Σχετικά με τις πρόσφατες εξελίξεις και την ανάκληση του διορισμού της μέχρι πρότινος Γενικής Διευθύντριας του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου κυρίας Ηλέκτρας Βενάκη, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΚΚ δηλώνει τα εξής σε ανακοίνωσή του της Τετάρτης 8 Νοεμβρίου:

«Μέλη του Δ.Σ. δυστυχώς διαπίστωσαν ότι η Γ.Δ., παρά τη δηλωμένη πρόθεσή της και την προσφορά της, εμφανιζόταν απρόθυμη στο να προχωρήσουν πιο αποφασιστικά οι αναγκαίες τομές για ένα ουσιαστικό νέο ξεκίνημα στο ΕΚΚ.

Πιο συγκεκριμένα, η Γ.Δ. παρέμεινε, όπως είχε επισημάνει και το προηγούμενο Δ.Σ., σε πρακτικές που οδηγούσαν σε τριβές εντός του ΕΚΚ και, εν τέλει, σε μία διαρκή ατμόσφαιρα αναταραχής, που επιτεινόταν από την επιλεκτική εφαρμογή των αποφάσεων του Δ.Σ. και προβληματικές πρακτικές στην ενημέρωσή του πάνω σε κρίσιμα ζητήματα.

Κάτω από τις συνθήκες αυτές, 5 μέλη του Δ.Σ. (Δημήτρης Παπαιωάννου, Κωστής Καρπόζηλος, Σόλων Ξενόπουλος, Ελισάβετ Χρονοπούλου, και Αλέξανδρος Λογοθέτης), στο πλαίσιο των υποχρεώσεών τους, επεσήμαναν στην Υπουργό Πολιτισμού τις συνεχιζόμενες αυτές δυσλειτουργίες, παρά τις παραινέσεις, επισημαίνοντας την αδυναμία συνεργασίας του Δ.Σ. με την κυρία Βενάκη, αδυναμία η οποία ναρκοθετούσε τη δυνατότητα του ΕΚΚ να ανταποκριθεί στους καταστατικούς σκοπούς του. Υπό την οπτική αυτή, τα εν λόγω μέλη κρίνουν ως απόλυτα θετική την απόφαση της Υπουργού Πολιτισμού.»

Και η ανακοίνωση καταλήγει: «Το Δ.Σ. του ΕΚΚ δηλώνει την ετοιμότητά του να υποστηρίξει κάθε πρωτοβουλία, που θα αποτινάσσει τις συσσωρευμένες αδράνειες και αγκυλώσεις που έχουν κατά καιρούς ταλαιπωρήσει το ΕΚΚ και θα επιταχύνει τις διαδικασίες για την αποτελεσματικότερη υλοποίηση των σκοπών του.»

Ερωτήματα που αναπόφευκτα προκύπτουν από την ανακοίνωση:

1.Σε ποιές «αναγκαίες τομές νέου ξεκινήματος του ΕΚΚ» αναφέρεται το Δ.Σ.; Συγκεκριμένα και χωρίς αοριστολογίες παρακαλούμε.

2.Ποιές πρακτικές της κυρίας Βενάκη οδηγούσαν σε τριβές εντός ΕΚΚ και ποιούς αφορούσαν; Συγκεκριμένα και χωρίς αοριστολογίες παρακαλούμε.

3.Πως ακριβώς ορίζει το Δ.Σ. την «ατμόσφαιρα αναταραχής» που προκαλούσε με την στάση της η κυρία Βενάκη; Ποιός αναταράχτηκε και πως; Συγκεκριμένα και χωρίς αοριστολογίες παρακαλούμε.

4.Ενα παράδειγμα «επιλεκτικής εφαρμογής αποφάσεων του Δ.Σ.» δεν θα ήταν άσχημο ε; Ενα απλό παράδειγμα αρκεί. Συγκεκριμένα και χωρίς αοριστολογίες παρακαλούμε.

5.Τέλος, ένα παράδειγμα «προβληματικής πρακτικής στην ενημέρωσή του Δ.Σ. πάνω σε κρίσιμα ζητήματα», επίσης δεν θα ήταν άσχημο να προστεθεί, μαζί βεβαίως με το κρίσιμο ζήτημα. Συγκεκριμένα και χωρίς αοριστολογίες παρακαλούμε.

Αντε γιατί βαρεθήκαμε να λύνουμε γρίφους και να ξύνουμε το κεφάλι μας διαβάζοντας “ξύλινες ανακοινώσεις” που το μόνο που δηλώνουν είναι την ανικανότητα όσων τις συνέταξαν να παίρνουν την ευθύνη τους λέγοντας τα πράγματα με το όνομά τους, με συγκεκριμένα στοιχεία, συγκεκριμένα ονόματα, συγκεκριμένα γεγονότα, συγκεκριμένες καταστάσεις.