Εδώ και καιρό (μετά την ψήφιση των μνημονίων) η προπαγανδιστική μηχανή του Μαξίμου (αλλά και των δεκάδων sites που ελέγχει) επιχειρεί να μας παρουσιάσει έναν Τσίπρα (φωτογραφία) αθλητικό, έναν Πρωθυπουργό που μπορεί να αντεπεξέλθει σε δύσκολες συνθήκες, έναν… ημίθεο, έναν άνθρωπο τέλος πάντων που αντέχει και υπομένει κάθε δυσκολία. Στην αρχή διέδωσαν ότι άρχισε διατροφή (έκοψε δηλαδή τα κοντοσούβλια), εν συνεχεία ότι κάνει running (ακόμα και πριν συναντήσει τον Τραμπ) και μετά πέρασαν στα extreme sports (δηλαδή στο ψαροντούφεκο). Μόλις προχθές μάθαμε (από το ΑΠΕ) ότι ο Πρωθυπουργός έκανε δύο ολόκληρα χιλιόμετρα μέσα στο χιόνι (και σε αντίξοες καιρικές συνθήκες) για να προλάβει ένα ραντεβού με επενδυτές στο Νταβός. Περπάτησε, λέει, μέσα στην αλπική χιονοθύελλα. Το (κρατικό) ΑΠΕ όμως που μετέδωσε το περπάτημα του Τσίπρα μέσα στα χιόνια δεν μας λέει εάν ο Πρωθυπουργός φρόντισε να έχει μαζί του ορειβατικά μποτάκια, διότι με τα παπούτσια των συνεδρίων και των συνδιασκέψεων δεν θα μπορούσε να κάνει ούτε δύο βήματα στις Αλπεις. Ούτε βεβαίως μας λέει εάν φρόντισε να προμηθευτεί ισοθερμικά μπουφάν και γάντια, διότι αλλιώς θα πάγωνε. Γιατί εκείνο που ξέρω είναι ότι τελευταίως είχε ταλαιπωρηθεί από ένα εμπύρετο κρυολόγημα και δεν με πληροφόρησαν ακόμα εάν του έχει περάσει. Τέλος πάντων, αργά το βράδυ της Τετάρτης δόθηκαν οι φωτογραφίες του Πρωθυπουργού φορώντας παλτό και κασκόλ να περπατάει στα χιόνια για να πειστούν και ορισμένοι δύσπιστοι.
Από αρχηγός… ηγέτης

Δεν έλειψαν οι υπερβολές στη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ, στην οποία ο Κ. Μητσοτάκης επιχείρησε να ξεκαθαρίσει τη στάση του (και τη στάση του κόμματός του) για το Σκοπιανό, εξαπολύοντας σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση. Και οι υπερβολές που ακούστηκαν οφείλονταν κυρίως στο γεγονός ότι τα περισσότερα στελέχη, ακούγοντας τον κ. Μητσοτάκη να λέει ότι δεν θα διχάσουμε τους Ελληνες για να ενώσουμε τους Σκοπιανούς και να αναφέρεται τρεις φορές στον Κώστα Καραμανλή και μία φορά (χωρίς όμως να τον κατονομάσει) στον Αντώνη Σαμαρά, κατάλαβαν ότι το κόμμα τους μετακινείται από τη φιλελεύθερη (έστω κεντρώα) ιδεολογία στην παραδοσιακή δεξιά. Ισως σε αυτό να οφείλεται και το ξέσπασμα ενός δημάρχου (συγγενούς της οικογένειας Μητσοτάκη) που πήρε τον λόγο και ανέκραξε προς τον πρόεδρο του κόμματος: «Από αρχηγός της ΝΔ έγινες σήμερα ηγέτης». Και οι πάντες τον χειροκρότησαν.
nnn
Ισως τα στελέχη να τα επηρέασε ο όγκος του συλλαλητηρίου της Θεσσαλονίκης και τα πατριωτικά συνθήματα που ακούστηκαν εκεί, που έκαναν ακόμα και στα πηγαδάκια επιθέσεις σε καθετί αριστερό. Ακόμα και η Νίκη Κεραμέως βρέθηκε στο στόχαστρο ορισμένων συνδικαλιστών της ΝΔ, που θυμήθηκαν μια παλαιότερη δήλωσή της για την αναγνώριση πεπραγμένων της Αριστεράς. Κατά τα άλλα, οι κ.κ. Καραμανλής και Σαμαράς βρέθηκαν στην πρώτη σειρά (χειροκροτήθηκαν και χειροκρότησαν) έχοντας δίπλα τους την Ντόρα Μπακογιάννη. Μόλις όμως τελείωσε την ομιλία του ο κ. Μητσοτάκης, μπήκαν στα αυτοκίνητά τους και έφυγαν. Φάνηκαν ωστόσο να συμφωνούν με τη σκλήρυνση της γραμμής της ΝΔ έναντι της κυβέρνησης για το Σκοπιανό, κυρίως όταν άκουσαν τον πρόεδρο του κόμματος να λέει ότι «η λύση να αναζητηθεί σε άλλη συγκυρία, δεν θα γίνουμε συνένοχοι στον τραυματισμό του έθνους».

nnn
Κάποιος γνωστός, ωστόσο, σχολίασε πικρόχολα ότι ο Μητσοτάκης δεν μπορεί να εμφανίζεται ούλτρα φιλελεύθερος και μαζί να συντονίζεται με τους παλαιοημερολογίτες.


