Οσοι επιχείρησαν την Παρασκευή να ευχηθούν τηλεφωνικά στον (εορτάζοντα) πρόεδρο της ΝΔ Κυρ. Μητσοτάκη (φωτογραφία), σίγουρα θα απογοητεύτηκαν, αφού ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν σήκωνε κανένα τηλέφωνο, ή μάλλον το τηλέφωνό του έδειχνε ότι ήταν εκτός λειτουργίας. Τι είχε συμβεί; Ο κ. Μητσοτάκης δεν ήθελε ανήμερα την ονομαστική του εορτή, λόγω πένθους για τον πατέρα του, να γιορτάσει και έτσι πήρε το αεροπλάνο της γραμμής, ταξίδεψε επί 13 ώρες και έφθασε στο Χονγκ Κονγκ για ένα διήμερο. Ισως κανείς να μην είχε αντιληφθεί ότι ο πρόεδρος της ΝΔ βρισκόταν στο Χονγκ Κονγκ, αφού δεν υπήρξε καμία ανακοίνωση της ΝΔ, εάν έλληνες ταξιδιώτες δεν τον συναντούσαν τυχαίως στο αεροδρόμιο, και αυτοί με τη σειρά τους δεν τηλεφωνούσαν αμέσως στην Αθήνα (όχι, θα το άφηναν).
nnn
Ρώτησα στενό συνεργάτη του κ. Μητσοτάκη τι γύρευε στο Χονγκ Κονγκ ο πρόεδρος και η απάντηση που μου δόθηκε ήταν «ναι, πήγε και γύρισε. Δεν είναι μυστικό. Δεν είναι σαν τους άλλους που παίρνουν το πρωθυπουργικό αεροπλάνο, κάνουν ταξιδάκια και δεν το ανακοινώνουν». Ωστόσο απάντηση δεν πήρα. Τι δουλειά είχε και μάλιστα για μερικές ώρες στον Χονγκ Κονγκ; Ψάξε, ψάξε, ρωτώντας και κανέναν Ελληνα στη μακρινή αυτή χώρα (που μόλις πρόσφατα γιόρτασε μεγαλοπρεπώς την επανένωσή της με την Κίνα) κάτι βρήκα. Η επίσκεψη ήταν ιδιωτική. Η κόρη του Σοφία έκανε εκεί ένα σεμινάριο και πήγε να την επισκεφθεί.
nnn
Το πρώτο πράγμα που ρώτησε επιστρέφοντας από το Χονγκ Κονγκ στην Αθήνα ο κ. Μητσοτάκης ήταν εάν είχε προσδιοριστεί η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής σχετικά με το αίτημα της ΝΔ για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την παρέμβαση του Π. Καμμένου στη Δικαιοσύνη, με τα τηλεφωνήματα που έκανε σε ισοβίτη για την υπόθεση του ναρκοπλοίου «Noor 1»

nnn
Ο Κώστας Τσιάρας, που μετείχε στη Διάσκεψη των προέδρων της Βουλής, είπε στον πρόεδρό του ότι η συζήτηση έχει προσδιοριστεί για τις 25 Ιουλίου, αν και, όπως ειπώθηκε εκείνη την ημέρα, ο κ. Τσίπρας περιμένει στην Αθήνα τον κ. Μοσκοβισί. Αλλά, όπως του είπε ο γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ, η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη έως το τέλος του Ιουλίου να προσδιορίσει τη συζήτηση στην Ολομέλεια, συνεπώς η έλευση του κ. Μοσκοβισί στην Αθήνα δεν θα εμποδίσει τον κ. Τσίπρα να εμφανιστεί στη Βουλή.


