Θα έχει ενδιαφέρον το μήνυμα του Μάριο Ντράγκι που κομίζει στον Αλ. Τσίπρα ο δεύτερος τη τάξει ισχυρός της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μπενουά Κερέ (φωτογραφία), ο οποίος θα βρίσκεται στην Αθήνα από το Σαββατοκύριακο αλλά οι επίσημες επαφές του θα αρχίσουν από τη Δευτέρα. Ο κ. Κερέ έρχεται προσκεκλημένος του κεντρικού τραπεζίτη Ι. Στουρνάρα (και με αυτόν θα συναντηθεί πρώτα) αλλά η κυβέρνηση αφήνει να διαρρεύσει ότι μεταφέρει και μήνυμα προς τον κ. Τσίπρα. Ετσι θα συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό αλλά και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Πρ. Παυλόπουλο. Τόσο σημασία αποδίδουν στην κυβέρνηση στην επίσκεψη.


Το συγχωροχάρτι του Ευκλείδη

Καιρό είχε να εμφανιστεί στη Βουλή για να απαντήσει σε ερωτήσεις βουλευτών ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτος. Εστω και αργά, πάντως, προσήλθε για να πει μεταξύ των άλλων και την άποψή του –και όχι της κυβέρνησης, όπως έσπευσε να διευκρινίσει προς αποφυγή παρεξηγήσεων –περί της χρησιμότητας των εξεταστικών επιτροπών της Βουλής, οι οποίες, κατά κοινή ομολογία, ουδέποτε έχουν παραγάγει κάτι ουσιαστικό που να βρίσκει σύμφωνο το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων. Ο υπουργός εξήγησε στον βουλευτή της ΝΔ Ν. Κακλαμάνη ο οποίος έθεσε το θέμα της διερεύνησης των ελλειμμάτων που με τα χρόνια οδήγησαν στα Μνημόνια, εξαιρώντας ωστόσο την περίοδο διακυβέρνησης Καραμανλή, ότι «όλα αυτά τα ζητήματα, κατά τη δική μου άποψη, έχουν και ακαδημαϊκή πλευρά, δηλαδή να δούμε τα στοιχεία, τι έγινε –και δεν είναι μόνο αυτά τα στοιχεία, αλλά είναι κι άλλα στοιχεία που θα πρέπει να αναλύσουμε».
nnn
Οπως διευκρίνισε: «Δεν νομίζω ότι η εξεταστική είναι το καλύτερο πλαίσιο –δεν έχει πάρει θέση η κυβέρνηση, οπότε δεν απαντάω σαν κυβέρνηση, απαντάω προσωπικά –για να γίνει αυτή η αντιπαράθεση». «Νομίζω ότι πρέπει να γίνει με επιστημονικό τρόπο και μετά με πολιτικά συμπεράσματα, αλλά χωρίς αυτό το κλίμα που δημιουργούν οι εξεταστικές επιτροπές που έχουν τον ρόλο τους για άλλα ζητήματα» είπε. Αν και κάποιοι εξέλαβαν την απάντησή του ως «συγχωροχάρτι» για την περίοδο Καραμανλή και τη διόγκωση του ελλείμματος, ο κ. Τσακαλώτος δεν παρέλειψε να αποδώσει ευθύνες: «Δεν είπατε για το στοιχείο του 2009, όπου υπήρξε μια πολύ μεγάλη αύξηση του ελλείμματος, από το 2007 προς το 2008 και από το 2008 προς το 2009. Αρα και εκεί υπάρχει μια ευθύνη στην κυβέρνηση Καραμανλή» είπε στον κ. Κακλαμάνη. Αλλά αυτό που έμεινε είναι ότι ο υπουργός Οικονομικών δεν βλέπει με καλό μάτι την συγκρότηση εξεταστικής.


Τριπλές εκλογές

Σας πληροφορώ ότι επειδή το σενάριο για εκλογές φούντωσε πάλι μετά τα όσα είπε ο Πρωθυπουργός στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, έγινε ειδική αναφορά στον λεγόμενο «πρωινό καφέ» του Μαξίμου και ειπώθηκε ότι θα επιμείνουμε εφεξής να λέμε ότι τον Μάιο του 2019 θα γίνουν οι εκλογές. Μόνο που θα είναι τριπλές, βουλευτικές, ευρωεκλογές και αυτοδιοικητικές. Αισιοδοξία κι αυτή;
Το… Χαλαρόν

