Μια βλάβη στο αεροσκάφος επιστροφής από το Στρασβούργο ανάγκασε τους βουλευτές που μετέχουν στην κοινοβουλευτική συνέλευση να ζητήσουν… βοήθεια από τον Αλ. Τσίπρα: «Μπορούμε να έρθουμε μαζί σας με το πρωθυπουργικό αεροπλάνο; Κερδίζουμε χρόνο και γλιτώνουμε και έξοδα» του είπαν και ο κ. Τσίπρας άλλο που δεν ήθελε. Τους «φόρτωσε» όλους στο Εμπραέρ (ήτοι, την Ντόρα Μπακογιάννη, τον Ευ. Μεϊμαράκη, τον Ευ. Βενιζέλο και τους υπόλοιπους) και επέστρεψαν στην Αθήνα. Πιο σημαντικοί συνεπιβάτες για τον Πρωθυπουργό αποδείχθηκαν οι κ.κ. Βενιζέλος και Μεϊμαράκης, γιατί και οι δύο γνωρίζουν από εκλογικό νόμο και από τη συνταγματική αναθεώρηση. Και το σημαντικότερο, θα είχε την ευκαιρία να συζητήσει στα 35.000 πόδια με δύο πρωτοκλασάτα στελέχη που χρημάτισαν πρόεδροι στα κόμματά τους, προτού συζητήσει με τους εν ενεργεία αρχηγούς της ΝΔ και του ΠαΣοΚ.


Κουβέντα να γίνεται…

Η εντύπωση που δόθηκε στους συνεπιβάτες του Πρωθυπουργού ήταν ότι ο κ. Τσίπρας δεν έχει ακόμη καταλήξει σχετικά με το ποιον εκλογικό νόμο θα εφαρμόσει. Ζήτησε τη γνώμη των έμπειρων στελεχών του ΠαΣοΚ και της ΝΔ. Ο κ. Βενιζέλος του υπενθύμισε ότι το ΠαΣοΚ είχε κάνει νόμο για την απλή αναλογική, αλλά ποτέ δεν έφτασε στη Βουλή. Του εξήγησε τις διαφωνίες του, έκανε προτάσεις και άρχισε να του αναλύει με επιστημονικό τρόπο πώς θα πρέπει να κινηθούν οι κατευθυντήριες γραμμές για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Επέμεινε να είναι η επόμενη Βουλή αναθεωρητική. Ο κ. Τσίπρας άκουγε προσεκτικά. Οπως άκουσε και τις παρατηρήσεις του κ. Μεϊμαράκη για τον εκλογικό νόμο και για τον τρόπο που θα πρέπει να εκλέγεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Θα πρέπει οι παρατηρήσεις αυτές να έπιασαν τόπο. Γιατί; Επειδή την επομένη, στην έκθεση για τα 20 χρόνια από τον θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου, ο κ. Τσίπρας συνάντησε τυχαίως τους κ.κ. Μεϊμαράκη και Σκανδαλίδη και τους είπε με εκείνο το γνωστό ύφος που παίρνει όταν θέλει να κάνει χιούμορ και να τον ακούσει και η ομήγυρη: «Με εσάς τους δύο έπρεπε να συζητήσω τον εκλογικό νόμο, όχι…». Αλλά δεν ολοκλήρωσε τη φράση του, γιατί ακριβώς δίπλα του καραδοκούσαν τόσο η Φώφη Γεννηματά όσο και ο Στ. Θεοδωράκης.


