Νότη Μηταράκη και του Συριζαίου Ανδρέα Μιχαηλίδη, που είναι ιατρός ρευματολόγος, επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στη Διακοινοβουλευτική Συνέλευση της Ορθοδοξίας. Πρώτα απ’ όλα και τα δύο οχήματα δεν ήταν τα βουλευτικά. Δεύτερον, ο κ. Μηταράκης δεν βρισκόταν στη Χίο αλλά στην Αθήνα, το αυτοκίνητό που συγκρούστηκε το οδηγούσε ένας από τους συνεργάτες του. Τρίτον, το ατύχημα έγινε στις 9 το πρωί στην παραλιακή οδό του νησιού, όταν ο συριζαίος βουλευτής (μάλλον προβληματισμένος, πιθανόν αφηρημένος ή αγουροξυπνημένος) οδηγώντας ένα Ford έπεσε στο αυτοκίνητο (ένα Skoda) του συνεργάτη του κ. Μηταράκη. Τέταρτον, η σύγκρουση ήταν πλαγιομετωπική, όχι σφοδρή, με αποτέλεσμα να… βουλιάξει η πόρτα του γαλάζιου βουλευτή. Και τέλος, ο Συριζαίος αναγνώρισε το λάθος του, ζήτησε συγγνώμη και δήλωσε πως θα πληρώσει τη ζημιά. Υπάρχει όμως και μια άλλη δήλωση, «δήλωση- θριάμβου», από τον κ. Μηταράκη: «Επιτέλους αποδείχθηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει λάθη τα οποία και πληρώνει, πριν τις… εκλογές».
Τα αραβικά του Πρωθυπουργού

Αυτό που σίγουρα δεν περίμενε ο Αλέξης Τσίπρας στη συνάντηση (ενώπιον των τηλεοπτικών συνεργείων) που είχε με τον Πρόεδρο του Ισραήλ Ρούβεν Ρίβλιν ήταν να γίνει συζήτηση για τις… ντομάτες. Οταν αναφέρθηκε στην προσπάθεια προώθησης της ειρήνης και της σταθερότητας στη Μεσόγειο, χρησιμοποίησε την αραβική λέξη «Inshallah» που σημαίνει «Πρώτα ο Θεός», αν και στην Κύπρο την χρησιμοποιούν και ως… «μακάρι». Ακούγοντας αυτή τη λέξη ο ισραηλινός πρόεδρος έδειξε να ενθουσιάζεται και είπε πως υπάρχουν λέξεις που τις μοιράζονται Αραβες, Ισραηλινοί και Ελληνες, όπως η… ντομάτα. Ευτυχώς που ο κ. Τσίπρας συγκρατήθηκε και δεν του είπε και καμιά αραβική παροιμία με τις… καμήλες, την ουρά τους και τα καραβάνια που προχωρούν ενώ τα σκυλιά ουρλιάζουν.
Στον ΣΥΡΙΖΑ θυμήθηκαν τον… πολύγαμο Ερρίκο

Εως τώρα το Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς (το έχει ιδρύσει ο Συνασπισμός και στηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ) μας έχει συνηθίσει σε άλλους είδους εκδηλώσεις, όπως διαλέξεις στο θέμα της φοροαποφυγής με την ευκαιρία των Paradise Papers, διαλέξεις για τα πνευματικά δικαιώματα, εκδίδει βιβλία με σοβαρούς συγγραφείς κτλ. Μάλιστα στις 26 Νοεμβρίου είχε μιλήσει στο Ινστιτούτο για τις ανισότητες ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Τώρα όμως φαίνεται πως στο κυβερνών κόμμα έχουν λύσει πολλά προβλήματα (διαφθορά, διαπλοκή,. Σκοπιανό, υπερφορολόγηση κτλ) και άρχισαν να ασχολούνται με την πολιτική και ποιητική διαφθορά στην Αγγλία, όχι όμως τώρα μετά το Brexit, αλλά στον 16ο και 18ο αιώνα. Ετσι την Τετάρτη το Ινστιτούτο οργανώνει διάλεξη με το ανωτέρω θέμα με ομιλήτρια την Τζίνα Πολίτη, διδάκτορα της Αγγλικής Λογοτεχνίας. Σίγουρα θα περνούσε αδιάφορο το θέμα αυτό μέσα στις ταραχώδεις ώρες που περνά η κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα για το Σκοπιανό, εάν δεν πρόσεχε κάποιος το δελτίο τύπου που κυκλοφόρησε το Ινστιτούτο και σημειώνει: «Ο νόμος περί Σοδομίας που επέβαλλε ο πολύγαμος Ερρίκος ο 8ος της Αγγλίας στάθηκε αφορμή για την επικράτηση της βασιλικής έναντι της εκκλησιαστικής εξουσίας. Αποτέλεσμα της Απόλυτης Μοναρχίας ήταν η γένεση του Εθνους- Κράτους. Η γραφειοκρατική δομή διακυβέρνησης που ακολούθησε, οδήγησε στη διάχυση της διαφθοράς…». Να σημειώσω τέλος ότι ο διευθυντής του Ινστιτούτου Χάρης Γολέμης παραιτήθηκε από μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, όχι για κανέναν άλλο λόγο, αλλά επειδή η (πολυδιαφημιζόμενη Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ) δεν συμβάλλει στην χάραξη κυβερνητικής πολιτικής.

HeliosPlus