Η συνήθεια του Πρωθυπουργού να πίνει νερό, πολύ νερό, είτε βρίσκεται στη Βουλή είτε μετέχει στις συνόδους κορυφής, ή ακόμα σε επισκέψεις του στα υπουργεία μπορεί να προκαλέσει ορισμένα απρόοπτα προβλήματα. Για παράδειγμα, μπορεί να εγκαταλείψει το πόντιουμ στη συνέντευξη Τύπου για να πιει μια γουλιά νερό (όπως συνέβη στην Ουκρανία), είτε να χύσει το νερό. Οπως συνέβη στην επίσκεψή του (την πρώτη που άρχισε σε υπουργεία) στο Παιδείας. Ο κ. Τσίπρας ανέλυε όλο το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για την εκπαίδευση, αυτό με τα ολοήμερα σχολεία, με τη μείωση των μαθητών σε κάθε τάξη, τις αλλαγές σε Ιστορία, Θρησκευτικά και τεχνικά μαθήματα, τα σχολικά γεύματα και έμεινε μόνο ένα πρόγραμμα να εξαγγείλει, αυτό της αύξησης της επιχορήγησης στα πανεπιστήμια κατά 65 εκατ. ευρώ. Ηταν το τελευταίο χαρτί που είχε μπροστά του και ενώ ήταν έτοιμος να το εξαγγείλει, χύνεται το νερό που είχε στο ποτήρι του και έπεσε στα… 65 εκατ. Βεβαίως το ποσό βράχηκε και δεν φαινόταν καλά. Εγραφε 65 ή 68 εκατ. Και δεν μπορούσε να πει λάθος γιατί από τα 65 έως τα 68 έχει διαφορά, πώς να το κάνουμε. Μου λένε ότι τον βοήθησε ο υπουργός κ. Γαβρόγλου με δύο τρόπους…
nnn
Η πρώτη ήταν ότι έσπασε την αμηχανία που εξαπλώθηκε μέσα στην αίθουσα με το χυμένο στο έγγραφο νερό, φωνάζοντας «γούρι-γούρι» και εν συνεχεία είπε το ποσό των 65 εκατ. ευρώ, το οποίο εξήγγειλε και ο κ. Τσίπρας και έτσι έληξε το θέμα (αφού προηγήθηκε κάποιο από τα γνωστά αστειάκια του Πρωθυπουργού, τα οποία δεν «έπιασαν», μέσα στον πανζουρλισμό από τα «γούρι-γούρι» που ακολούθησαν).
nnn
Θυμάστε που τις προάλλες ο κ. Τσίπρας επισκέφθηκε και πάλι το υπουργείο Παιδείας και βαθμολόγησε με άριστα τον τότε υπουργό Νίκο Φίλη και εν συνεχεία τον καρατόμησε. Τώρα ο κ. Φίλης δεν ασχολείται με τα της Παιδείας, αλλά κυρίως με τον Πάνο Καμμένο και τα εξοπλιστικά του προγράμματα που εξήγγειλε ή με την προσέγγιση που επιχειρεί με το «βρώμικο» όπως το χαρακτηρίζει ΠαΣοΚ. Αυτή τη φορά όμως ο κ. Τσίπρας ήταν προσεκτικός, κάτι που καθησύχασε τον κ. Γαβρόγλου. Πρώτα απ’ όλα είπε πως δεν σκοπεύει να κάνει ανασχηματισμό και δεύτερον απέφυγε γενικά τις βαθμολογίες. Οταν ρώτησα τον υπουργό Παιδείας εάν ο κ. Τσίπρας τον βαθμολόγησε, μου απάντησε γελώντας: «Οχι τέτοια πράγματα σε εμάς, είχαμε σοβαρότερα πράγματα να ασχοληθούμε…».
nnn
Η επόμενη επίσκεψη του κ. Τσίπρα σε υπουργείο θα είναι στο Υγείας. Εδώ να σημειώσω ότι τρέφει ιδιαίτερη συμπάθεια προς τον Παύλο Πολάκη και έτσι θέμα να τον ανασχηματίσει δεν υπάρχει. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι ο κ. Πολάκης είχε διαθέσει το σκάφος του πέρυσι το καλοκαίρι για μια βόλτα του κ. Τσίπρα στα νησιά.


