Μια ρήση που κοσμεί τα γραφεία της ΕΣΗΕΑ είναι το «η δημοσίευσις είναι η ψυχή της Δικαιοσύνης». Ανήκει στον ελβετό φιλέλληνα Ιωάννη Ιάκωβο Μάγερ, ο οποίος θεωρείται ο «πατέρας» της ελληνικής δημοσιογραφίας. Γεννημένος στη Ζυρίχη στα τέλη του 1798 σπούδασε Ιατρική, αλλά δεν ολοκλήρωσε ποτέ τις σπουδές του. Ο φλογερός φιλελληνισμός του τον έφερε στο επαναστατημένο Μεσολόγγι, όπου εξέδωσε την πρώτη ελληνική εφημερίδα, τα «Ελληνικά Χρονικά».
Τα κόκαλα αυτού του ανθρώπου προφανώς θα τρίζουν ανατριχιαστικά, το τελευταίο διάστημα, με τη στάση που τηρεί η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ έναντι του Τύπου. Για ό,τι συμβαίνει στη χώρα, και είναι εκτός του πλαισίου που ο Πρωθυπουργός, ο εταίρος του στην κυβέρνηση, οι υπουργοί και τα στελέχη του κόμματος προωθούν, για όλα, ανεξαιρέτως, ευθύνεται ο Τύπος. Ο,τι δεν συμφέρει την κυβέρνηση, ό,τι γκριζάρει την κατασκευασμένη αισιοδοξία που αγωνιωδώς πλασάρει, ό,τι χαλάει γενικώς το Success Story του κ. Τσίπρα είναι εκ προοιμίου υποβολιμαίο, ύποπτο, υπηρετεί άνομα συμφέροντα και αν προέρχεται και από έντυπο του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη απαραιτήτως υπαγορεύεται από τον «υπόδικο Μαρινάκη» και βοηθάει εξ αντικειμένου τη Νέα Δημοκρατία.
Αν η αλήθεια δεν συμφωνεί με εμάς, τόσο το χειρότερο για την αλήθεια, μοιάζει να πιστεύει η κυβέρνηση στην προσπάθειά της να αποδείξει ότι όλο αυτό που ζούμε καθημερινά δεν συμβαίνει στην πραγματικότητα αλλά είναι μια κατασκευή που στόχο έχει να υπονομεύσει την παραμονή της στην εξουσία.
Πρέπει να πω ότι η τακτική αυτή δεν είναι καινούργια –και άλλες κυβερνήσεις στο παρελθόν έχουν επιτεθεί στον Τύπο κάθε φορά που αισθάνονταν αδύναμες απέναντι στην αλήθεια. Αλλά είναι η πρώτη φορά που μια κυβέρνηση στοχοποιεί εξακολουθητικά, συγκεκριμένα μέσα ενημέρωσης, τον εκδότη τους, τους δημοσιογράφους τους, και προσπαθεί με εκβιαστικό τρόπο να αποτρέψει να κάνουν αυτό που πάντα έκαναν, δηλαδή τη δουλειά τους
Ματαιοπονεί ασφαλώς, αλλά αυτή είναι μια άλλης τάξεως συζήτηση. Σημασία έχει να καταλάβει –και θα το καταλάβει, και θα το καταλαβαίνει περισσότερο όσο περνάει ο χρόνος –ότι εκβιασμοί που παραπέμπουν σε πρακτικές της νύχτας και απόπειρες να φιμωθούν οι αντίθετες φωνές με υποχείριο το κράτος και τους θεσμούς του δεν έχουν κανένα πρακτικό αποτέλεσμα. Εμείς θα συνεχίσουμε και εκείνοι ας αναζητήσουν άλλες μεθόδους να μας σταματήσουν –υπάρχουν για παράδειγμα και οι πρακτικές Μαδούρο…

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