Ο Ανδρέας του… Αλέξη

Ολα όσα συνέβησαν στη σεμνή τελετή στη Βουλή για τα 20 χρόνια από τον θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου, ένα πράγμα μαρτυρούν. Οτι ο Αλ. Τσίπρας σε περίπτωση που επιχειρήσει διεύρυνση του κόμματός του θα στραφεί πρώτα προς τους πάλαι ποτέ πασόκους του Ανδρέα Παπανδρέου. Αυτοί ήταν μαζί του σε όλη τη διάρκεια της ξενάγησης, με αυτούς συνομιλούσε, με αυτούς αστειευόταν, σε αυτούς απευθυνόταν για κάθε απορία που είχε σχετικά με τον ιδρυτή του ΠαΣοΚ. Ο Γιώργος Παπανδρέου δεν ξεκόλλησε από δίπλα του, ο Φίλιππος Πετσάλνικος ανέλαβε να του εξηγήσει τι ακριβώς συνέβαινε με τον Ανδρέα Παπανδρέου στη χρυσή εποχή της παντοδυναμίας του. Και ξέρετε με τι εντυπωσιάστηκε περισσότερο ο κ. Τσίπρας; Με τον όγκο των συγκεντρώσεων του τότε ΠαΣοΚ. Εβλεπε τις φωτογραφίες και τον κόσμο συγκεντρωμένο, τα πλακάτ με τα συνθήματα. Σε μια-δυο περιπτώσεις έμεινε με ανοιχτό το στόμα (φωτογραφία). Ρωτούσε τον κ. Πετσάλνικο πότε και πού ήταν η κάθε συγκέντρωση και έστρεψε την προσοχή του σε μια προεκλογική συγκέντρωση του ΠαΣοΚ στη Μυτιλήνη. Ο κ. Πετσάλνικος φαινόταν να ξεναγούσε τον κ. Τσίπρα, όχι τόσο ως Πρωθυπουργό, αλλά όσο ως μαθητή που επισκέπτεται τη Βουλή και του γίνεται ξενάγηση. Οταν ο κ. Τσίπρας ρώτησε για τη συγκέντρωση στη Μυτιλήνη ο κ. Πετσάλνικος τον ρώτησε: «Μήπως ήσουν και εσύ εκεί και μας το κρύβεις, σύντροφε;». Ο Πρωθυπουργός του είπε ότι τότε ήταν τεσσάρων ετών, αλλά κάτι θυμάται… Τι όμως θυμάται;


Με το «παλιό, καλό ΠαΣοΚ»

Εδώ τα χάλασε. Γιατί είπε ότι θυμάται τον διαχωρισμό σε πράσινα και γαλάζια καφενεία και δεν έμεινε σε αυτή την παρατήρηση αλλά ενέπλεξε και τον… Χάρρυ Κλυνν στη συζήτηση: «Θυμάμαι και τον Χάρρυ Κλυνν που έλεγε αυτό το «κατέφθασαν οι επί τόπου»» και γέλασε. Οχι όμως και η Φώφη Γεννηματά, η οποία του εξήγησε ότι επί ΠαΣοΚ τα μπλε και πράσινα καφενεία είχαν διαλυθεί. Το κλίμα όμως του Πρωθυπουργού με τους παλαιούς πασόκους ήταν θερμό. Ο κ. Πετσάλνικος πήρε θάρρος και σκύβοντας στο αφτί του τον ρώτησε: «Είδες ποτέ πλανητάρχη να υποκλίνεται σε έλληνα πρωθυπουργό;». Ο κ. Τσίπρας πάλι πήρε αυτό το ύφος του απορημένου και είπε: «Α, αυτό θέλω να το δω». Και του έδειξαν μια φωτογραφία του Μπιλ Κλίντον όταν ήταν πρόεδρος των ΗΠΑ να υποκλίνεται μπροστά στον Ανδρέα Παπανδρέου, παρουσία και του Ζακ Ντελόρ. Νέα απορία Τσίπρα: «Μπορείς να μου εξηγήσεις πώς βρέθηκαν μαζί Κλίντον, Παπανδρέου και Ζακ Ντελόρ;» ρώτησε τον παντογνώστη για τα παπανδρεϊκά θέματα Φίλιππο Πετσάλνικο: «Ηταν σε μια κοινή σύνοδο κορυφής ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ και των Ηνωμένων Πολιτειών» του εξήγησε.
nnn
Αλλά και με την οικογένεια Παπανδρέου ο κ. Τσίπρας ήταν θερμός. Χαιρέτησε τον Νίκο, τον Αντρίκο (τις συζύγους τους), τη Σοφία, ακόμη και τη Δήμητρα Λιάνη. Οταν όμως παρατήρησε ότι η κυρία Λιάνη βρισκόταν συνεχώς κατά την ξενάγηση δίπλα του και οι κάμερες τραβούσαν τα πλάνα, έκανε πίσω για να τον προσπεράσει.

HeliosPlus