Βάφουν, ξεσκονίζουν, καθαρίζουν, ανακαινίζουν το γραφείο που θα στεγάσει το «Παράρτημα Πρωθυπουργικού Γραφείου», που ορισμένοι επιμένουν να το ονομάζουν «Το Χαλαρόν», στον πρώτο όροφο του υπουργείου Μακεδονίας – Θράκης, στη Θεσσαλονίκη. Γιατί «Το Χαλαρόν»; Γιατί η ουσιαστική δουλειά του θα είναι η ολιγόωρη φιλοξενία του Αλέξη Τσίπρα σε αυτό όταν επισκέπτεται τη Θεσσαλονίκη και θα λειτουργεί ως χώρος συνάντησης με βαλκάνιους ηγέτες, όπως ο ίδιος είχε πει. Ολα τα άλλα θα γίνονται από το γραφείο στην Αθήνα. Μήπως όμως (λένε μερικοί) η ουσιαστική χρησιμότητά του είναι η ύπαρξη ενός χώρου βολέματος κολλητών και ημετέρων, αλλά και η λειτουργία ενός ακόμη πόλου εξουσίας του Αλέξη Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη; Ας μην ξεχνάμε ότι η τοπική οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ έχει έντονη παρουσία και ισχυρές προσωπικότητες, οπότε η τοποθέτηση της Κατερίνας Νοτοπούλου η οποία συντάσσεται με τους «53 +» στη θέση της διευθύντριας του γραφείου φέρει έναν ισχυρό συμβολισμό. Η 28χρονη Θεσσαλονικιά, η οποία κλέβει τα βλέμματα στο ΥΜΑΘ όταν επιβλέπει τις εργασίες, αρνείται να πει το παραμικρό για την τοποθέτησή της (προς το παρόν). Πάντως, εκείνο που έμαθα είναι ότι ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ σπάει το κεφάλι του να θυμηθεί ποιες άλλες νέες μελαχρινές από τη Θεσσαλονίκη ενδιαφέρθηκαν για να διεκδικήσουν τον δήμο Θεσσαλονίκης το 2014, ώστε να δουν ποια θα είναι η επόμενη για να διοριστεί σε υψηλή θέση. Διότι, τόσο το όνομα της Κατερίνας Νοτοπούλου όσο και της Εφης Αχτσιόγλου είχε ακουστεί τότε, αλλά ο παλαίμαχος της πόλης Τριαντάφυλλος Μηταφίδης επέμενε να κατεβεί εκείνος (με τα γνωστά αποτελέσματα).


Συνωστισμός στο γραφείο Σαμαρά

Το είχα προσέξει εδώ και πολύ καιρό αλλά νόμιζα ότι ήταν τυχαίο. Στο γραφείο του πρώην πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά στη Βουλή σημειώνεται συνωστισμός βουλευτών. Κόσμος πάει και έρχεται για να δει και να συνομιλήσει με τον πρώην πρωθυπουργό και όχι μόνο οι επονομαζόμενοι «σααμαρικοί» αλλά και άλλοι βουλευτές που έως τώρα δεν είχαν εκδηλωθεί υπέρ κάποιου. Να σημειώσω ακόμα την καθημερινή παρουσία του κ. Σαμαρά στη Βουλή και το γεγονός ότι το γραφείο Σαμαρά έχει καταφέρει να δέχεται περισσότερους βουλευτές τελευταίως απ’ όσους δέχεται το γραφείο του Κ. Καραμανλή.

Λαλιώτης συναντά τον Βαρουφάκη

Θέλω να προλάβω τον Κώστα Λαλιώτη να μην εκδώσει πάλι κάποια «τοποθέτηση» (συγγνώμη διάψευση, ήθελα να πω) για τη συνάντηση που είχε με τον Γιάνη Βαρουφάκη. Τον συνάντησε στην ΕΣΗΕΑ, ενώπιον πολλών, τον χαιρέτησε θερμά, αντάλλαξαν μαζί δυο τρεις κουβέντες και εν συνεχεία και οι δύο κάθισαν να ακούσουν την παρουσίαση του βιβλίου του Β. Βασιλικού «Ζήτα» (νέα και πιο ενδιαφέρουσα έκδοση). Εκεί όπου σίγουρα θα υπάρξει διάψευση εκ μέρους του Κ. Λαλιώτη είναι οι κουβέντες που αντάλλαξε με μερικούς από τους παρευρισκόμενους για το τι συμβαίνει στο ΠαΣοΚ και ποίος είναι ο δικός του ρόλος. Οχι, δεν τολμώ να σας τους μεταφέρω γιατί ποιος ακούει (ή διαβάζει) τον κ. Λαλιώτη. Το μόνον που μπορώ να σας πω είναι ότι οι εκτιμήσεις του είναι φωτιά, παρ΄ότι της είπε χαριτολογώντας.

Κουίζ

1. Ποιανού πολιτικού αρχηγού το όνομά του οποίου βρέθηκε στη Λίστα Μπόγιαρνς και τρέχει τώρα να δικαιολογήσει τα ποσά; Μου λένε πάντως ότι μπορεί να τα δικαιολογήσει.

2. Ποιανού παιδί πολιτικού βρέθηκε το όνομά του στην ίδια λίστα και ίσως βάλει σε μπελάδες τον διάσημο πατέρα του;

3. Ποια χήρα πολιτικού δεν αποποιήθηκε την κληρονομιά που της άφησε ο αποθανών σύζυγός της (κάπου 1,3 εκατ. ευρώ) και προσπαθεί να κάνει συμβιβασμό με την εφορία;

HeliosPlus