20.500 ευρώ για ενοίκιο πρεσβευτικής κατοικίας
Εχω στα χέρια μου ένα έγγραφο με την υπογραφή του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά (αριθμός εγγράφου Φ.085.1/0813), το οποίο το διάβαζα και το ξαναδιάβαζα και εντυπωσιάστηκα λόγω της δαπάνης που εγκρίνει. Αφού παραθέτει ένα σωρό νόμους και διατάγματα (για να δικαιολογήσει προφανώς τη νομιμότητα του εγγράφου), στο τέλος υπάρχει φαρδιά πλατιά η έγκριση ενός ποσού της τάξεως των 122.684,000 ευρώ! Και ξέρετε γιατί το υπουργείο ξοδεύει τόσα ευρώ; Για να πληρώσει το εξαμηνιαίο μίσθωμα της πρεσβευτικής κατοικίας στη Σιγκαπούρη. Δηλαδή 20.447,33 ευρώ τον μήνα μόνο για ενοίκιο της οικίας του πρεσβευτή μας στη Σιγκαπούρη. Θα πρέπει να σας σημειώσω ότι η πρεσβεία μας στη Σιγκαπούρη άνοιξε τελευταίως και τότε ο κ. Κοτζιάς αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα ελληνικής πρεσβείας στη χώρα αυτήν. Είπε συγκεκριμένα (ανάμεσα σε άλλα) ότι στη Σιγκαπούρη υπάρχουν «παστωμένα» μαύρα χρήματα Ελλήνων και η ελληνική πρεσβεία θα συμβάλει στην ανεύρεσή τους, δίνοντας έτσι ένα χτύπημα στη φοροδιαφυγή.
Ενας αυτοπροσδιοριζόμενος ως αντάρτης του ΣΥΡΙΖΑ

Είναι, όπως φημίζεται, ο μοναδικός που κάνει ουσιαστική εσωκομματική αντιπολίτευση και όχι η ομάδα των 53+, που εξαντλεί την κριτική της σε παρεμβάσεις (χωρίς αντίκρισμα), και το σημαντικότερο, ενώ είναι «αντάρτης», δεν φοβάται τις διαγραφές. Μήπως επειδή ο Αλέξης Τσίπρας δύσκολα διαγράφει στελέχη του; Ή μήπως δεν τον παίρνουν στα σοβαρά; Ο λόγος για τον Γιάννη Μιχελογιαννάκη ( ο βουλευτής που άλλαζε κόμματα για να μην ψηφίσει μνημόνια και τελικά ψήφισε δύο –και μάλιστα «μετά χαράς» –όπως λέει). Και για να δικαιολογήσει την κομματική «ανταρσία» του, λέει ότι βγήκε από την κομματική γραμμή και δεν ψήφισε την αλλαγή φύλου από τα 15, τον νόμο για τα καζίνα και τους πλειστηριασμούς, αλλά κανείς δεν ασχολήθηκε μαζί του.
Φέρτε την… Ζωή

Συνήθως οι συζητήσεις που διεξάγονται στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής για κύρωση συμβάσεων είναι βαρετές, δεν μετέχουν πρωτοκλασάτα στελέχη των κομμάτων (ούτε της κυβέρνησης) και οι περισσότεροι βουλευτές κτυπάνε την κάρτα τους (για να δηλώσουν παρουσία) και αποχωρούν για άλλες ασχολίες. Και η συνεδρίαση της Επιτροπής της Τετάρτης προβλεπόταν να είχε την ίδια κατάληξη, εάν δεν έκανε παρέμβαση ένας από τους Συριζαίους βουλευτές λέγοντας στον Πρόεδρο της Επιτροπής Μάκη Μπαλαούρα να ενεργοποιηθεί η Υποεπιτροπή για το Χρέος. Τι ήθελε να το πει; Πετάχτηκε σαν ελατήριο από τη θέση του ο Γ. Αμυράς του Ποταμιού και πρότεινε: «Ναι, φέρτε τη Ζωή Κωνσταντοπούλου στη Βουλή να σας εξηγήσει ακριβώς τι λέγατε και τι κάνετε για το χρέος». Εγινε, όπως αντιλαμβάνεστε το «έλα να δεις». Εκλεισαν τα μικρόφωνα και το μόνο που έλειπε από τη φασαρία που δημιουργήθηκε ήταν το… «φρουρά- φρουρααά» του κ. Μπαλαούρα.

HeliosPlus