Απίστευτα τα όσα είπε ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης που παραδέχθηκε το πρωί της Κυριακής στην τηλεόραση του Σκάι, ότι «το πακέτο Γιούνκερ δεν έχει αξιοποιηθεί επαρκώς, γιατί έχει μια τρομακτική διαδικασία και πρέπει να καταθέσεις business plan».

Είναι ανήκουστο σε μια εποχή που η ελληνική οικονομία και κοινωνία βιώνει μια πολύ μεγάλη κρίση, ένας από τους στενούς συνεργάτες του Πρωθυπουργού να δηλώνει ανερυθρίαστα, ότι η κυβέρνηση δεν έχει αξιοποιήσει το πακέτο Γιούνκερ γιατί χρειάζεται προϋπολογισμό! Μάλιστα επιχείρησε να δικαιολογήσει τα…αδικαιολόγητα, τονίζοντας ότι «δεν γίνονται σε ένα χρόνο αυτά τα πράγματα. Είμαστε κυβέρνηση δυο χρόνια».

Η αναφορά Φλαμπουράρη αναδεικνύει σε πολύ μεγάλο βαθμό και το πρόβλημα σε τμήμα της κυβέρνησης που αδυνατεί να προχωρήσει στο σχεδιασμό και στην υλοποίηση σχεδίων που θα δώσουν αναπτυξιακή ώθηση στην πολύπαθη ελληνική οικονομία.

Παράλληλα, φέρνει στο προσκήνιο τις δυο σχολές σκέψεις στον στενό πρωθυπουργικό πυρήνα: Από τη μια πλευρά υπάρχει η θεωρία ότι δεν γίνονται αυτά, αφού θέλουν προετοιμασία και χρόνο και άρα ενισχύεται η ολιγωρία. Από την άλλη πλευρά σε νέα πρόσωπα του Μεγάρου Μαξίμου υπάρχει η λογική ότι πρέπει να τρέξει πιο γρήγορα η κυβέρνηση, αφού τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να κερδίσει χώρο, χρήμα και χρόνο, εάν θέλει να τελειώσει το πρόγραμμα τον Αύγουστο του 2018.

Η τρίτη αξιολόγηση αρχίζει επί της ουσίας μετά την ΔΕΘ και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να επικρατήσει η λογική της ήσσονος προσπάθειας. Η κυβέρνηση με πρώτο τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα οφείλει, αφήνοντας στην άκρη τις όποιες ιδεοληψίες, να προχωρήσει με γοργά βήματα η κυβέρνηση, ώστε να μην κινδυνεύσει να τιναχθεί στον αέρα όλη η προσπάθεια των τελευταίων ετών.

Ήδη έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος και χρήμα, ενώ δεν υπάρχουν άλλες ευκαιρίες. Αυτή είναι η τελευταία, με business plan, την πιστή εφαρμογή όσων έχουν ψηφιστεί και απορρέουν από το τρίτο πρόγραμμα.