Γιατί δεν μπορεί να εφαρμοστεί η τροπολογία για τον Ιβάν Σαββίδη

Και όμως βιάστηκαν για την περίφημη τροπολογία του Ιβάν Σαββίδη. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κ. Τζαβάρας αλλά και εξέχοντες νομικοί μού εξήγησαν ότι δεν μπορεί να εφαρμοστεί και σας μεταφέρω:
nnn
Με βάση τη διάταξη του άρθρου 2 του Αστικού Κώδικα, ο νόμος ορίζει για το μέλλον ότι δεν έχει αναδρομική δύναμη και διατηρεί την ισχύ του εφόσον άλλος κανόνας δικαίου δεν τον καταργήσει ρητά ή σιωπηρά. Με τη διάταξη του άρθρου 22 του Ν. 4469/2017 ρυθμίζονται θέματα αστικής ευθύνης νομικού προσώπου στο πλαίσιο της εφαρμογής των διατάξεων των άρθρων 161 και 162 του Ν. 2960/2001 (Εθνικός Τελωνειακός Κώδικας).
nnn
Κατά ρητή πρόβλεψη του άρθρου 23 τού ως άνω Ν. 4469/2017 η ισχύς της συγκεκριμένης διάταξης του άρθρου 22 αρχίζει 3 μήνες μετά τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Η δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως έχει ημερομηνία 3 Μαΐου 2017, κατά συνέπεια θα αρχίσει η εφαρμογή της μετά τις 3 Αυγούστου 2017 και θα καταλαμβάνει τις περιπτώσεις πώλησης που θα εμφανισθούν μετά την ως άνω ημερομηνία.
nnn
Υπό τα δεδομένα αυτά και με βάση την αρχή της μη αναδρομικής ισχύος των νόμων η βουλευτική τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή δεν μπορεί να εφαρμοστεί στην περίπτωση Ιβάν Σαββίδη – ΣΕΚΑΠ.

Οταν πας να κλαδέψεις την ελιά

Δεν το βάζει κάτω ο «πράσινος» Ι. Κουτσούκος. Ο βουλευτής του ΠαΣοΚ παρά το σοβαρό κάταγμα που υπέστη εδώ και καιρό πέφτοντας από μια ελιά την ώρα που κλάδευε, είναι καθημερινά στην Βουλή με τις πατερίτσες. Με χειρουργημένο πόδι ο κ. Κουτσούκος συμμετέχει κανονικά στις συνεδριάσεις και στις κομματικές συνάξεις. Μάλιστα κάποιος σύντροφός του του έστειλε ένα μήνυμα με πολιτικό νόημα: «Αυτά παθαίνει όποιος θέλει να κλαδέψει την Ελιά», του έγραψε, παραπέμποντας βεβαίως όχι στην ελιά που είχε ανέβει ο ατυχής βουλευτής στο κτήμα του στην Αμαλιάδα, αλλά την κεντροαριστερή Ελιά-Δημοκρατική Παράταξη με την συμμετοχή του ΠαΣοΚ και άλλων δημοκρατικών δυνάμεων.

Τα κότσια του Φωτήλα

Έχει κότσια ο άνθρωπος. Δίπλα στον «σκληρό πυρήνα» των καραμανλικών πήγε και κάθισε αν και άρτι αφιχθείς στη ΝΔ, ο Ιάσων Φωτήλας κατά την συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Και μάλιστα στην σειρά που καθόταν ο πρώην πρόεδρος του κόμματος Ευ. Μεϊμαράκης, έχοντας δίπλα του τον Ι. Ανδριανό και τον έτερο (μεταβατικό) πρόεδρο της ΝΔ Ι. Πλακιωτάκη. Μάλιστα δεν έκρυψε το ενδιαφέρον του παρακολουθώντας τον κ. Μεϊμαράκη που είχε γυρίσει και συζητούμε με τον πρώην πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή που καθόταν από πίσω τους. Η κουβέντα αυτή τράβηξε το ενδιαφέρον και άλλων παριστάμενων μεταξύ των οποίων και ο στενός συνεργάτης του Κυρ. Μητσοτάκη, Τ. Θεοδωρικάκος ο οποίος βρισκόταν σε «απόσταση βολής».

Θέμα αυτοδυναμίας στη ΝΔ

Να απευθυνθούμε ξανά στους δεξιούς ψηφοφόρους που έχουμε χάσει, κάλεσε τον Κυρ. Μητσοτάκη ο Ν. Κακλαμάνης, όπως μαθαίνω, κατά την συζήτηση που ακολούθησε μετά την ομιλία του αρχηγού του κόμματος στην Κ.Ο. Η άποψή του ερμηνεύθηκε ως παραίνεση για στροφή στην λαϊκή δεξιά που διαμοιράστηκε εκλογικά. Μαθαίνω ακόμα ότι ένα από τα ζητήματα που τέθηκαν στην συζήτηση ήταν και αυτό της αυτοδυναμίας και ειδικότερα ότι πρέπει πάση θυσία η ΝΔ να την επιδιώξει, διότι αν δεν συμβεί αυτό θα είναι «όμηρος» άλλων κομμάτων και επιπλέον κινδυνεύει να πέσει στο «ναρκοπέδιο» που έχει στήσει ο ΣΥΡΙΖΑ με την απλή αναλογική, που θα ισχύσει στις μεθεπόμενες εκλογές, και την προεδρική εκλογή του 2020.