Το Κολιάτσου – Παγκράτι του Μοσκοβισί

Αλλά δεν είναι μόνον ο Πιερ Μοσκοβισί που μας έρχεται καλοκαιριάτικα. Ερχονται και άλλοι. Για παράδειγμα, έρχεται την Πέμπτη ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ο οποίος θα αναγορευτεί επίτιμος διδάκτορας της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ερχεται ακόμη ο Γκίντερ Εντιγκερ, ο επίτροπος Προϋπολογισμού της ΕΕ (η πλέον σημαντική παρουσία της ΕΕ στην Ελλάδα αυτό το καλοκαίρι). Οσο για τον Μοσκοβισί, έκανε την Αθήνα σαν αυτό που λέμε «Πατήσια – Παγκράτι», αφού δεν χάνει ευκαιρία να μας επισκέπτεται και να μας λέει καλά λόγια για το χρέος. Να σκεφτείτε ακόμη και τον μήνα του μέλιτος όταν είχε νυμφευθεί ήθελε να τον περάσει στην Ελλάδα.


«Πώς να κρυφτείς απ’ τα παιδιά…»

Οταν ο Στ. Θεοδωράκης συναντήθηκε με τα παιδιά, με τους εφήβους που μετέχουν στη Βουλή των Εφήβων, οι ερωτήσεις έπεσαν σαν βροχή: «Γιατί δεν έχουμε και μη κρατικά πανεπιστήμια;». «Από ποιους πρέπει να αξιολογούνται οι καθηγητές μας;». «Γιατί δεν ψηφίζουν αυτοί που έφυγαν στο εξωτερικό» ή «ένα παιδί στον Εβρο και ένα παιδί στην Αθήνα έχουν τις ίδιες ευκαιρίες;». Ερωτήσεις οι οποίες δεν υποβλήθηκαν στη διάρκεια κάποιας συνεδριάσεως της Βουλής των Εφήβων, αλλά κατ’ ιδίαν στον επικεφαλής του Ποταμιού, όταν τους συνάντησε. Και απάντησε σε όλες, όπως φέρ’ ειπείν ότι πρέπει να ψηφίζουν οι Ελληνες του εξωτερικού, ότι πρέπει να έχουμε κρατικά πανεπιστήμια και σε ό,τι αφορά τις ευκαιρίες που έχουν τους είπε ότι δεν είναι ο τόπος, είναι ο καθηγητής και ο γονιός, το σχολείο και το σπίτι. Γιατί, όπως έλεγε ο κ. Θεοδωράκης, έπρεπε να δώσει απαντήσεις επειδή «όπως λέει και ο Νιόνιος, πώς να κρυφτείς από τα παιδιά…».


Ο Γλέζος στο Πεντάγωνο

Στην αρχή ήρθε ένα SMS: «Γεύμα προς τιμήν του Μανώλη Γλέζου στο ΥΠΕΘΑ» έγραφε. Τι να υποθέσει κανείς. Οτι η πολιτική και η στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμύνας παρέθεσαν γεύμα προς τιμήν του κ. Γλέζου. Οτι στο γεύμα αυτό παρακάθησε και ο Π. Καμμένος; Η απορία όμως λύθηκε με ένα επεξηγηματικό e-mail. Το γεύμα (στο Δώμα του Ναυτικού) παρέθεσε ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας Δ. Βίτσας (που είναι και παλαιός αριστερός και γνωρίζονται χρόνια με τον κ. Γλέζο) και δεν ήταν σε αυτό ο κ. Καμμένος. Ηταν όλη η στρατιωτική ηγεσία, αλλά ο κ. Καμμένος όχι. Ποιος ξέρει γιατί… Εκείνο που έμαθα είναι ότι το γεύμα έγινε προς τιμήν του κ. Γλέζου «ως μια συμβολική πράξη τιμής και σεβασμού στο πρόσωπό του για εθνική ανεξαρτησία και Δημοκρατία». Ετσι τουλάχιστον επισήμως ανακοινώθηκε, και ο κ. Γλέζος βρήκε την ευκαιρία να πει τις απόψεις του για τη στρατιωτική εκπαίδευση των κληρωτών, απόψεις, όπως είπε, βγαλμένες από την πολύχρονη εμπειρία του στους στίβους υπεράσπισης της εθνικής ανεξαρτησίας.

HeliosPlus